WAŻNE
TERAZ

Nowy termin rekonstrukcji rządu "na prośbę Hołowni"

Zamiast wlewać do miseczki, smażę w panierce. Ten budyń to hit

Budyń najczęściej serwuje się w talerzach, z dodatkiem soku malinowego. Czasem staje się również nadzieniem do pączków czy kremem do ciasta. Q wersji smażonej nie tylko zaskoczy twoich bliskich, ale przede wszystkim smakuje tak dobrze, że szybko pozostaje po nim jedynie wspomnienie.

Smażony budyń - PysznościSmażony budyń - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | monkeybusinessimages
Ewa Malinowska

Świat odkrywać można nie tylko poprzez zabytki i kultowe miejsca, ale również lokalną kuchnię. Jednym z hiszpańskich przysmaków jest "leche frita", co dosłownie oznacza smażone mleko. Serwuje się je najczęściej w towarzystwie glazury, owocowej polewy lub cukru pudru, ale można również panierować deser w jajku i bułce tartej, aby był bardziej chrupiący.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Żeberka na ananasie. Przepis na danie, któremu nie można się oprzeć

Smażony budyń - hiszpański przysmak

Ten wyjątkowy deser wywodzi się z północnej Hiszpanii, choć inne regiony również zgłaszają roszczenia do jego miana. Przygotowuje się go z mleka zagęszczonego skrobią i cukrem, a jego początkowy etap do złudzenia przypomina zwykły budyń. Ale to właśnie dalsze kroki czynią "leche frita" tak wyjątkowym.

Smażony budyń - Pyszności
Smażony budyń - Pyszności © Canva | ALLEKO

Smażony budyń to idealny deser dla każdego. Przygotujesz go w kilka minut, nawet jeśli nie jesteś mistrzem kuchni. Wystarczy kilka składników, odrobina cierpliwości i... patelnia.

Składniki:

  • 300 ml mleka,
  • 30 g skrobi kukurydzianej,
  • 1 żółtko,
  • 1 plaster żółtego topionego sera,
  • 12 g masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 4-5 kropli ekstraktu waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej mleko i zagotuj.
  2. W misce zmiksuj żółtko, masło, cukier i sól. Dodaj skrobię kukurydzianą i dokładnie wymieszaj.
  3. Do gotującego się mleka wlej masę jajeczną, cały czas mieszając.
  4. Dodaj plasterek sera i mieszaj, aż masa zgęstnieje i nabierze budyniowej konsystencji.
  5. Budyń przelej do wyłożonego folią spożywczą pojemnika lub blaszki. Ostudź, a następnie wstaw do lodówki, aby stężał.
  6. Zimny budyń pokrój w kostki.
  7. Kostki budyniowe możesz smażyć bezpośrednio na oleju lub panierować je w jajku i bułce tartej (dla bardziej chrupiącej wersji).
  8. Smaż kostki na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor, a następnie odsącz na papierowym ręczniku.

Smażone kostki budyniowe możesz podawać z cukrem pudrem, cynamonem, owocami lub ulubionym sosem. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy