Sakiewki naleśnikowe z kurczakiem © Pyszności

Zapiekane sakiewki naleśnikowe z kurczakiem znikają w mgnieniu oka. Takie są dobre

Marzena Pęcak

Pyszne naleśniki wypełnione po brzegi kolorowym farszem prosto z piekarnika to gotowy przepis na smaczny obiad dla całej rodziny. Po prostu palce lizać!

Sprawdzonych pomysłów na ciekawy, oryginalny, a przede wszystkim pyszny posiłek nigdy za wiele. Tym bardziej, jeśli można przygotować go w szybki i prosty sposób, ze składników, które są powszechnie znane i lubiane. 

Nie inaczej będzie i tym razem. Sakiewki naleśnikowe w zapieczonej formie z dodatkiem farszu na bazie kurczaka, kolorowych warzyw i kremowego serka smakują jak marzenie. Są tak pyszne, że znikają z talerzy w ekspresowym tempie. Każdy się nimi zajada ze smakiem i od razu prosi o dokładkę.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekane sakiewki naleśnikowe z kurczakiem. Prawdziwa uczta dla podniebienia

Naleśnikowe sakiewki z farszem na bazie kurczaka — przepis krok po kroku

Składniki na 6 porcji:

Farsz:

  • 2 filety z piersi z kurczaka,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka musztardy francuskiej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 1/3 szkl. oleju rzepakowego marki Olej Polski,
  • 1 por - biała część,
  • 2 marchewki,
  • 150 serka śmietankowego. 

Naleśniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 szkl. mleka,
  • 2/3 szkl. wody,
  • 1 szczypta soli,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego marki Olej Polski.

Dodatki:

  • 600 g ziołowej passaty pomidorowej,
  • 120 g tartej mozzarelli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania kurczaka. Oczyszczone i osuszone mięso dzielę na mniejsze kawałki, po czym dodaję do niego: sól, pieprz, musztardę francuską, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z cytryny oraz olej rzepakowy.

Zaczynam od przygotowania mieszanki z kurczakiem
Zaczynam od przygotowania mieszanki z kurczakiem © Licencjodawca | Pyszności

Składniki dokładnie mieszam, aby dobrze się połączyły, tworząc idealną kombinację smakową. 

Krok 2. Następnie przechodzę do przygotowania ciasta naleśnikowego. Aby je zrobić, łączę ze sobą: mąkę, jajka, mleko, wodę, sól oraz olej rzepakowy. 

Dzięki olejowi naleśniki nie będą przywierać do patelni
Dzięki olejowi naleśniki nie będą przywierać do patelni © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Gotowe ciasto smażę w mniejszych porcjach na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni z obu stron po kilka minut. W tym czasie naleśniki mają nabrać złocistych rumieńców. 

Każdego naleśnika smażę z obu stron
Każdego naleśnika smażę z obu stron © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Wracam do pracy nad farszem. Przygotowaną wcześniej mieszankę z kurczakiem podsmażam na patelni wraz ze startymi marchewkami i pociętym drobno porem. Po chwili na patelnię wrzucam też serek śmietankowy i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszam wszystkie składniki. 

Na patelnię trafia również kurczak z dodatkami
Na patelnię trafia również kurczak z dodatkami © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na blacie kuchennym układam usmażonego naleśnika, po czym w centralnej części placka umieszczam porcję kolorowego farszu. Wystające końcówki naleśnika zwijam do środka i sakiewka jest już gotowa.

Farsz z patelni rozprowadzam na usmażonych naleśnikach
Farsz z patelni rozprowadzam na usmażonych naleśnikach © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Naleśniki w takiej formie przekładam do formy do pieczenia. Następnie polewam je ziołową passatą pomidorową oraz posypuję startą na tarce mozzarellą. Dopiero wtedy wkładam je do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza

Krok 7. Upieczone sakiewki serwuję na ciepło z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. I to wszystko, smacznego!

Takiemu posiłkowi nie odmówi nawet największy niejadek
Takiemu posiłkowi nie odmówi nawet największy niejadek © Licencjodawca | Pyszności
Płatna współpraca z marką Olej Polski

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę