Zdrowe muffiny o nietypowym kolorze - idealne na śniadanie. Pierwszy raz widzę coś takiego!
Muszę przyznać, że pierwszy raz widzę na oczy babeczki w kolorze zielonym... Tylko się nie przeraź, ponieważ nie jest to zasługa barwników spożywczych! Zielony kolor uzyskano dzięki połączeniu bananów ze szpinakiem.
Przyrządzenie tych nietypowych muffinek zajmie ci około 40 minut. Poleca się jeść je na śniadanie, a dodatkowo dzięki nim, można sprytnie przemycić zdrowy szpinak do menu każdego niejadka.
Przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 3 obrane i pokrojone banany
- 1 szklanka liści szpinaku
- 1 jajko
- 6 łyżek masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.
2. Do blendera włóż szpinak i banana. Dokładnie zmiksuj.
3. Włóż masło do garnuszka i podgrzewaj na małym ogniu tak długo, aż się roztopi. Następnie zdejmij z ognia.
4. Do dużej miski włóż mąkę, cukier, zmiksowany szpinak z bananem, roztopione masło i sodę. Wbij jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby składniki dokładnie się ze sobą połączyły.
5. Równomiernie przełóż otrzymaną masę do foremek od babeczek. Włóż do piekarnika i piecz przez 25 minut.
Po 25 minutach wyjmij gotowe babeczki. Smacznego!