Zamiast chemicznych kostek i jarzynki, wsypuję do rosołu kilka tych ziarenek. To naturalny wzmacniacz smaku

Zastanawiasz się, jak w naturalny sposób podkręcić smak klasycznego, niedzielnego rosołu? Z pomocą przychodzi dodatek od wieków wykorzystywany w innych kuchniach świata. Niektórzy kojarzą ją z serów korycińskich. Ma wyjątkowy, delikatnie orzechowy smak, a w rosole działa o wiele lepiej niż maggi.

Naturalne dodatki wydobywają z rosołu najwięcej smakuNaturalne dodatki wydobywają z rosołu najwięcej smaku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jednym ze sposobów na wzbogacenie smaku rosołu jest dodatek kozieradki. Bulion nie straci klasycznego smaku. Nadal będzie klarowny, esencjonalny i aromatyczny, ale wzbogacony o subtelne orzechowo-korzenne nuty. Kozieradka działa jak naturalny wzmacniacz smaku – nie dominuje, a jedynie dodaje głębi, dzięki czemu rosół staje się pełniejszy i bardziej złożony. Jednak kluczowe jest wstępne przygotowanie ziaren, aby rosół wyszedł odpowiednio dobrze zbalansowany.

Zupa ślepe ryby. Rozgrzewająca i sycąca kartoflanka dla całej rodziny

Jak przygotować kozieradkę do rosołu?

W kuchni indyjskiej często używana jest mielona kozieradka, znajdziesz ją również w składnikach przyprawy curry. Jednak chociaż mielone ziarna świetnie podkreślają smak mięsa, nie sprawdzają się w przypadku rosołu. Najlepiej dodać całe, jedynie lekko podprażone na suchej patelni. Już po 2 minutach nabierają złotego koloru i przyjemnie orzechowego aromatu. Skutkiem dodania surowych nasion do rosołu może być wyczuwalna goryczka.

Przepis na rosół drobiowy z kozieradką

Osoby, które często gotują, na pewno mają swój własny, sprawdzony przepis na rosół, nieraz przekazywany z pokolenia na pokolenie. Nie musisz go zmieniać, wystarczy, że do gotującego się bulionu (zaraz po dodaniu włoszczyzny) wrzucisz płaską łyżeczkę nasion kozieradki. Gdy oddadzą aromat, wylądują na sitku razem z mięsem i warzywami w momencie przecedzania rosołu, więc nie będą przeszkadzać na talerzu.

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa kurczaka,
  • 2 skrzydełka,
  • 2 podudzia,
  • kawałek wołowiny,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka całych nasion kozieradki,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 2–3 liście laurowe,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso zalej zimną wodą i powoli doprowadź do wrzenia. Gdy na powierzchni pojawią się szumowiny, zdejmij je łyżką. Zmniejsz ogień do minimum i pozwól bulionowi delikatnie "mrugać".
  2. Gdy rosół się uspokoi, dodaj marchew, pietruszkę, seler, por oraz cebulę, przekrojoną na pół i opaloną nad palnikiem. Dodaj także ziele angielskie, liście laurowe i płaską łyżeczkę prażonych nasion kozieradki.
  3. Od tej chwili gotuj wszystko razem na bardzo małym ogniu, pozwalając składnikom oddać smak, ale bez gwałtownego wrzenia. Bulion powinien gotować się kilka godzin, aż stanie się klarowny i intensywny.
  4. Gdy mięso będzie miękkie, a warzywa oddadzą swój aromat, przecedź rosół przez drobne sito, by usunąć zarówno mięso i warzywa, jak i ziarna kozieradki.
  5. Dopiero wtedy dopraw solą i pieprzem, by dokładnie wyczuć ostateczny smak. Podawaj z domowym makaronem i natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥