Zobaczyłeś tęczowy połysk na wędlinie? Sprawdź, co znaczy, nim zjesz

Wędliny, takie jak szynki, boczki czy balerony, stanowią istotny składnik diety wielu Polaków. Często kupujemy je w postaci kawałków lub pokrojone w plastrach, a także w formie paczkowanej. Zdarza się jednak, że na powierzchni ulubionej szynki czy polędwicy pojawia się tęczowy połysk. Czy to oznacza, że taką wędlinę powinniśmy wyrzucić?

Wędlina z tęczową poświatąWędlina z tęczową poświatą
Źródło zdjęć: © Flickr
Paulina Hermann

Czasami na sklepowych półkach można zauważyć, że wędliny, nawet te zapakowane, mienią się kolorami tęczy. Zastanawiające jest to, że podobne zjawisko można zaobserwować również na wędlinach przygotowywanych w domu. Czy to oznacza, że takie produkty są niejadalne? Spróbujmy to wyjaśnić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co może mieć ze sobą wspólnego dynia i pizza? Okazuje się, że bardzo wiele

Jaką wędlinę powinniśmy kupić?

Wędliny są produktem bogatym w białko, ale mogą również zawierać dużą ilość tłuszczu. Dodatkowo mogą zawierać sól i inne substancje, w tym potencjalnie szkodliwe dla zdrowia konserwanty. To są powody, dla których wędliny nie powinny stanowić podstawy naszej diety. Jeśli jednak nie wyobrażasz sobie kanapki bez plastra ulubionej szynki, warto zwrócić uwagę na jakość produktu, który wybierasz.

Podstawowa zasada jest taka - powinieneś wybierać wędliny o jak najwyższej zawartości mięsa w gotowym produkcie - minimum 80 proc. Im mniej mięsa w mięsie, tym więcej substancji dodatkowych. Można powiedzieć, że wędlina ze składem około 50 proc. to raczej wyrób mięsopodobny. Najlepiej wybieraj te, które z 120 g mięsa i wyżej robią 100 g produktu, a także te wędzone naturalnym dymem. W ten sposób będziesz pewien, że kupujesz zdrowy i bezpieczny produkt.

Tęczowy połysk na wędlinie. Co oznacza?

Ale co z tęczowym połyskiem na wędlinie? Czy to oznaka, że produkt jest niezdrowy? Okazuje się, że tęczowy połysk na wędlinie nie jest niebezpieczny dla zdrowia. Zjawisko to, które w wielu z nas wzbudza niepokój i wątpliwości, związane jest z procesem krojenia, który powoduje zmianę struktury mięsa.

Wędliny
Wędliny © Pixnio

Podczas krojenia wędliny, włókna mięśniowe na jej powierzchni przemieszczają się. Światło padające na powierzchnię wędliny, np. szynki, ugina się, co powoduje powstanie efektu tęczy. Taką wędlinę można bez obaw spożywać.

Podczas zakupu wędlin, poza składem, warto zwrócić uwagę na kilka innych aspektów. Istotny jest wygląd. Mięso nie powinno być maziste. Kiedy wybierasz wędliny pakowane próżniowo, zwróć uwagę na termin przydatności do spożycia. Koniecznie zbadaj ich zapach oraz smak. Unikaj wędlin, które mają woń zjełczałego tłuszczu, a także produktów o gorzkim lub słodkim smaku. To może świadczyć o nieprawidłowościach podczas ich wytwarzania.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji