Na Wielkanoc ugotuję zupę jak Ewa Wachowicz. Żurek czy barszcz nie mogą się równać

Wielkanoc to czas nie tylko świętowania, ale również celebrowania tradycyjnych smaków. Na polskich stołach królują wtedy żurek, barszcz biały i mazurek. Ale co powiesz na urozmaicenie menu zupą o wyjątkowym charakterze - sułkowicką krzonówką Ewy Wachowicz?

Na Wielkanoc ugotuję zupę jak Ewa Wachowicz. Żurek czy barszcz nie mogą się równaćNa Wielkanoc ugotuję zupę jak Ewa Wachowicz. Żurek czy barszcz nie mogą się równać
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Marcin Michałowski

Planując Wielkanocny obiad, jednym z najbardziej kuszących wyborów jest tradycyjny, aromatyczny żurek. Ewa Wachowicz, znana kulinarna ekspertka, podzieliła się swoim przepisem na sycącą zupę "krzonówkę", która bije na głowę zarówno żurek, jak i barszcz. Co sprawia, że ta zupa zyskuje tyle uwagi i sympatii?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa babka w wytrawnym wydaniu to mój sprawdzony patent na ekspresowe danie

Krzonówka - tradycja z Małopolski na twoim stole

Krzonówka to sycąca zupa wywodząca się z Małopolski, dawniej przygotowywana z wędlin pozostałych po święconce. Jej sekret tkwi w bogatym bulionie z wędzonych mięs, aromatycznych warzywach i oczywiście chrzanowej nucie, która nadaje jej charakteru.

Ewa Wachowicz zdradza sekrety idealnej krzonówki

Słynna restauratorka i propagatorka polskich smaków, Ewa Wachowicz, podzieliła się swoim przepisem na sułkowicką krzonówkę. To prawdziwa gratka dla miłośników treściwych i rozgrzewających zup.

Co wyróżnia krzonówkę Ewy Wachowicz?

  • Bogactwo smaków: Łopatka wieprzowa, wędzone żeberka, boczek i wędliny ze święconki tworzą aromatyczny bulion, który stanowi bazę zupy.
  • Chrzanowa nuta: Chrzan to nie tylko dodatek, ale jeden z kluczowych składników krzonówki. Ewa Wachowicz dodaje go zarówno w trakcie gotowania, jak i pod koniec, aby uzyskać idealny balans ostrości i aromatu.
  • Prostota wykonania: Przygotowanie krzonówki nie jest skomplikowane, a większość składników z pewnością znajdziesz w swojej kuchni.

Krzonówka - idealna na wielkanocny stół

Krzonówka to idealna propozycja na wielkanocny stół. Sycąca, rozgrzewająca i pełna aromatu z pewnością zachwyci twoich bliskich. Podawaj ją z jajkiem na twardo, świeżym szczypiorkiem i kromką swojskiego chleba.

Przepis na sułkowicką krzonówkę Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 250 g łopatki wieprzowej,
  • 250 g wędzonych żeberek,
  • 250 g surowego wędzonego boczku,
  • wędliny ze święconki,
  • 2 l serwatki,
  • korzeń chrzanu,
  • por,
  • seler,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 gałązki świeżego lubczyku,
  • sól,
  • pieprz,
  • tarta chrzan,
  • szczypiorek do dekoracji,
  • jajka na twardo,
  • swojski chleb.

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotuj niewielką ilość wody. Dodaj łopatkę wieprzową, żeberka wieprzowe wędzone i wędzony surowy boczek pokrojony w kostkę. Gotuj do miękkości.
  2. Dodaj pokrojoną w kostkę wędlinę ze święconki i zalej serwatką. Zagotuj i odstaw.
  3. Do zupy dodaj jarzyny starte na grubej tarce (marchewkę, pietruszkę, seler) oraz posiekany por. Dodaj kawałek chrzanu (w całości).
  4. Dopraw zupę solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotuj przez 20 minut.
  5. Dodaj lubczyk.
  6. Do zagotowanej zupy dodaj dużą ilość startego, sparzonego chrzanu (według smaku). Nie gotuj.
  7. Gorącą zupę podawaj na głębokim talerzu z ugotowanym na twardo jajkiem. Posyp szczypiorkiem.
  8. Na stole postaw pojemnik z tartym chrzanem, aby goście mogli doprawić zupę według indywidualnego smaku.
  9. Podawaj krzonówkę z kromką świeżego, swojskiego chleba.

Dodatkowe wskazówki:

  • W wersji bezmięsnej możesz zastąpić mięso bulionem warzywnym i grzybami.
  • Do zupy możesz dodać inne warzywa, np. ziemniaki, paprykę, kalafior.
  • Krzonówkę możesz również podawać z grzankami.
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy