Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
To prosty w przygotowaniu rarytas, który uszlachetni każde danie. Kurkowe masło to jesienny dodatek, którego nie może zabraknąć w kuchni.
Masło kurkowe to przysmak, w którym skrywa się cała esencja jesiennego smaku. Połączenie intensywności smażonych kurek z kremową teksturą masła daje produkt, który śmiało mógłby być sprzedawany w delikatesach. To polska odpowiedź na truflową modę i dowód na to, że leśne grzyby skrywają niejedno oblicze.
Masło kurkowe
Przygotowanie masła kurkowego, wbrew pozorom, nie jest skomplikowane, wymaga jedynie dokładnego oczyszczenia grzybów i cierpliwości przy ich smażeniu. Kluczem do sukcesu jest wykorzystanie dobrej jakości masła, najlepiej o jak największej zawartości tłuszczu, z pominięciem wszelkich margaryn czy miksów.
Zwykłe pulpety? Nie tym razem! Dodaj kurki i zamień je w hit obiadowy
Składniki:
- 1 kg kurek,
- 500 g masła,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Kurki oczyść i umyj w zimnej wodzie. Rozsyp je na ręcznikach papierowych i pozostaw do dokładnego osuszenia.
- Na dużej patelni lub w woku rozgrzej pół kostki masła i wrzuć kurki.
- Smaż, często mieszając, aż puszczą sok, a następnie sok całkowicie odparuje.
- Kontynuuj smażenie, aż kurki lekko się zrumienią. Potrwa to około 15 minut na średnim ogniu. W trakcie smażenia lekko posól.
- Dołóż kolejne pół kostki masła i smaż jeszcze przez 5 minut, aż się rozpuści. Zdejmij z patelni i przełóż do pojemnika.
- Pozostaw do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu, by masło oblepiało kurki.
- Ostygnięte kurki zmiksuj na mniejsze kawałki w rozdrabniaczu, robocie kuchennym lub zmiel w maszynce do mięsa na grubym sicie.
- Połącz zmiksowane kurki z resztą miękkiego masła (1,5 kostki).
- Z powstałej masy uformuj wałki o średnicy ok. 3 cm i długości 10–12 cm.
- Owiń je folią spożywczą i włóż do zamrażarki na co najmniej 6 godzin.
- Wyjmij zamrożone wałki, odwiń i pokrój nożem na plastry o grubości około 1 cm.
- Każdą porcję zawiń w osobny kawałek folii spożywczej. Masło kurkowe przechowuj w zamrażarce.
Przed podaniem masło należy wyjąć z zamrażarki około dwie godziny wcześniej, by stało się plastyczne i mogło natychmiast roztopić się na gorącym kotlecie, steku czy grillowanej rybie. Można go też użyć jako bazę do aromatycznego sosu grzybowego czy po prostu posmarować grzanki. Smacznego!