Zmień jeden nawyk, a makaron zawsze będzie idealny. Prawie nikt nie zwraca na to uwagi
Przed gotowaniem czy pod koniec? Tak, moment, w którym dodajemy sól do wody, ma znaczenie. Warto zwrócić uwagę na ten szczegół. W efekcie otrzymasz idealnie ugotowany makaron.
20.03.2024 12:46
Zastanawiasz się, kiedy dodać sól do wody na makaron? Odpowiedź jest prosta. Poniżej wyjaśniamy, dlaczego momentu przyprawiania wody ma znaczenie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy solić wodę na makaron?
Rzecz z pozoru błaha, a jednak ma istotne znaczenie. Czynność, jaką jest solenie wody do gotowania makaronu, wymaga znajomości podstawowej zasady. Mianowicie najlepszym momentem na dodanie soli jest ten, kiedy woda zacznie się gotować, czyli też przed dodaniem makaronu. Jeśli dodasz sól zbyt wcześnie, podniesie się temperatura wrzenia wody, co spowolni to proces gotowania. Natomiast jeśli posolimy wodę za późno, makaron straci na smaku.
Warto również wiedzieć, że dodanie soli na początku gotowania wody spowoduje powstanie wysokiego stężenia sodu, przez to makaron finalnie może wyjść za słony. Niemniej gotowanie makaronu bez soli też nie jest dobrym pomysłem. Sól jest kluczowym elementem pozwalającym uzyskać idealną konsystencję makaronu, zwaną al dente. Ponadto dodanie soli zapobiegnie sklejaniu się makaronu i wzmocni jego subtelny smak.
Ile dodać soli do wody na makaron?
Po pierwsze makaron należy gotować w dużej ilości wody i w stosunkowo dużym garnku - makaron powinien swobodnie mieścić się w naczyniu, bo pęcznieje podczas gotowania. Na 100 gramów produktu odpowiednią ilością wody jest 1 litr. Przyjmuje się, że na każde 100 gramów makaronu przypadać powinno 10 gramów soli lub tyle samo przyprawy należy dodać do jednego litra wody.
Po ugotowaniu makaronu niezwykle ważne jest, aby nie płukać go wodą. Jeżeli zdecydujesz się na ten krok, skrobia, która jest kluczowym składnikiem, zostanie wypłukana. W efekcie makaron nie będzie w stanie połączyć się w odpowiedni sposób z sosem. Niektóre osoby decydują się na dodanie do gotującego się makaronu wody oliwy z oliwek. Jak się jednak okazuje, nie jest to najlepszy pomysł. Ten składnik również może utrudnić połączenie się makaronu z sosem.