Zauważyłeś biały nalot na kapuście kiszonej? Sprawdź, co oznacza i czy jest szkodliwy

Kapusta kiszona to skarb polskiej kuchni, który od pokoleń gości na talerzach. Chociaż odpowiednio przechowywana potrafi wytrzymać długie miesiące, to na jej powierzchni pojawić się może biały osad.

Kapusta kiszona to skarbnica zdrowiaKapusta kiszona to skarbnica zdrowia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zanim wyrzucisz kapustę kiszoną z białym nalotem do śmietnika, przyjrzyj się dokładnie. Nie zawsze oznacza on coś złego czy niebezpiecznego, a bywa znakiem dobrej fermentacji kapusty. Szkoda marnować produkt, który nie tylko nadaje się do zjedzenia, ale jest przy tym dobry dla organizmu. Biały nalot na kapuście kiszonej nie zawsze oznacza, że jest ona zepsuta. Często jest to naturalny kożuch fermentacyjny, który można usunąć. Pojawia się on nie tylko na kapuście, ale również ogórkach. Warto więc wiedzieć, jak go rozpoznać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast przepłacać w sklepie, zrób w domu. Lepszych batoników nie znajdziesz nigdzie indziej

Biały nalot na kapuście kiszonej

Biały nalot na kapuście może budzić obawy, bo przypomina pleśń, której bezwzględnie powinniśmy unikać. Jednak najczęściej cienka, biała warstwa na kapuście kiszonej, ogórkach czy domowym occie to efekt fermentacji, świadczący o poprawnym jej przebiegu.

Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty © Adobe Stock | robert6666

Powstaje ona w wyniku działania bakterii kwasu mlekowego, a można ją uznać za produkt uboczny fermentacji. Kożuch ten jest zwykle biały, delikatny i łatwo go usunąć. Nie jest szkodliwy i można go spokojnie usunąć łyżeczką przed spożyciem kapusty. Warto go zdjąć, bo może on prowadzić do szybszego zepsucia się przetworu.

Jak odróżnić kożuch fermentacyjny od pleśni?

Aby odróżnić kożuch fermentacyjny od pleśni, należy zwrócić uwagę na wygląd. Obejrzyj całą kapustę, zwróć uwagę na kolor, konsystencję i aromat nalotu. To najlepszy sposób na to, by rozpoznać dobrą kiszonkę.

Pleśń występuje w nieregularnych kępkach, ma różnorodne kolory, od jasnych po ciemne, natomiast kożuch fermentacyjny jest jednolicie biały i gładki. Kiszonka spleśniała będzie miała piwniczny zapach, a fermentacyjna natomiast przyjemny, kwaśny aromat.

Kapusta kiszona również może się zepsuć
Kapusta kiszona również może się zepsuć © Canva | dulezidar

Jeśli nalot jest grubszy, ma inny kolor niż biały (np. szary, zielony) i nie da się go łatwo usunąć, może to być pleśń. Pleśń jest szkodliwa dla zdrowia i oznacza, że kapusta się zepsuła. W takiej sytuacji należy wyrzucić całą kapustę.

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki