WAŻNE
TERAZ

LK. Cios w doliczonym czasie! Przełamanie Legii Warszawa

Zauważyłeś biały nalot na kapuście kiszonej? Sprawdź, co oznacza i czy jest szkodliwy

Kapusta kiszona to skarb polskiej kuchni, który od pokoleń gości na talerzach. Chociaż odpowiednio przechowywana potrafi wytrzymać długie miesiące, to na jej powierzchni pojawić się może biały osad.

Kapusta kiszona to skarbnica zdrowiaKapusta kiszona to skarbnica zdrowia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zanim wyrzucisz kapustę kiszoną z białym nalotem do śmietnika, przyjrzyj się dokładnie. Nie zawsze oznacza on coś złego czy niebezpiecznego, a bywa znakiem dobrej fermentacji kapusty. Szkoda marnować produkt, który nie tylko nadaje się do zjedzenia, ale jest przy tym dobry dla organizmu. Biały nalot na kapuście kiszonej nie zawsze oznacza, że jest ona zepsuta. Często jest to naturalny kożuch fermentacyjny, który można usunąć. Pojawia się on nie tylko na kapuście, ale również ogórkach. Warto więc wiedzieć, jak go rozpoznać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast przepłacać w sklepie, zrób w domu. Lepszych batoników nie znajdziesz nigdzie indziej

Biały nalot na kapuście kiszonej

Biały nalot na kapuście może budzić obawy, bo przypomina pleśń, której bezwzględnie powinniśmy unikać. Jednak najczęściej cienka, biała warstwa na kapuście kiszonej, ogórkach czy domowym occie to efekt fermentacji, świadczący o poprawnym jej przebiegu.

Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty © Adobe Stock | robert6666

Powstaje ona w wyniku działania bakterii kwasu mlekowego, a można ją uznać za produkt uboczny fermentacji. Kożuch ten jest zwykle biały, delikatny i łatwo go usunąć. Nie jest szkodliwy i można go spokojnie usunąć łyżeczką przed spożyciem kapusty. Warto go zdjąć, bo może on prowadzić do szybszego zepsucia się przetworu.

Jak odróżnić kożuch fermentacyjny od pleśni?

Aby odróżnić kożuch fermentacyjny od pleśni, należy zwrócić uwagę na wygląd. Obejrzyj całą kapustę, zwróć uwagę na kolor, konsystencję i aromat nalotu. To najlepszy sposób na to, by rozpoznać dobrą kiszonkę.

Pleśń występuje w nieregularnych kępkach, ma różnorodne kolory, od jasnych po ciemne, natomiast kożuch fermentacyjny jest jednolicie biały i gładki. Kiszonka spleśniała będzie miała piwniczny zapach, a fermentacyjna natomiast przyjemny, kwaśny aromat.

Kapusta kiszona również może się zepsuć
Kapusta kiszona również może się zepsuć © Canva | dulezidar

Jeśli nalot jest grubszy, ma inny kolor niż biały (np. szary, zielony) i nie da się go łatwo usunąć, może to być pleśń. Pleśń jest szkodliwa dla zdrowia i oznacza, że kapusta się zepsuła. W takiej sytuacji należy wyrzucić całą kapustę.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo