Zauważyłeś biały nalot na kapuście kiszonej? Sprawdź, co oznacza i czy jest szkodliwy

Kapusta kiszona to skarb polskiej kuchni, który od pokoleń gości na talerzach. Chociaż odpowiednio przechowywana potrafi wytrzymać długie miesiące, to na jej powierzchni pojawić się może biały osad.

Kapusta kiszona to skarbnica zdrowiaKapusta kiszona to skarbnica zdrowia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zanim wyrzucisz kapustę kiszoną z białym nalotem do śmietnika, przyjrzyj się dokładnie. Nie zawsze oznacza on coś złego czy niebezpiecznego, a bywa znakiem dobrej fermentacji kapusty. Szkoda marnować produkt, który nie tylko nadaje się do zjedzenia, ale jest przy tym dobry dla organizmu. Biały nalot na kapuście kiszonej nie zawsze oznacza, że jest ona zepsuta. Często jest to naturalny kożuch fermentacyjny, który można usunąć. Pojawia się on nie tylko na kapuście, ale również ogórkach. Warto więc wiedzieć, jak go rozpoznać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast przepłacać w sklepie, zrób w domu. Lepszych batoników nie znajdziesz nigdzie indziej

Biały nalot na kapuście kiszonej

Biały nalot na kapuście może budzić obawy, bo przypomina pleśń, której bezwzględnie powinniśmy unikać. Jednak najczęściej cienka, biała warstwa na kapuście kiszonej, ogórkach czy domowym occie to efekt fermentacji, świadczący o poprawnym jej przebiegu.

Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty © Adobe Stock | robert6666

Powstaje ona w wyniku działania bakterii kwasu mlekowego, a można ją uznać za produkt uboczny fermentacji. Kożuch ten jest zwykle biały, delikatny i łatwo go usunąć. Nie jest szkodliwy i można go spokojnie usunąć łyżeczką przed spożyciem kapusty. Warto go zdjąć, bo może on prowadzić do szybszego zepsucia się przetworu.

Jak odróżnić kożuch fermentacyjny od pleśni?

Aby odróżnić kożuch fermentacyjny od pleśni, należy zwrócić uwagę na wygląd. Obejrzyj całą kapustę, zwróć uwagę na kolor, konsystencję i aromat nalotu. To najlepszy sposób na to, by rozpoznać dobrą kiszonkę.

Pleśń występuje w nieregularnych kępkach, ma różnorodne kolory, od jasnych po ciemne, natomiast kożuch fermentacyjny jest jednolicie biały i gładki. Kiszonka spleśniała będzie miała piwniczny zapach, a fermentacyjna natomiast przyjemny, kwaśny aromat.

Kapusta kiszona również może się zepsuć
Kapusta kiszona również może się zepsuć © Canva | dulezidar

Jeśli nalot jest grubszy, ma inny kolor niż biały (np. szary, zielony) i nie da się go łatwo usunąć, może to być pleśń. Pleśń jest szkodliwa dla zdrowia i oznacza, że kapusta się zepsuła. W takiej sytuacji należy wyrzucić całą kapustę.

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀