WAŻNE
TERAZ

Autostrada zablokowana po karambolu. Zginęła kobieta

Znudził mi się krem pomidorowy. Ten z żółtego warzywa zachwycił całą rodzinę

Kremy to pyszna i prosta alternatywa dla klasycznej zupy. Pozwalają w pełni wyeksponować smak warzyw, także tych, które rzadko goszczą w tej formie na naszych stołach, a to konkretne potrafi zaskoczyć i zachwycić nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Krem z kukurydzy zachwyci każdego swoimi słodkimi nutamiKrem z kukurydzy zachwyci każdego swoimi słodkimi nutami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kukurydza często kojarzy się przede wszystkim z farszem do meksykańskich potraw, takich jak burrito czy tacos, gdzie dodaje charakterystycznej słodyczy i chrupkości. Tymczasem doskonale sprawdza się także w zupach, również tych mniej oczywistych i bardziej kreatywnych wersjach. Dzięki przepisowi na zupę krem z kukurydzy możesz łatwo wprowadzić ten składnik do codziennej diety, ciesząc się jednocześnie pięknym, intensywnym żółtym kolorem potrawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca surówka z ogórków małosolnych. Idealna na lato

Zupa krem z kukurydzy

Słodkie zupy to dla wielu Polaków smak dość nietypowy, bo na co dzień najczęściej sięgamy po te o wyraźnie słonym charakterze. Kukurydza wyróżnia się naturalną słodyczą, która może zniechęcać najbardziej tradycyjnych smakoszy, przyzwyczajonych do klasycznych, wytrawnych zup.

Jednak nie warto się tym zrażać – dodatek gałki muszkatołowej subtelnie zmienia smak, wprowadzając ciepłe, lekko korzenne nuty, które doskonale współgrają z naturalną słodyczą kukurydzy. Chili z kolei dodaje potrawie przyjemnej, pikantnej ostrości, która ożywia i wzbogaca całość, nadając zupie ciekawszy i bardziej wyrazisty charakter. Dzięki temu zupa krem z kukurydzy staje się daniem oryginalnym, ale jednocześnie doskonale wpisującym się w nasze kulinarne gusta.

Przepis na zupę krem z kukurydzy z chili

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 500 g kukurydzy konserwowej,
  • 2 cebule,
  • 1 ostra papryczka chili,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 80 ml kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżka kukurydzy konserwowej (do podania).

Sposób przygotowania:

  1. Papryczkę chili pokrój w drobną kostkę; usuń nasiona, by zupa nie była zbyt ostra.
  2. Obierz i posiekaj drobno cebulę.
  3. Na rozgrzanym maśle klarowanym zeszklij cebulę, po chwili dodaj chili i smaż 2-3 minuty.
  4. Następnie obierz, przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj na patelnię. Podsmaż, aż puści aromat, po czym zdejmij z ognia.
  5. Bulion zagotuj i dodaj do niego kukurydzę z zalewą i wymieszaj.
  6. Dodaj do bulionu zawartość patelni i wymieszaj.
  7. Zahartuj śmietanę, czyli stopniowo podgrzewaj ją, dodając do niej kilka łyżek gorącego bulionu i mieszając, aby nie zrobiły się grudki.
  8. Następnie wlej tak przygotowaną śmietanę do reszty bulionu, cały czas mieszając.
  9. Zupę zmiksuj blenderem na gładki krem, dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i gałką muszkatołową.
  10. Podawaj z kilkoma ziarenkami kukurydzy.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟