Pieczone ziemniaki z piekarnika. Pyszny dodatek w nowej odsłonie!

Pieczone ziemniaki z piekarnika to świetny pomysł na dodatek do obiadu. Postanowiliśmy trochę zmodyfikować znany przepis i stworzyć nieco inną odsłonę.
Ziemniaki pieczone w piekarniku
Pieczone ziemniaki to bardzo uniwersalny dodatek do obiadu. Sprawdzą się właściwie przy każdym rodzaju mięs. Dzisiaj przygotowaliśmy je w formie zapiekanki. Mogą być również pełnoprawnym daniem! Wzbogaciliśmy je o aromatyczne przyprawy i parmezan, którego wyrazisty smak świetnie komponuje się z ziemniakami.
Jakie ziemniaki do pieczenia
Do pieczenia najlepiej sprawdzą się ziemniaki typu B. Najpopularniejsze odmiany to między innymi Irys, Irga oraz Gala. Po upieczeniu nie rozpadają się i pozostają „zbite”, a jednocześnie nie są twarde. Jest to jednocześnie najbardziej uniwersalny typ, po który warto sięgać, gdy nie wiemy, co wybrać.
Prosty przepis krok po kroku
Składniki i przygotowanie naszej ziemniaczanej zapiekanki przedstawiamy poniżej. W takiej formie będą pięknie wyglądały na naszym stole!
Komentarze