Znudził mi się krem pomidorowy. Ten z żółtego warzywa zachwycił całą rodzinę

Kremy to pyszna i prosta alternatywa dla klasycznej zupy. Pozwalają w pełni wyeksponować smak warzyw, także tych, które rzadko goszczą w tej formie na naszych stołach, a to konkretne potrafi zaskoczyć i zachwycić nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Krem z kukurydzy zachwyci każdego swoimi słodkimi nutamiKrem z kukurydzy zachwyci każdego swoimi słodkimi nutami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kukurydza często kojarzy się przede wszystkim z farszem do meksykańskich potraw, takich jak burrito czy tacos, gdzie dodaje charakterystycznej słodyczy i chrupkości. Tymczasem doskonale sprawdza się także w zupach, również tych mniej oczywistych i bardziej kreatywnych wersjach. Dzięki przepisowi na zupę krem z kukurydzy możesz łatwo wprowadzić ten składnik do codziennej diety, ciesząc się jednocześnie pięknym, intensywnym żółtym kolorem potrawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca surówka z ogórków małosolnych. Idealna na lato

Zupa krem z kukurydzy

Słodkie zupy to dla wielu Polaków smak dość nietypowy, bo na co dzień najczęściej sięgamy po te o wyraźnie słonym charakterze. Kukurydza wyróżnia się naturalną słodyczą, która może zniechęcać najbardziej tradycyjnych smakoszy, przyzwyczajonych do klasycznych, wytrawnych zup.

Jednak nie warto się tym zrażać – dodatek gałki muszkatołowej subtelnie zmienia smak, wprowadzając ciepłe, lekko korzenne nuty, które doskonale współgrają z naturalną słodyczą kukurydzy. Chili z kolei dodaje potrawie przyjemnej, pikantnej ostrości, która ożywia i wzbogaca całość, nadając zupie ciekawszy i bardziej wyrazisty charakter. Dzięki temu zupa krem z kukurydzy staje się daniem oryginalnym, ale jednocześnie doskonale wpisującym się w nasze kulinarne gusta.

Przepis na zupę krem z kukurydzy z chili

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 500 g kukurydzy konserwowej,
  • 2 cebule,
  • 1 ostra papryczka chili,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 80 ml kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżka kukurydzy konserwowej (do podania).

Sposób przygotowania:

  1. Papryczkę chili pokrój w drobną kostkę; usuń nasiona, by zupa nie była zbyt ostra.
  2. Obierz i posiekaj drobno cebulę.
  3. Na rozgrzanym maśle klarowanym zeszklij cebulę, po chwili dodaj chili i smaż 2-3 minuty.
  4. Następnie obierz, przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj na patelnię. Podsmaż, aż puści aromat, po czym zdejmij z ognia.
  5. Bulion zagotuj i dodaj do niego kukurydzę z zalewą i wymieszaj.
  6. Dodaj do bulionu zawartość patelni i wymieszaj.
  7. Zahartuj śmietanę, czyli stopniowo podgrzewaj ją, dodając do niej kilka łyżek gorącego bulionu i mieszając, aby nie zrobiły się grudki.
  8. Następnie wlej tak przygotowaną śmietanę do reszty bulionu, cały czas mieszając.
  9. Zupę zmiksuj blenderem na gładki krem, dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i gałką muszkatołową.
  10. Podawaj z kilkoma ziarenkami kukurydzy.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem