Nie musisz się ograniczać do kiełbasy z rusztu. Kociołek wypełniony mięsem i pysznym sosem
Ziemniaki po cabańsku to idealna propozycja na jednogarnkowe danie dla całej rodziny. Z powodzeniem przyrządzisz je na grillu lub ognisku. Taka też jest tradycja tego specjału. Przed laty szykowali je pracujący w polu, by zaspokoić głód z łatwo dostępnych składników. Zobaczcie przepis i wrzućcie na grilla coś innego niż zwykłą kiełbasę.
25.04.2023 14:32
Ziemniaki po cabańsku to prosta potrawa, która niegdyś przyrządzana była w okresie tzw. wykopków, kiedy ziemniaki, cebula, marchew i buraki stanowiły zazwyczaj część płodów rolnych. Na przestrzeni lat sposób jej przyrządzania uległ zmianie - począwszy od wymiany garnka glinianego na bardziej wytrzymały i dostępny - żeliwny, po sposób podawania potrawy z tradycyjnego - na liściach kapusty na współczesny.
Zobacz także
Przepisy na grilla. Ziemniaki po cabańsku
Ziemniaki po cabańsku to tradycyjne danie kuchni chrzanowskiej, które w 2011 roku zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa małopolskiego. W innych regionach Polski odmiany tego specjału są znane pod nazwami: pieczonki, prażone czy duszonki. Ziemniaki po cabańsku to produkt mocno związany z historią ziemi chrzanowskiej. Sama nazwa ma pochodzić od Cabanów, czyli ludności która przybyła do Chrzanowa w XIII w. Co ciekawe, nazwa ta została wyłoniona w plebiscycie dopiero w 2005 r. Wcześniej potrawa znana była jako "pieczone".
Danie przygotowuje się z ziemniaków, marchewki, pietruszki, cebuli, liści kapusty, buraków i wędlin, takich jak boczek czy kiełbasa (pierwotnie była to wyłącznie słonina). Według tradycji ziemniaki po cabańsku piecze się w kamionkowym garnku lub żeliwnym kociołku bez przykrywki. Do tego celu służą liście kapusty, a jako docisku używa się wyciętego kawałka darniny. Do tej pory niektórzy mieszkańcy Chrzanowa i okolic tak przygotowują to danie.
Ziemniaki po cabańsku. Przepis
Dziś już trudno jest przygotować chrzanowskie danie w tradycyjnym żeliwnym garnku na palenisku. Z powodzeniem jednak możesz przyrządzić ziemniaki po cabańsku na grillu, w kuchence czy w piekarniku. Potrawę można podawać z kubkiem kwaśnego mleka, maślanki, kefiru bądź ogórkiem kiszonym. Tradycyjnie specjał serwowano w kształcie przypominającym kopczyk na liściach kapusty.
Składniki:
- 3 kg ziemniaków
- 5 sztuk cebuli
- 500 g marchewki
- 3 kiełbasy
- plastry boczku do wyłożenia dna garnka
- 3 łyżki paczki smalcu
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ziemniaki pokrój w ćwiartki, a cebulę, marchewkę i kiełbasę w plastry.
- Natkę pietruszki drobno posiekaj.
- W garnku umieść kolejno: plastry boczku, ćwiartki ziemniaków, marchewkę. Dopraw całość.
- Następnie dodaj cebulę, kiełbasę i całość oprósz natką pietruszki.
- Powtórz czynność, jeśli garnek pomieści więcej składników.
- Na górze umieść ćwiartki ziemniaków oraz smalec.
- Całość przykryj liśćmi kapusty tak, by jej brzegi znajdowały się wewnątrz garnka.
- Garnek ustaw na kuchence, grillu lub włóż na paleniska i obłóż dookoła żarem. Piecz, aż ziemniaki będą miękkie.
Zobacz także przepis na pyszne pulpety po cygańsku w aromatycznym sosie pomidorowym z warzywami: