Wystarczy poszatkować, zasypać solą i odstawić. Kapusta małosolna znika szybciej niż ogórki

W podobny sposób jak popularne ogórki możesz zrobić także wiele innych warzyw sezonowych. Dawid Jedynak na swoich social mediach pokazuje, jak przygotować kapustę małosolną, której smakiem możesz cieszyć się już po trzech dniach od wstawienia. Do kotleta schabowego lub zrazów pasuje jak ulał.

Kapusta małosolna jest świetna do domowych fast foodówKapusta małosolna jest świetna do domowych fast foodów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, Facebook
Anna Galuhn

Ogórki małosolne to taki szybki sposób na kiszony dodatek do obiadu. Krótki czas fermentacji sprawia, że warzywa pozostają kruche, a jednocześnie nabierają charakterystycznych kwaskowatych nut. W ten sposób możesz przygotować nie tylko ogórki czy kapustę, ale także cukinię, rzodkiewki, kalafiora, brokuły i buraki. Zadbaj o dodatek ulubionych ziół i przypraw, a nabiorą wyrazistości i unikalnego charakteru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obowiązkowo robię go na obiad. Bigos z młodej kapusty teraz smakuje najlepiej

Jaką kapustę wybrać na małosolną?

Wybór odpowiedniej główki jest kluczowy dla uzyskania smacznej kiszonki. Najlepiej sprawdzają się późne odmiany białej kapusty, które są zwarte i pełne soku, ale możesz spróbować także z młodą kapustą. Ważne jest, aby pochodziła z upraw ekologicznych, podczas których nie są używane nawozy sztuczne i pestycydy. Proces kiszenia wymaga odpowiedniej ilości soli, która wspomaga fermentację.

Liście kapusty zanurz w solance

Poszatkowana kapusta powinna być całkowicie zanurzona w solance, co uchroni ją przed zepsuciem. W przypadku ogórków małosolnych, należy pokryć je roztworem wody i soli. Kapusty nie musisz zalewać solanką, ponieważ ugniecione liście puszczają wystarczającą ilość wody. Regularnie usuwaj pianę i nieczystości z powierzchni zalewy.

Kapusta małosolna z przepisu Dawida Jedynaka

Po trzech dniach kiszenia, sprawdź smak kapusty. Żeby zatrzymać dalszą fermentację, zakręć słoik i wstaw do lodówki. Spożyj w ciągu jednego tygodnia.

Składniki:

  • 1 kg kapusty,
  • 7 g soli kamiennej,
  • pęczek koperku,
  • 2 ząbki czosnku.
  • opcjonalnie: 1-2 marchewki, garść kminku.

Przepis:

  1. Zdejmij zewnętrzne liście, wytnij głąb, umyj kapustę i poszatkuj na mniejsze kawałki. Posyp solą i wymieszaj.
  2. Dodaj posiekany koperek i czosnek, a jeśli masz ochotę – dorzuć także startą marchewkę i kminek. Odstaw na 2 godziny, aby kapusta puściła soki.
  3. Następnie przełóż do dużego słoika, dociśnij ją na przykład drewnianą, okrągłą łyżką, lekko zakręć pokrywkę, pozostawiając niewielki dopływ powietrza.
  4. Odstaw w temperaturze pokojowej na 3 dni.
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥