WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Faworki ostatniej szansy. Ewa Wachowicz ratuje superłatwym przepisem

Nie masz czasu szykować domowych łakoci na tłusty czwartek? Być może nie znasz dobrego przepisu, który ułatwia przygotowanie popularnych smakołyków. Ewa Wachowicz proponuje pyszne faworki, które zrobisz w kilka chwil. Nie potrzebujesz kulinarnych umiejętności, a odrobinę chęci.

Ewa Wachowicz i jej przepis na faworki Ewa Wachowicz i jej przepis na faworki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram: Ewa Wachowicz

Przygotowanie dobrych pączków wymaga czasu. Ciasto powinno mieć kiedy "zapracować" i wyrosnąć. Faworki, w przeciwieństwie nich, przygotujesz w kilka chwil. Jajka, mąka, trochę cukru i chęci wystarczą, by przyrządzić tłustoczwartkowy specjał. Jeszcze masz chwilę czasu, a z tym przepisem na pewno ci się uda.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zakręcone pączki idealne na tłusty czwartek. Poznaj przepis na angielski przysmak

Faworki ostatniej szansy na tłusty czwartek. Są superłatwe i zrobisz je w mgnieniu oka

Był już przepis na lany chrust, a teraz przyszła kolej na faworki "last minute". Wersja Ewy Wachowicz uwzględnia dodatek piwa - alkohol sprawi, że specjał nie będzie chłonął tłuszczu podczas smażenia. Warto wiedzieć też, że podczas smażenia alkohol w całości wyparuje, nie musisz więc obawiać się częstowania takim specjałem najmłodszych.

Faworki ostatniej szansy zrobisz w kilka chwil przed samym tłustym czwartkiem. Nie musisz obawiać się kulinarnej katastrofy - one zawsze się udają. Pamiętaj jednak o kilku kluczowych kwestiach: o tym, by chruściki smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, a wcześniej ciasto dobrze ubić, by po usmażeniu na faworkach pojawiły się charakterystyczne bąble.

Faworki
Faworki © Pixabay

Faworki, które zawsze wychodzą. Przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 6 - 7 żółtek,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej + do podsypania,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół szklanki piwa,
  • 1,5 litra oleju słonecznikowego,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

  1. Żółtka utrzyj z cukrem, aż masa będzie gęsta i puszysta.
  2. Do żółtek dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie zamieszaj i powoli zacznij dolewać do masy piwo, cały czas mieszając całość.
  3. Ciasto wyrabiaj, aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli będzie zbyt klejące, dodaj więcej mąki.
  4. Gotowe ciasto wybij wałkiem, aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
  5. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz do smażenia do około 180 stopni Celsjusza.
  6. Ciasto podziel na cztery części, każdą cześć rozwałkuj na cieniutkie placki. Placki potnij na pasy, a je pokrój ukośnie na mniejsze części. Każdy kawałek ciasta natnij w środku i zawiń jak faworki. Gotowe przykryj ścierką.
  7. Kiedy tłuszcz będzie gotowy, faworki smaż partiami (po kilka sztuk jednocześnie) przez około minutę z każdej strony.
  8. Gotowe wyławiaj łyżką cedzakową i odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
  9. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze