PrzepisDeseryZamiast wlewać do miseczki, smażę w panierce. Ten budyń to hit

Zamiast wlewać do miseczki, smażę w panierce. Ten budyń to hit

Smażony budyń - Pyszności
Smażony budyń - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | monkeybusinessimages
06.02.2024 09:25

Budyń najczęściej serwuje się w talerzach, z dodatkiem soku malinowego. Czasem staje się również nadzieniem do pączków czy kremem do ciasta. Q wersji smażonej nie tylko zaskoczy twoich bliskich, ale przede wszystkim smakuje tak dobrze, że szybko pozostaje po nim jedynie wspomnienie.

Świat odkrywać można nie tylko poprzez zabytki i kultowe miejsca, ale również lokalną kuchnię. Jednym z hiszpańskich przysmaków jest "leche frita", co dosłownie oznacza smażone mleko. Serwuje się je najczęściej w towarzystwie glazury, owocowej polewy lub cukru pudru, ale można również panierować deser w jajku i bułce tartej, aby był bardziej chrupiący.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smażony budyń - hiszpański przysmak

Ten wyjątkowy deser wywodzi się z północnej Hiszpanii, choć inne regiony również zgłaszają roszczenia do jego miana. Przygotowuje się go z mleka zagęszczonego skrobią i cukrem, a jego początkowy etap do złudzenia przypomina zwykły budyń. Ale to właśnie dalsze kroki czynią "leche frita" tak wyjątkowym.

Smażony budyń - Pyszności
Smażony budyń - Pyszności© Canva | ALLEKO

Smażony budyń to idealny deser dla każdego. Przygotujesz go w kilka minut, nawet jeśli nie jesteś mistrzem kuchni. Wystarczy kilka składników, odrobina cierpliwości i... patelnia.

Składniki:

  • 300 ml mleka,
  • 30 g skrobi kukurydzianej,
  • 1 żółtko,
  • 1 plaster żółtego topionego sera,
  • 12 g masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 4-5 kropli ekstraktu waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej mleko i zagotuj.
  2. W misce zmiksuj żółtko, masło, cukier i sól. Dodaj skrobię kukurydzianą i dokładnie wymieszaj.
  3. Do gotującego się mleka wlej masę jajeczną, cały czas mieszając.
  4. Dodaj plasterek sera i mieszaj, aż masa zgęstnieje i nabierze budyniowej konsystencji.
  5. Budyń przelej do wyłożonego folią spożywczą pojemnika lub blaszki. Ostudź, a następnie wstaw do lodówki, aby stężał.
  6. Zimny budyń pokrój w kostki.
  7. Kostki budyniowe możesz smażyć bezpośrednio na oleju lub panierować je w jajku i bułce tartej (dla bardziej chrupiącej wersji).
  8. Smaż kostki na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor, a następnie odsącz na papierowym ręczniku.

Smażone kostki budyniowe możesz podawać z cukrem pudrem, cynamonem, owocami lub ulubionym sosem. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także