Zobaczyłeś tęczowy połysk na wędlinie? Sprawdź, co znaczy, nim zjesz

Wędliny, takie jak szynki, boczki czy balerony, stanowią istotny składnik diety wielu Polaków. Często kupujemy je w postaci kawałków lub pokrojone w plastrach, a także w formie paczkowanej. Zdarza się jednak, że na powierzchni ulubionej szynki czy polędwicy pojawia się tęczowy połysk. Czy to oznacza, że taką wędlinę powinniśmy wyrzucić?

Wędlina z tęczową poświatąWędlina z tęczową poświatą
Źródło zdjęć: © Flickr
Paulina Hermann

Czasami na sklepowych półkach można zauważyć, że wędliny, nawet te zapakowane, mienią się kolorami tęczy. Zastanawiające jest to, że podobne zjawisko można zaobserwować również na wędlinach przygotowywanych w domu. Czy to oznacza, że takie produkty są niejadalne? Spróbujmy to wyjaśnić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co może mieć ze sobą wspólnego dynia i pizza? Okazuje się, że bardzo wiele

Jaką wędlinę powinniśmy kupić?

Wędliny są produktem bogatym w białko, ale mogą również zawierać dużą ilość tłuszczu. Dodatkowo mogą zawierać sól i inne substancje, w tym potencjalnie szkodliwe dla zdrowia konserwanty. To są powody, dla których wędliny nie powinny stanowić podstawy naszej diety. Jeśli jednak nie wyobrażasz sobie kanapki bez plastra ulubionej szynki, warto zwrócić uwagę na jakość produktu, który wybierasz.

Podstawowa zasada jest taka - powinieneś wybierać wędliny o jak najwyższej zawartości mięsa w gotowym produkcie - minimum 80 proc. Im mniej mięsa w mięsie, tym więcej substancji dodatkowych. Można powiedzieć, że wędlina ze składem około 50 proc. to raczej wyrób mięsopodobny. Najlepiej wybieraj te, które z 120 g mięsa i wyżej robią 100 g produktu, a także te wędzone naturalnym dymem. W ten sposób będziesz pewien, że kupujesz zdrowy i bezpieczny produkt.

Tęczowy połysk na wędlinie. Co oznacza?

Ale co z tęczowym połyskiem na wędlinie? Czy to oznaka, że produkt jest niezdrowy? Okazuje się, że tęczowy połysk na wędlinie nie jest niebezpieczny dla zdrowia. Zjawisko to, które w wielu z nas wzbudza niepokój i wątpliwości, związane jest z procesem krojenia, który powoduje zmianę struktury mięsa.

Wędliny
Wędliny © Pixnio

Podczas krojenia wędliny, włókna mięśniowe na jej powierzchni przemieszczają się. Światło padające na powierzchnię wędliny, np. szynki, ugina się, co powoduje powstanie efektu tęczy. Taką wędlinę można bez obaw spożywać.

Podczas zakupu wędlin, poza składem, warto zwrócić uwagę na kilka innych aspektów. Istotny jest wygląd. Mięso nie powinno być maziste. Kiedy wybierasz wędliny pakowane próżniowo, zwróć uwagę na termin przydatności do spożycia. Koniecznie zbadaj ich zapach oraz smak. Unikaj wędlin, które mają woń zjełczałego tłuszczu, a także produktów o gorzkim lub słodkim smaku. To może świadczyć o nieprawidłowościach podczas ich wytwarzania.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier