Zamiast wlewać do miseczki, smażę w panierce. Ten budyń to hit

Budyń najczęściej serwuje się w talerzach, z dodatkiem soku malinowego. Czasem staje się również nadzieniem do pączków czy kremem do ciasta. Q wersji smażonej nie tylko zaskoczy twoich bliskich, ale przede wszystkim smakuje tak dobrze, że szybko pozostaje po nim jedynie wspomnienie.

Smażony budyń - PysznościSmażony budyń - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | monkeybusinessimages
Ewa Malinowska

Świat odkrywać można nie tylko poprzez zabytki i kultowe miejsca, ale również lokalną kuchnię. Jednym z hiszpańskich przysmaków jest "leche frita", co dosłownie oznacza smażone mleko. Serwuje się je najczęściej w towarzystwie glazury, owocowej polewy lub cukru pudru, ale można również panierować deser w jajku i bułce tartej, aby był bardziej chrupiący.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Żeberka na ananasie. Przepis na danie, któremu nie można się oprzeć

Smażony budyń - hiszpański przysmak

Ten wyjątkowy deser wywodzi się z północnej Hiszpanii, choć inne regiony również zgłaszają roszczenia do jego miana. Przygotowuje się go z mleka zagęszczonego skrobią i cukrem, a jego początkowy etap do złudzenia przypomina zwykły budyń. Ale to właśnie dalsze kroki czynią "leche frita" tak wyjątkowym.

Smażony budyń - Pyszności
Smażony budyń - Pyszności © Canva | ALLEKO

Smażony budyń to idealny deser dla każdego. Przygotujesz go w kilka minut, nawet jeśli nie jesteś mistrzem kuchni. Wystarczy kilka składników, odrobina cierpliwości i... patelnia.

Składniki:

  • 300 ml mleka,
  • 30 g skrobi kukurydzianej,
  • 1 żółtko,
  • 1 plaster żółtego topionego sera,
  • 12 g masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 4-5 kropli ekstraktu waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej mleko i zagotuj.
  2. W misce zmiksuj żółtko, masło, cukier i sól. Dodaj skrobię kukurydzianą i dokładnie wymieszaj.
  3. Do gotującego się mleka wlej masę jajeczną, cały czas mieszając.
  4. Dodaj plasterek sera i mieszaj, aż masa zgęstnieje i nabierze budyniowej konsystencji.
  5. Budyń przelej do wyłożonego folią spożywczą pojemnika lub blaszki. Ostudź, a następnie wstaw do lodówki, aby stężał.
  6. Zimny budyń pokrój w kostki.
  7. Kostki budyniowe możesz smażyć bezpośrednio na oleju lub panierować je w jajku i bułce tartej (dla bardziej chrupiącej wersji).
  8. Smaż kostki na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor, a następnie odsącz na papierowym ręczniku.

Smażone kostki budyniowe możesz podawać z cukrem pudrem, cynamonem, owocami lub ulubionym sosem. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę