Zanim zalejesz wodą, wstaw do piekarnika. Rosół wychodzi sto razy smaczniejszy bez kropli maggi
Królem polskich zup jest zdecydowanie rosół. To nieodłączny element niedzielnych obiadów, wielu wesel i uroczystości rodzinnych. Polacy go uwielbiają i jedzą regularnie, ale nawet tak klasyczne danie można udoskonalić prostym trikiem. Pieczenie składników przed gotowaniem sprawi, że bulion będzie o wiele smaczniejszy.
Zdrowotne właściwości rosołu
Rosół nie sprawdza się świetnie tylko w roli obiadu, ale również jako domowe lekarstwo. Jest tak dzięki dużej ilości warzyw i mięsa w wywarze, które dostarczają organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Dodatkowo bulion jest lekkostrawny i rozgrzewa, dzięki czemu może łagodzić objawy przeziębienia, zwłaszcza gdy jest gotowany na kościach i warzywach. Odpowiedni bulion jest kluczem do sukcesu, w przygotowaniu odpowiedniego rosołu — przede wszystkim, nie używaj gotowej kostki rosołowej. Niestety, ale ta ekspresowa metoda przygotowania wywaru znacząco obniża jego zdrowotne zalety. Jest tak, ponieważ większość gotowych kostek nie może pochwalić się najlepszym składem. Podobnie jest z lubianym przez Polaków dodatkiem maggi — nie należy do najzdrowszych i należy jej unikać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ugotuj domowy rosół z tego przepisu. Smakuje zupełnie, jak u babci
Jak przygotować warzywa i mięso?
W klasycznym rosole warzywa i mięso gotujemy. W taki sposób tworzymy bulion — wywar będący podstawą zupy. Taki rosół ma oczywiście całą rzeszę fanów i nie bez powodu — w końcu jest pyszny. Jednak nawet ten klasyk może smakować jeszcze lepiej, jeśli zastosujesz prosty trik: upieczesz warzywa i mięso w piekarniku. Sprawi to, że bulion będzie miał głębszy i bardziej intensywny smak. Jeśli chcesz podbić aromat rosołu, to nie obieraj warzyw, tylko dokładnie je umyj i wyszoruj. Skórki warzyw jest prawdziwą skarbnicą smaku i bez niej, twoja zupa dużo straci.
Do rosołu najlepiej sprawdza się mięso z kością, np. kurczak, szyja, skrzydła czy podudzie. Możesz też dodać mięso wołowe, które nada wywarowi intensywniejszy smak i bogatszą konsystencję. Warto też eksperymentować z mieszanką różnych rodzajów — drobiowego i wołowego — by znaleźć rosół idealny.
Przepis na rosół z pieczonym mięsem i warzywami
Składniki:
- 3 l wody,
- 500–700 g szyjek kurczaka,
- 300 g mięsa wołowego z kością (np. mostka),
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 marchewki,
- 3 pietruszki,
- 2 cebule,
- korzeń selera,
- 4 ząbki czosnku,
- por,
- 2 sztuki ziela angielskiego,
- 4 liście laurowe,
- łyżka zmielonego pieprzu,
- szczypta soli,
- pęczek natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i ustaw na tryb góra-dół.
- Przygotuj wszystkie warzywa oprócz natki pietruszki (ją dodasz później do bulionu).
- Dokładnie umyj warzywa i mięso.
- Nie obieraj warzyw - to w nich jest większość smaku warzyw. Zamiast tego pokrój warzywa na większe kawałki i razem z mięsem rozłóż na blaszce.
- Obtocz dokładnie oliwą i posyp szczyptą soli.
- Piecz około 45 minut. Po tym czasie dodaj warzywa i mięso do garnka, dodaj przyprawy i natkę pietruszki.
- Następnie zalej zawartość garnka wodą i gotuj przez kilka godzin - wystarczą 4 godziny.
- Przelej rosół przez sitko, a marchewkę i pietruszkę pokrój w kostkę i dodaj z powrotem do zupy.
- Podawaj go z ulubionym dodatkiem, na przykład z makaronem.