Wymocz w nim rybę. W czasie smażenia nie będzie brzydko pachnieć

Każdy zna ten problem. Mięso ryby jest bardzo pyszne, ale podczas smażenia wydziela niewątpliwie przykry zapach, którego ciężko się pozbyć z kuchni. Na szczęście istnieją sposoby, aby temu zapobiec.

Smażona ryby wydziela charakterystyczny zapachSmażona ryby wydziela charakterystyczny zapach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Dan Totilca

Czasem żartuję, że nie trzeba patrzeć w kalendarz, aby wiedzieć, że nadszedł piątek, bo to doskonale czuć po zapachach z klatki schodowej. Każdy smaży rybę i u każdego występuje ten sam problem, czyli nieprzyjemny zapach ogarniający kuchnię. Nie cierpię tej woni i czasami już wolę upiec rybę w piekarniku niż wrzucać na patelnię. Nie ma jednak co ukrywać, że smażona smakuje pysznie i na szczęście istnieją sposoby na walkę z jej brzydkim aromatem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dorsz pieczony w papilotkach. W sam raz na piątkowy obiad

Jak zaradzić nieprzyjemnemu zapachowi?

Na początku należy wspomnieć, skąd bierze się ten specyficzny zapach. Otóż ma on swoje źródło w śluzie, białkach i tłuszczu, które przypalają się podczas procesu smażenia. Im ryba jest świeższa, tym jej woń będzie mniej intensywna. Ryby przechowywane kilka dni będą pachniały gorzej.

Jednym ze znanych patentów na pozbycie się tego problemu jest namoczenie ryby w mleku przed smażeniem. Wymaga to trochę czasu, bo chude ryby potrzebują co najmniej kilkugodzinnej kąpieli, a tłuste należy moczyć aż przez 12 godzin. Jednak ten proces ma dodatkową zaletę, gdyż dzięki niemu mięso stanie się delikatne i kruche.

Są też inne sposoby na przykry zapach smażonej ryby

Jeśli nie masz wystarczająco dużo czasu na namaczanie w mleku, to nic straconego, bo w neutralizacji przykrych zapachów pomoże ci cytryna. Skrop rybę kilkoma kroplami soku z tego owocu. Zobojętni on zasadowe aminy, pochodne węglowodorów nadające rybom nieprzyjemną woń. Podczas smażenia ryby, umieść również na patelni 2-3 plasterki cytryny, bo one dodatkowo pochłoną zapachy. Nie zapomnij także o dodaniu dużej ilości ziół do tłuszczu. Tymianek, koperek, natka pietruszki, jak i czosnek nadadzą rybie wyjątkowego smaku i aromatu. Najważniejsze, aby nie przypalać tłuszczu, dlatego rybę warto smażyć na małym ogniu, zwłaszcza taką w panierce.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯