Zwykłe mielone mogą się schować. Te mięsne kulki są mięciutkie, soczyste i przepyszne
Gotowane pulpeciki są delikatne i lekkostrawne. Niestety, często wychodzą również suche i niesmaczne. Możesz polać je sosem po przełożeniu na talerz, ale już nie uzyskasz takiego efektu, jak w przypadku zapiekania w piekarniku. W brytfannie pyszny sos z dodatkiem warzyw może dogłębnie wniknąć w mięsne kuleczki, nadając im soczystości i niebywałego smaku.
Tradycyjnie pulpety podawane są z sosem pomidorowym lub białym sosem koperkowym. Jednak tym razem może przygotujesz je nieco inaczej? Moją propozycją są mięsne kuleczki zapiekane w piekarniku. Możesz je usmażyć na patelni, ale ja podaję przepis na bardziej lekkostrawną wersję z ugotowanymi pulpecikami. Do sosu wrzucam startą marchewkę, która dodaje potrawie przyjemnej słodyczy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mini pulpety na ryżu. Zaskocz rodzinę ciekawym obiadem
Sekret lepienia foremnych kuleczek
Niektórzy obtaczają pulpety w mące lub dodają bułkę tartą do masy. Jednak to zbędne składniki, które wcale nie są kluczem do sukcesu. Technika lepienia kształtnych kuleczek okazuje się o wiele prostsza. Sekretem są zwilżone dłonie.
Wystarczy na chwilę włożyć je pod bieżącą wodę, aby masa nie kleiła się do rąk. Jeśli więc zauważysz, że twoje pulpety już nie wychodzą tak foremne jak na początku, ponownie opłucz ręce i wróć do lepienia kulek.
Przepis na pulpety z piekarnika
Sos możesz przygotować z dodatkiem śmietany lub bez – wariant dla osób, które nie tolerują laktozy.
Składniki na pulpety:
- 1 kg mięsa mielonego z szynki lub łopatki wieprzowej,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- łyżka oleju do smażenia,
- 1 kajzerka,
- 100 ml mleka,
- 1 jajko,
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, kminek, garść natki pietruszki lub koperku.
Składniki na sos:
- 1 por,
- łyżka masła,
- 2 marchewki,
- 400 g pomidorów z puszki,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1-2 szklanki bulionu warzywnego,
- sól i pieprz według uznania,
- 200 g kwaśnej śmietany 12 lub 18 proc. lub łyżka mąki pszennej.
Wykonanie:
- Kajzerkę zalej mlekiem.
- Na patelni z rozgrzanym olejem zeszklij drobno posiekaną cebulę, pod koniec smażenia dodaj również drobno posiekany czosnek. Przełóż podsmażoną cebulę i czosnek do miski.
- Dodaj mięso, namoczoną kajzerkę (odciśnij nadmiar mleka), jajko i przyprawy. Masę wyrób ręcznie.
- W zwilżonych wodą dłoniach uformuj okrągłe pulpeciki i wrzucaj je do garnka z gotującą się osoloną wodą. Gotuj przez ok. 20 minut. Wyłów przy pomocy łyżki cedzakowej, odstaw na durszlaku do odcieknięcia. Następnie przełóż pulpety do naczynia żaroodpornego.
- Na patelni przygotuj sos. Roztop łyżkę masła, dodaj drobno posiekanego pora, a gdy zmięknie, dorzuć marchewkę startą na tarce o grubych oczkach.
- Do podsmażonych warzyw wlej bulion. Jeśli będziesz używać śmietany, dodaj 1 szklankę bulionu. W przypadku sosu bez śmietany wlej 2 szklanki.
- Dodaj pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Sos dopraw solą i pieprzem według uznania. Opcjonalnie zabiel zahartowaną śmietaną.
- Pulpety ułożone w naczyniu żaroodpornym zalej sosem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 30 minut.
Jeśli nie używasz śmietany, zagęść sos łyżką mąki pszennej. Rozmieszaj ją wcześniej w niewielkiej ilości zimnej wody, dodaj 2 łyżki gorącego sosu i dopiero tak zaprawioną mieszankę dodaj do sosu na patelni.