PrzepisZiemniaki jak z ogniska można zrobić w piekarniku. Smak jest nie do odróżnienia

Ziemniaki jak z ogniska można zrobić w piekarniku. Smak jest nie do odróżnienia

Ziemniaki jak z ogniska - Pyszności; Foto: Canva, youtube.com; konto: Tomek Lach
Ziemniaki jak z ogniska - Pyszności; Foto: Canva, youtube.com; konto: Tomek Lach
20.10.2022 17:29

Takie rewelacje to my kochamy. To prawdziwy symbol tego, jak powinien wyglądać rozwój w kuchennych eksperymentach. W końcu każdy postęp służy ułatwianiu lub umilaniu życia. I tak jest dokładnie w tym przypadku, bo odkryliśmy, jak za pomocą piekarnika przyrządzić ziemniaki jak z ogniska.

Jakie smaki i zapachy kojarzą ci się z ogniskiem? Co prawda drewno zawsze paliło się w ten sam sposób, ale jest coś w tym, że to ogniska z dziecięcych lat kojarzą się najlepiej. Jaki jest sekret tego wspomnienia? Piosenki przy ognisku? Brak zmartwień i rozkojarzeń, co pozwala na delektowanie się widokiem ognia? A może ogniskowe jedzenie?

Ziemniaki jak z ogniska - Pyszności; Foto: Pexels
Ziemniaki jak z ogniska - Pyszności; Foto: Pexels

Mamy dla ciebie cudowne wieści. Smak jednego z kultowych frykasów spożywanych przy ognisku możesz teraz odtworzyć u siebie w domu. Nawet zimą! Wystarczy piekarnik, by przypomnieć sobie atmosferę tamtych dni w postaci pysznych ziemniaków jak z ogniska!

Żeby uzyskać charakterystyczną skorupkę i subtelny środek w ziemniakach - tak jak tych z ogniska - potrzebna jest pewna sztuczka. Oto ona!

Ziemniaki jak z ogniska pieczone w piekarniku

Składniki: 

  • 1kg ziemniaków. Niech będą średniej wielkości, ale to jest sprawa drugorzędna. Najważniejsze, by wszystkie były podobnych gabarytów.
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki mąki pszennej
Ziemniaki jak z ogniska - Pyszności; Foto: Pexels
Ziemniaki jak z ogniska - Pyszności; Foto: Pexels

Sposób przygotowania:

Ziemniaki bardzo dokładnie umyj na przykład przy użyciu zmywaka do naczyń albo szczoteczki. Nie obieraj ze skórki! Następnie namocz je w misce z wodą.

Przygotuj mieszankę z soli i mąki pszennej i obtocz w niej mokre ziemniaki.

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i wstaw na nią ziemniaki. Piecz przez godzinę.

Pamiętaj, że już do tworzenia ,,skorupki" użyłaś soli. Nie będzie ci już raczej potrzebna do podania. Za to masło czosnkowe, sos tzatziki albo po prostu musztarda będą jak znalazł. Smacznego!

Skoro już było ognisko, to może teraz czas na... wulkan? Rzuć okiem na ten super szybki i super pyszny deser czekoladowy - wulkan. Oczywiście z naszego kanału na YouTube!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także