Zawsze dorzucam odrobinę, gdy smażę boczek. To mocno podkręca jego smak
Pokrojony w cienkie plasterki boczek wbrew pozorom nie jest łatwy do przygotowania. Potrzebne jest dobrej jakości mięso – nie za chude i nie za tłuste, a także uważność podczas smażenia. Plastry należy w odpowiednim momencie obrócić na drugą stronę, inaczej wyjdą albo spalone, albo zbyt mało rumiane. Jak mówią Brytyjczycy, boczek powinien być "crispy", czyli chrupiący.
Dla osób jedzących mięso smażony lub pieczony boczek jest dodatkiem uniwersalnym. Zaczynając od jajecznicy na śniadanie, a kończąc na imprezowych przekąskach – możliwości na zastosowanie boczku w kuchni polskiej jest bez liku. Jednak taki chrupiący w postaci powykręcanych płatów lub spiralek przyszedł do nas ze Stanów Zjednoczonych. Chociaż nie należy do potraw lekkostrawnych, nie sposób odmówić mu uroku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Keto gniazdka z cukinii to pyszny przepis na śniadanie. Pyszna odmiana od zwykłych kanapek
Jaki boczek na chrupiące plastry do jajecznicy?
Kluczem do sukcesu są cienko pokrojone plastry. Jeśli nie masz w domu krajalnicy, nie kupuj boczku w całości. Możesz poprosić o pokrojenie mięsa u rzeźnika, ale niestety musisz liczyć się z tym, że spotkasz się z odmową. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest kupienie dobrej jakości boczku już pokrojonego na kawałki.
Chrupiące, cienkie plasterki bekonu możesz przygotować zarówno z surowego, wędzonego jak parzonego mięsa, jednak w każdym z tych przypadków efekt końcowy będzie nieco inny. Najlepszy byłby surowy boczek, ale taki rzadko występuje w plastrach. Pozostaje więc wędzony lub parzony. Osobiście wybieram wędzony, który jest bardziej wyrazisty w smaku i nie wymaga użycia dodatkowych przypraw.
Mały dodatek dla zarumienienia skórki
Smażąc boczek na patelni warto dodać odrobinę prawdziwego masła. Ale spokojnie, nie spiesz się z tym dodatkiem. Połóż plasterki boczku na suchej i zimnej patelni. Włącz palnik na średnią moc i pozwól, aby tłuszcz stopniowo wytapiał się z mięsa. Kiedy boczek zacznie się podpiekać, dodaj łyżkę masła. Rozprowadź je po patelni w taki sposób, aby z każdej strony mogło wsunąć się pod rumieniące się plastry. Po ok. 5 minut obróć boczek na drugą stronę.
Chrupiący boczek z piekarnika
Aby przygotować chrupiące plasterki w piekarniku, przyda się inny dodatek, który na pewno masz w kuchni. Boczek oprósz niewielką ilością mąki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 15 minut. Po 10 minutach obróć plastry na drugą stronę.
Możesz skorzystać też z opcji grillowania w piekarniku, co jest jeszcze szybszym rozwiązaniem. Plastry położone na raszkach będą gotowe już po 5 minutach, przy czym warto cały czas sprawdzać, czy się nie przypalają. Jedna minuta za długo i zamiast chrupiących czerwonych plasterków, podasz spalone i twarde wióry.