PrzepisZupyŻadna pomidorowa czy ogórkowa. Ta zupa jest tak dobra i sycąca, że inne mogłyby nie istnieć.

Żadna pomidorowa czy ogórkowa. Ta zupa jest tak dobra i sycąca, że inne mogłyby nie istnieć.

Zalewajka - pyszna zupa, która może robić za drugie danie
Zalewajka - pyszna zupa, która może robić za drugie danie
Źródło zdjęć: © Canva | Radist
22.03.2024 11:40

Dzisiaj pokażemy ci, jak przygotować zupę, o której rozgrzewających właściwościach krążą legendy. Zalewajka to niezwykła kompozycja warzyw, wysmażonego mięsa i zakwasu, która z całą pewnością ci się spodoba.

Zalewajka to zupa, której tradycja i zalety zostały docenione. Historia wpisanej w 2006 roku na listę potraw tradycyjnych województwa świętokrzyskiego zupy z żuru, ziemniaków i mięsa sięga drugiej połowy XIX wieku, kiedy to przygotowywano ją przede wszystkim na wsi. Sycące, proste i stosunkowo tanie danie było spożywane przez chłopów na okrągło. Jego popularność była na tyle duża, że układano o nim nawet rymowanki. Mawiano wtedy: "O zalewajko, potraw królowo, kto ciebie jada, ten czuje się zdrowo".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzisiaj, zwłaszcza w dużych miastach, mało kto słyszał o zalewajce. "Królowa potraw" jest natomiast doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny, na tyle sycącym, że według wielu osób pełni rolę zarówno pierwszego, jak i drugiego dania. Co więcej, przy zalewajce można dać się ponieść kreatywności. Zupa ta świetnie łączy się również z niestandardowymi dodatkami, na przykład pomidorami. Poniższy przepis to potwierdza.

Zalewajka z pomidorami

Składniki:

  • 4-5 ziemniaków,
  • 300 g mieszanki mięs, najlepiej kiełbasy i wędzonego boczku,
  • 3 pomidory,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka majeranku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • żytni zakwas do smaku.
Zalewajka może być wzbogacona np.  pomidorami
Zalewajka może być wzbogacona np. pomidorami© Canva | Jana Ohajdova

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Przełóż do dużego garnka i zalej wodą. Zacznij gotować.
  2. Kiełbasę pokrój w półplastry, a boczek w cienkie słupki. Cebulę posiekaj. Ząbki czosnku również.
  3. Powyższe składniki podsmaż na patelni. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
  4. Pomidory pokrój w kostkę. Dodaj je, razem z podsmażonym mięsem i warzywami, do zupy. Wlej tam całość, nawet tłuszcz wytopiony z boczku.
  5. Gotuj do momentu, w którym ziemniaki będą mięciutkie.
  6. Opcjonalnie możesz zupę zabielić śmietaną lub kefirem. Na sam koniec wlej również zakwas do smaku. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także