Wymocz w nim rybę. W czasie smażenia nie będzie brzydko pachnieć

Każdy zna ten problem. Mięso ryby jest bardzo pyszne, ale podczas smażenia wydziela niewątpliwie przykry zapach, którego ciężko się pozbyć z kuchni. Na szczęście istnieją sposoby, aby temu zapobiec.

Smażona ryby wydziela charakterystyczny zapachSmażona ryby wydziela charakterystyczny zapach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Dan Totilca

Czasem żartuję, że nie trzeba patrzeć w kalendarz, aby wiedzieć, że nadszedł piątek, bo to doskonale czuć po zapachach z klatki schodowej. Każdy smaży rybę i u każdego występuje ten sam problem, czyli nieprzyjemny zapach ogarniający kuchnię. Nie cierpię tej woni i czasami już wolę upiec rybę w piekarniku niż wrzucać na patelnię. Nie ma jednak co ukrywać, że smażona smakuje pysznie i na szczęście istnieją sposoby na walkę z jej brzydkim aromatem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dorsz pieczony w papilotkach. W sam raz na piątkowy obiad

Jak zaradzić nieprzyjemnemu zapachowi?

Na początku należy wspomnieć, skąd bierze się ten specyficzny zapach. Otóż ma on swoje źródło w śluzie, białkach i tłuszczu, które przypalają się podczas procesu smażenia. Im ryba jest świeższa, tym jej woń będzie mniej intensywna. Ryby przechowywane kilka dni będą pachniały gorzej.

Jednym ze znanych patentów na pozbycie się tego problemu jest namoczenie ryby w mleku przed smażeniem. Wymaga to trochę czasu, bo chude ryby potrzebują co najmniej kilkugodzinnej kąpieli, a tłuste należy moczyć aż przez 12 godzin. Jednak ten proces ma dodatkową zaletę, gdyż dzięki niemu mięso stanie się delikatne i kruche.

Są też inne sposoby na przykry zapach smażonej ryby

Jeśli nie masz wystarczająco dużo czasu na namaczanie w mleku, to nic straconego, bo w neutralizacji przykrych zapachów pomoże ci cytryna. Skrop rybę kilkoma kroplami soku z tego owocu. Zobojętni on zasadowe aminy, pochodne węglowodorów nadające rybom nieprzyjemną woń. Podczas smażenia ryby, umieść również na patelni 2-3 plasterki cytryny, bo one dodatkowo pochłoną zapachy. Nie zapomnij także o dodaniu dużej ilości ziół do tłuszczu. Tymianek, koperek, natka pietruszki, jak i czosnek nadadzą rybie wyjątkowego smaku i aromatu. Najważniejsze, aby nie przypalać tłuszczu, dlatego rybę warto smażyć na małym ogniu, zwłaszcza taką w panierce.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości