Sakiewki naleśnikowe z kurczakiem © Pyszności

Zapiekane sakiewki naleśnikowe z kurczakiem znikają w mgnieniu oka. Takie są dobre

Pyszne naleśniki wypełnione po brzegi kolorowym farszem prosto z piekarnika to gotowy przepis na smaczny obiad dla całej rodziny. Po prostu palce lizać!

Sprawdzonych pomysłów na ciekawy, oryginalny, a przede wszystkim pyszny posiłek nigdy za wiele. Tym bardziej, jeśli można przygotować go w szybki i prosty sposób, ze składników, które są powszechnie znane i lubiane. 

Nie inaczej będzie i tym razem. Sakiewki naleśnikowe w zapieczonej formie z dodatkiem farszu na bazie kurczaka, kolorowych warzyw i kremowego serka smakują jak marzenie. Są tak pyszne, że znikają z talerzy w ekspresowym tempie. Każdy się nimi zajada ze smakiem i od razu prosi o dokładkę.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekane sakiewki naleśnikowe z kurczakiem. Prawdziwa uczta dla podniebienia

Naleśnikowe sakiewki z farszem na bazie kurczaka — przepis krok po kroku

Składniki na 6 porcji:

Farsz:

  • 2 filety z piersi z kurczaka,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka musztardy francuskiej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 1/3 szkl. oleju rzepakowego marki Olej Polski,
  • 1 por - biała część,
  • 2 marchewki,
  • 150 serka śmietankowego. 

Naleśniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 szkl. mleka,
  • 2/3 szkl. wody,
  • 1 szczypta soli,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego marki Olej Polski.

Dodatki:

  • 600 g ziołowej passaty pomidorowej,
  • 120 g tartej mozzarelli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania kurczaka. Oczyszczone i osuszone mięso dzielę na mniejsze kawałki, po czym dodaję do niego: sól, pieprz, musztardę francuską, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z cytryny oraz olej rzepakowy.

Zaczynam od przygotowania mieszanki z kurczakiem
Zaczynam od przygotowania mieszanki z kurczakiem © Licencjodawca | Pyszności

Składniki dokładnie mieszam, aby dobrze się połączyły, tworząc idealną kombinację smakową. 

Krok 2. Następnie przechodzę do przygotowania ciasta naleśnikowego. Aby je zrobić, łączę ze sobą: mąkę, jajka, mleko, wodę, sól oraz olej rzepakowy. 

Dzięki olejowi naleśniki nie będą przywierać do patelni
Dzięki olejowi naleśniki nie będą przywierać do patelni © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Gotowe ciasto smażę w mniejszych porcjach na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni z obu stron po kilka minut. W tym czasie naleśniki mają nabrać złocistych rumieńców. 

Każdego naleśnika smażę z obu stron
Każdego naleśnika smażę z obu stron © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Wracam do pracy nad farszem. Przygotowaną wcześniej mieszankę z kurczakiem podsmażam na patelni wraz ze startymi marchewkami i pociętym drobno porem. Po chwili na patelnię wrzucam też serek śmietankowy i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszam wszystkie składniki. 

Na patelnię trafia również kurczak z dodatkami
Na patelnię trafia również kurczak z dodatkami © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na blacie kuchennym układam usmażonego naleśnika, po czym w centralnej części placka umieszczam porcję kolorowego farszu. Wystające końcówki naleśnika zwijam do środka i sakiewka jest już gotowa.

Farsz z patelni rozprowadzam na usmażonych naleśnikach
Farsz z patelni rozprowadzam na usmażonych naleśnikach © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Naleśniki w takiej formie przekładam do formy do pieczenia. Następnie polewam je ziołową passatą pomidorową oraz posypuję startą na tarce mozzarellą. Dopiero wtedy wkładam je do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza

Krok 7. Upieczone sakiewki serwuję na ciepło z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. I to wszystko, smacznego!

Takiemu posiłkowi nie odmówi nawet największy niejadek
Takiemu posiłkowi nie odmówi nawet największy niejadek © Licencjodawca | Pyszności
Płatna współpraca z marką Olej Polski

Wybrane dla Ciebie

Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie