Zrób dziś, delektuj się jutro. Ania Starmach ma sprawdzony przepis

Pyszny deser osłodzi nawet najbardziej pochmurne dni. Ania Starmach wie o tym doskonale i proponuje słodką ucztę we włoskim stylu. To prawdziwy klasyk, którego nigdy dość.

Przepis na pyszny deser od Ani StarmachPrzepis na pyszny deser od Ani Starmach
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram
Ewa Malinowska

Jest proste w przygotowaniu i tak smaczne, że nawet ci, którzy stronią na co dzień od kawy, ustawiają się w kolejce po dokładkę. Ania Starmach na swoim instagramowym profilu podzieliła się przepisem na klasyczne tiramisu, które wychodzi nawet tym, którzy w deserach nie mają za dużego doświadczenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Między warstwami ciasta ukryły się owoce. Ten miodownik smakuje jeszcze lepiej niż zwykły

Włoskie tiramisu Ani Starmach

Ania Starmach zasłynęła z ciast i wypieków, więc jej przepisom na desery zdecydowanie można ufać w ciemno. Klasyczne włoskie tiramisu na mascarpone, jajkach i likierze amaretto szybko skradnie serca wszystkich miłośników słodkości.

Tiramisu.
Tiramisu. © Pexels

To deser, któremu nie sposób się oprzeć, ale warto nieco wstrzymać się z jedzeniem - najlepiej smakuje następnego dnia, gdy smaki przenikną się podczas chłodzenia w lodówce. Tiramisu świetnie sprawdzi się zarówno na specjalne okazje, jak i zwykłe podwieczorki z rodziną.

Kluczowe jest tutaj ubijanie żółtek na parze. Dzięki temu uzyskujemy puszysty i delikatny krem, który nadaje tiramisu charakterystycznej konsystencji.

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 750 g mascarpone,
  • 90 g cukru pudru,
  • 300 ml mocnej, czarnej kawy,
  • 3 łyżki amaretto,
  • 300 g biszkoptów (najlepiej podłużnych),
  • 2 łyżki ciemnego kakao.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel żółtka od białek.
  2. Żółtka umieść w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą (pamiętaj, by dno miski nie dotykało wody). Ubijaj żółtka z cukrem na parze, aż masa stanie się jasna i puszysta.
  3. Ubite żółtka połącz z serkiem mascarpone
  4. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą.
  5. W schłodzonej kawie namocz biszkopty i ułóż pierwszą warstwę. Ciastka powinny leżeć blisko siebie.
  6. Przykryj biszkopty porcją kremu, posyp kakao, znów dodaj namoczone biszkopty, pozostały krem i kakao.

Teraz pora na najtrudniejszą część. Tiramisu przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Warto uzbroić się w cierpliwość, by móc później delektować się wyjątkowym, włoskim deserem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże