Wyniki badań nie pozostawiają wątpliwości. Te miejsca w kuchni są pełne brudu i bakterii

Niewidoczny brud w kuchni kojarzysz tylko i wyłącznie z gąbką do mycia naczyń i ścierką do ich przecierania? W takim razie przeczytaj ten artykuł. Na podstawie różnych badań sporządziliśmy listę najbrudniejszych miejsc w kuchni. Kilku z nich mogłeś się nie spodziewać!

Brud w kuchni - naukowcy udowodnili, gdzie jest go najwięcejBrud w kuchni - naukowcy udowodnili, gdzie jest go najwięcej
Źródło zdjęć: © Canva | pixelshot

Chociaż za brud we własnej kuchni nie dostaniemy mandatu od inspekcji sanitarnej, to możemy ponieść jego konsekwencje w nawet bardziej dotkliwy sposób. Zatrucia pokarmowe to nie igraszka, a regularne sprzątanie miejsca, w którym przygotowujemy jedzenie, powinno być dla nas najbardziej oczywistą, "zaprogramowaną" czynnością na świecie. Problem polega na tym, że nawet ci, którzy wykazują się w tej kwestii wyjątkową dokładnością, nie zawsze są w stanie przewidzieć, gdzie akurat znajduje się największa ilość potencjalnie niebezpiecznych grzybów i bakterii. Przeprowadzono badania, z których wynika jasno, że gąbka i ścierki to zaledwie początek "zabawy".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Waldorf to hit światowych restauracji. Przygotujesz ją z prostych składników

Badania i brud w kuchni

W 2022 roku NSF International — organizacja badająca kwestie czystości i zdrowia na różnych poziomach życia prywatnego i publicznego — przeprowadziła eksperyment, podczas którego domy 22 amerykańskich rodzin zostały sprawdzone pod kątem obecności brudu i szkodliwych mikroorganizmów. Zbadano 30 różnych przedmiotów z ich domostw i wykryto, że to właśnie na gąbkach i ścierkach do naczyń jest najwięcej bakterii z grupy coli. Cóż za ironia, prawda?

Drugie miejsce — o ile można tak to nazwać — w tym samym badaniu zajął kuchenny zlewozmywak, a trzecie — blat. Tuż za podium znalazła się natomiast deska do krojenia. Przypomnijmy, że badanie uwzględniało 30 przedmiotów codziennego użytku z całego domu. 4 pierwsze miejsca zajął asortyment kuchenny.

Brud w kuchni można spotkać w zlewie, na gąbkach, blatach i deskach do krojenia. Ale nie tylko
Brud w kuchni można spotkać w zlewie, na gąbkach, blatach i deskach do krojenia. Ale nie tylko © Canva | tttuna

Brud w kuchni — tego byś się nie spodziewał

Rosemary Trout, dyrektor nauki o żywności na Uniwersytecie Drexel, rozmawiała na ten brudu w kuchni z dziennikarzem delish.com. Wyjawiła, że nie tylko na blatach, gąbkach, ścierkach i deskach do krojenia możemy napotkać liczne gruby groźnych bakterii: od E.coli po gronkowce złociste. Specjalistka wymieniła także takie, znacznie mniej spodziewane powierzchnie, jak uchwyty i pokrętła, pojemniki z przyprawami czy szuflady z warzywami w lodówce.

Sam przyznaj: każdemu z nas zdarzy się chwycić za te powierzchnie, nie myjąc wcześniej dokładnie rąk. A później mamy tego efekty!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej