Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki

To prosty w przygotowaniu rarytas, który uszlachetni każde danie. Kurkowe masło to jesienny dodatek, którego nie może zabraknąć w kuchni.

Masło z prostym i pysznym dodatkiemMasło z prostym i pysznym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Masło kurkowe to przysmak, w którym skrywa się cała esencja jesiennego smaku. Połączenie intensywności smażonych kurek z kremową teksturą masła daje produkt, który śmiało mógłby być sprzedawany w delikatesach. To polska odpowiedź na truflową modę i dowód na to, że leśne grzyby skrywają niejedno oblicze.

Masło kurkowe

Przygotowanie masła kurkowego, wbrew pozorom, nie jest skomplikowane, wymaga jedynie dokładnego oczyszczenia grzybów i cierpliwości przy ich smażeniu. Kluczem do sukcesu jest wykorzystanie dobrej jakości masła, najlepiej o jak największej zawartości tłuszczu, z pominięciem wszelkich margaryn czy miksów.

Zwykłe pulpety? Nie tym razem! Dodaj kurki i zamień je w hit obiadowy

Składniki:

  • 1 kg kurek,
  • 500 g masła,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Kurki oczyść i umyj w zimnej wodzie. Rozsyp je na ręcznikach papierowych i pozostaw do dokładnego osuszenia.
  2. Na dużej patelni lub w woku rozgrzej pół kostki masła i wrzuć kurki.
  3. Smaż, często mieszając, aż puszczą sok, a następnie sok całkowicie odparuje.
  4. Kontynuuj smażenie, aż kurki lekko się zrumienią. Potrwa to około 15 minut na średnim ogniu. W trakcie smażenia lekko posól.
  5. Dołóż kolejne pół kostki masła i smaż jeszcze przez 5 minut, aż się rozpuści. Zdejmij z patelni i przełóż do pojemnika.
  6. Pozostaw do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu, by masło oblepiało kurki.
  7. Ostygnięte kurki zmiksuj na mniejsze kawałki w rozdrabniaczu, robocie kuchennym lub zmiel w maszynce do mięsa na grubym sicie.
  8. Połącz zmiksowane kurki z resztą miękkiego masła (1,5 kostki).
  9. Z powstałej masy uformuj wałki o średnicy ok. 3 cm i długości 10–12 cm.
  10. Owiń je folią spożywczą i włóż do zamrażarki na co najmniej 6 godzin.
  11. Wyjmij zamrożone wałki, odwiń i pokrój nożem na plastry o grubości około 1 cm.
  12. Każdą porcję zawiń w osobny kawałek folii spożywczej. Masło kurkowe przechowuj w zamrażarce.

Przed podaniem masło należy wyjąć z zamrażarki około dwie godziny wcześniej, by stało się plastyczne i mogło natychmiast roztopić się na gorącym kotlecie, steku czy grillowanej rybie. Można go też użyć jako bazę do aromatycznego sosu grzybowego czy po prostu posmarować grzanki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟