Zamiast wlewać do miseczki, smażę w panierce. Ten budyń to hit
Budyń najczęściej serwuje się w talerzach, z dodatkiem soku malinowego. Czasem staje się również nadzieniem do pączków czy kremem do ciasta. Q wersji smażonej nie tylko zaskoczy twoich bliskich, ale przede wszystkim smakuje tak dobrze, że szybko pozostaje po nim jedynie wspomnienie.
06.02.2024 09:25
Świat odkrywać można nie tylko poprzez zabytki i kultowe miejsca, ale również lokalną kuchnię. Jednym z hiszpańskich przysmaków jest "leche frita", co dosłownie oznacza smażone mleko. Serwuje się je najczęściej w towarzystwie glazury, owocowej polewy lub cukru pudru, ale można również panierować deser w jajku i bułce tartej, aby był bardziej chrupiący.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smażony budyń - hiszpański przysmak
Ten wyjątkowy deser wywodzi się z północnej Hiszpanii, choć inne regiony również zgłaszają roszczenia do jego miana. Przygotowuje się go z mleka zagęszczonego skrobią i cukrem, a jego początkowy etap do złudzenia przypomina zwykły budyń. Ale to właśnie dalsze kroki czynią "leche frita" tak wyjątkowym.
Smażony budyń to idealny deser dla każdego. Przygotujesz go w kilka minut, nawet jeśli nie jesteś mistrzem kuchni. Wystarczy kilka składników, odrobina cierpliwości i... patelnia.
Składniki:
- 300 ml mleka,
- 30 g skrobi kukurydzianej,
- 1 żółtko,
- 1 plaster żółtego topionego sera,
- 12 g masła,
- 3 łyżki cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 4-5 kropli ekstraktu waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej mleko i zagotuj.
- W misce zmiksuj żółtko, masło, cukier i sól. Dodaj skrobię kukurydzianą i dokładnie wymieszaj.
- Do gotującego się mleka wlej masę jajeczną, cały czas mieszając.
- Dodaj plasterek sera i mieszaj, aż masa zgęstnieje i nabierze budyniowej konsystencji.
- Budyń przelej do wyłożonego folią spożywczą pojemnika lub blaszki. Ostudź, a następnie wstaw do lodówki, aby stężał.
- Zimny budyń pokrój w kostki.
- Kostki budyniowe możesz smażyć bezpośrednio na oleju lub panierować je w jajku i bułce tartej (dla bardziej chrupiącej wersji).
- Smaż kostki na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor, a następnie odsącz na papierowym ręczniku.
Smażone kostki budyniowe możesz podawać z cukrem pudrem, cynamonem, owocami lub ulubionym sosem. Smacznego!