Zmień jeden nawyk, a makaron zawsze będzie idealny. Prawie nikt nie zwraca na to uwagi

Przed gotowaniem czy pod koniec? Tak, moment, w którym dodajemy sól do wody, ma znaczenie. Warto zwrócić uwagę na ten szczegół. W efekcie otrzymasz idealnie ugotowany makaron.

Kiedy dodać sól do wody na makaron?Kiedy dodać sól do wody na makaron?
Źródło zdjęć: © Pixabay

Zastanawiasz się, kiedy dodać sól do wody na makaron? Odpowiedź jest prosta. Poniżej wyjaśniamy, dlaczego momentu przyprawiania wody ma znaczenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sos boloński zamiast z makaronem łączę z tortillą. Cała rodzina zajada się ze smakiem

Kiedy solić wodę na makaron?

Rzecz z pozoru błaha, a jednak ma istotne znaczenie. Czynność, jaką jest solenie wody do gotowania makaronu, wymaga znajomości podstawowej zasady. Mianowicie najlepszym momentem na dodanie soli jest ten, kiedy woda zacznie się gotować, czyli też przed dodaniem makaronu. Jeśli dodasz sól zbyt wcześnie, podniesie się temperatura wrzenia wody, co spowolni to proces gotowania. Natomiast jeśli posolimy wodę za późno, makaron straci na smaku.

Warto również wiedzieć, że dodanie soli na początku gotowania wody spowoduje powstanie wysokiego stężenia sodu, przez to makaron finalnie może wyjść za słony. Niemniej gotowanie makaronu bez soli też nie jest dobrym pomysłem. Sól jest kluczowym elementem pozwalającym uzyskać idealną konsystencję makaronu, zwaną al dente. Ponadto dodanie soli zapobiegnie sklejaniu się makaronu i wzmocni jego subtelny smak.

Kiedy dodać sól do wody na makaron?
Kiedy dodać sól do wody na makaron? © Pixabay

Ile dodać soli do wody na makaron?

Po pierwsze makaron należy gotować w dużej ilości wody i w stosunkowo dużym garnku - makaron powinien swobodnie mieścić się w naczyniu, bo pęcznieje podczas gotowania. Na 100 gramów produktu odpowiednią ilością wody jest 1 litr. Przyjmuje się, że na każde 100 gramów makaronu przypadać powinno 10 gramów soli lub tyle samo przyprawy należy dodać do jednego litra wody.

Po ugotowaniu makaronu niezwykle ważne jest, aby nie płukać go wodą. Jeżeli zdecydujesz się na ten krok, skrobia, która jest kluczowym składnikiem, zostanie wypłukana. W efekcie makaron nie będzie w stanie połączyć się w odpowiedni sposób z sosem. Niektóre osoby decydują się na dodanie do gotującego się makaronu wody oliwy z oliwek. Jak się jednak okazuje, nie jest to najlepszy pomysł. Ten składnik również może utrudnić połączenie się makaronu z sosem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯