Wystarczy poszatkować, zasypać solą i odstawić. Kapusta małosolna znika szybciej niż ogórki

W podobny sposób jak popularne ogórki możesz zrobić także wiele innych warzyw sezonowych. Dawid Jedynak na swoich social mediach pokazuje, jak przygotować kapustę małosolną, której smakiem możesz cieszyć się już po trzech dniach od wstawienia. Do kotleta schabowego lub zrazów pasuje jak ulał.

Kapusta małosolna jest świetna do domowych fast foodówKapusta małosolna jest świetna do domowych fast foodów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, Facebook
Anna Galuhn

Ogórki małosolne to taki szybki sposób na kiszony dodatek do obiadu. Krótki czas fermentacji sprawia, że warzywa pozostają kruche, a jednocześnie nabierają charakterystycznych kwaskowatych nut. W ten sposób możesz przygotować nie tylko ogórki czy kapustę, ale także cukinię, rzodkiewki, kalafiora, brokuły i buraki. Zadbaj o dodatek ulubionych ziół i przypraw, a nabiorą wyrazistości i unikalnego charakteru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obowiązkowo robię go na obiad. Bigos z młodej kapusty teraz smakuje najlepiej

Jaką kapustę wybrać na małosolną?

Wybór odpowiedniej główki jest kluczowy dla uzyskania smacznej kiszonki. Najlepiej sprawdzają się późne odmiany białej kapusty, które są zwarte i pełne soku, ale możesz spróbować także z młodą kapustą. Ważne jest, aby pochodziła z upraw ekologicznych, podczas których nie są używane nawozy sztuczne i pestycydy. Proces kiszenia wymaga odpowiedniej ilości soli, która wspomaga fermentację.

Liście kapusty zanurz w solance

Poszatkowana kapusta powinna być całkowicie zanurzona w solance, co uchroni ją przed zepsuciem. W przypadku ogórków małosolnych, należy pokryć je roztworem wody i soli. Kapusty nie musisz zalewać solanką, ponieważ ugniecione liście puszczają wystarczającą ilość wody. Regularnie usuwaj pianę i nieczystości z powierzchni zalewy.

Kapusta małosolna z przepisu Dawida Jedynaka

Po trzech dniach kiszenia, sprawdź smak kapusty. Żeby zatrzymać dalszą fermentację, zakręć słoik i wstaw do lodówki. Spożyj w ciągu jednego tygodnia.

Składniki:

  • 1 kg kapusty,
  • 7 g soli kamiennej,
  • pęczek koperku,
  • 2 ząbki czosnku.
  • opcjonalnie: 1-2 marchewki, garść kminku.

Przepis:

  1. Zdejmij zewnętrzne liście, wytnij głąb, umyj kapustę i poszatkuj na mniejsze kawałki. Posyp solą i wymieszaj.
  2. Dodaj posiekany koperek i czosnek, a jeśli masz ochotę – dorzuć także startą marchewkę i kminek. Odstaw na 2 godziny, aby kapusta puściła soki.
  3. Następnie przełóż do dużego słoika, dociśnij ją na przykład drewnianą, okrągłą łyżką, lekko zakręć pokrywkę, pozostawiając niewielki dopływ powietrza.
  4. Odstaw w temperaturze pokojowej na 3 dni.

Wybrane dla Ciebie

Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis