Zobaczyłeś tęczowy połysk na wędlinie? Sprawdź, co znaczy, nim zjesz

Wędliny, takie jak szynki, boczki czy balerony, stanowią istotny składnik diety wielu Polaków. Często kupujemy je w postaci kawałków lub pokrojone w plastrach, a także w formie paczkowanej. Zdarza się jednak, że na powierzchni ulubionej szynki czy polędwicy pojawia się tęczowy połysk. Czy to oznacza, że taką wędlinę powinniśmy wyrzucić?

Wędlina z tęczową poświatą
Wędlina z tęczową poświatą
Źródło zdjęć: © Flickr

03.10.2023 | aktual.: 03.10.2023 12:59

Czasami na sklepowych półkach można zauważyć, że wędliny, nawet te zapakowane, mienią się kolorami tęczy. Zastanawiające jest to, że podobne zjawisko można zaobserwować również na wędlinach przygotowywanych w domu. Czy to oznacza, że takie produkty są niejadalne? Spróbujmy to wyjaśnić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jaką wędlinę powinniśmy kupić?

Wędliny są produktem bogatym w białko, ale mogą również zawierać dużą ilość tłuszczu. Dodatkowo mogą zawierać sól i inne substancje, w tym potencjalnie szkodliwe dla zdrowia konserwanty. To są powody, dla których wędliny nie powinny stanowić podstawy naszej diety. Jeśli jednak nie wyobrażasz sobie kanapki bez plastra ulubionej szynki, warto zwrócić uwagę na jakość produktu, który wybierasz.

Podstawowa zasada jest taka - powinieneś wybierać wędliny o jak najwyższej zawartości mięsa w gotowym produkcie - minimum 80 proc. Im mniej mięsa w mięsie, tym więcej substancji dodatkowych. Można powiedzieć, że wędlina ze składem około 50 proc. to raczej wyrób mięsopodobny. Najlepiej wybieraj te, które z 120 g mięsa i wyżej robią 100 g produktu, a także te wędzone naturalnym dymem. W ten sposób będziesz pewien, że kupujesz zdrowy i bezpieczny produkt.

Tęczowy połysk na wędlinie. Co oznacza?

Ale co z tęczowym połyskiem na wędlinie? Czy to oznaka, że produkt jest niezdrowy? Okazuje się, że tęczowy połysk na wędlinie nie jest niebezpieczny dla zdrowia. Zjawisko to, które w wielu z nas wzbudza niepokój i wątpliwości, związane jest z procesem krojenia, który powoduje zmianę struktury mięsa.

Wędliny
Wędliny© Pixnio

Podczas krojenia wędliny, włókna mięśniowe na jej powierzchni przemieszczają się. Światło padające na powierzchnię wędliny, np. szynki, ugina się, co powoduje powstanie efektu tęczy. Taką wędlinę można bez obaw spożywać.

Podczas zakupu wędlin, poza składem, warto zwrócić uwagę na kilka innych aspektów. Istotny jest wygląd. Mięso nie powinno być maziste. Kiedy wybierasz wędliny pakowane próżniowo, zwróć uwagę na termin przydatności do spożycia. Koniecznie zbadaj ich zapach oraz smak. Unikaj wędlin, które mają woń zjełczałego tłuszczu, a także produktów o gorzkim lub słodkim smaku. To może świadczyć o nieprawidłowościach podczas ich wytwarzania.

Wybrane dla Ciebie