11 pomocnych trików od zawodowych kucharzy. Z ich pomocą uratujesz każdą potrawę!

Mówi się, że architekci przykrywają swoje błędy bluszczem, a kucharze majonezem. Niestety, nie wszystko da się pokryć grubą warstwą sosu, żeby zamarkować wpadkę. Przygotowaliśmy dla Ciebie coś lepszego: małą ściągę ze sprawdzonymi sposobami, które uratujesz nieudany obiad.

Obrazek
Ewa

Problem 1: Twarde mięso


Czy kiedykolwiek kupiłeś mięso, które wyglądało naprawdę dobrze, ale po ugotowaniu stało się twarde i trudne do przeżucia? Jeśli Twoja odpowiedź brzmi „tak”, nie martw się. Oto kilka sztuczek, dzięki którym za każdym razem uzyskasz delikatny i smaczny kawałek.

  1. Użyj owoców: pomoże Ci jabłko, ananas, mango i gruszka . W razie potrzeby obierz owoce, a następnie pokrój w cienkie plasterki. Ugotuj mięso pokryte plasterkami owoców. Soki owocowe świetnie "rozluźniają" twarde kawałki mięsa
  2. Użyj alkoholu: na 1 kg mięsa dodaj łyżkę wódki lub pół kieliszka wytrawnego wina i duś. Alkohol świetnie zmiękcza włókna, co nadaje miękkości
  3. Użyj coli: przed smażeniem namocz mięso w Coca-Coli na zaledwie 10 minut. Następnie wyjąć mięso z marynaty, lekko wysuszyć i podsmażyć z czarnym pieprzem. Użyj tej metody, aby nadać swoim daniom mięsnym pyszny smak. I jeszcze jedna premia: ten przepis nadaje się do dość grubych plasterków.

Problem 2: Przesolona zupa

Najłatwiej jest oczywiście dodać więcej wody i dłużej gotować zupę. Niestety, ten sposób ma swoje wady, bo bardzo często tracimy przez to na smaku.

Obrazek
  1. Wrzuć torebkę ryżu: ryż jest świetnym absorbentem, który pochłonie nadmiar soli
  2. Surowy ziemniak: stara jak świat i sprawdzona sztuczka. Wrzuć surowego, obranego (i oczywiście umytego) ziemniaka. Wyjmij przed podaniem zupy.
  3. Pomocne będą też białka jaj: wrzuć białko (bez żółtka) do zupy. Gotuj, aż się zetnie i wyjmij z wywaru.
  4. Śmietana i jogurt: jeśli wciąż zupa będzie za słona, dodaj do niej jogurt lub śmietanę. Złagodzą one słony smak

Problem 3: Za mocny smak cebuli

Ostry smak niedogotowanej/niedopieczonej cebuli nie każdemu przypadnie do gustu. Wystarczy pokroić cebulę tak jak zwykle i włożyć ją do miski z zimną wodą. To pomoże Ci pozbyć się gorzkiego smaku.

Obrazek

Problem 4: Przypalone mięso

Czasami wystarczy chwila nieuwagi i nasz kawałek mięsa przypala się z jeden strony. Przełóż jedzenie do innego naczynia i przykryj wilgotną szmatką, żeby pozbyć się zapachu spalenizny. Możesz też dodać odrobinę gorącego mleka.

Obrazek

Problem 5: Przesolone mięso

Gdy tylko zauważysz, że mięso jest przesolone: sięgnij po wino. Bynajmniej po to, żeby ukoić nerwy :) Wlej pół kieliszka wytrawnego wina i gotuj, aż wyparuje.
Jeśli gotujesz mięso w towarzystwie innych warzyw- dorzuć cukinię lub pomidory. Te warzywa również wyciągną nadmiar soli, a przy okazji wzbogacą danie.

Obrazek

Problem 6: Zbyt szybko stygnie jedzenie

Jeśli w domu szykuje Ci się większa impreza, a obiad serwujesz do stołu - podgrzej talerze. Dzięki temu potrawa na nich dłużej będzie ciepła.
Podobna rada jest, gdy serwujesz zimne przekąski: 5 minut w zamrażarce i gotowe!

Obrazek

Problem 7: Przywierające naleśniki

Twoje naleśniki przywierają do patelni i za nic w świecie nie chcą się obrócić? Problemem może być zbyt rzadkie ciasto. Dodaj po prostu trochę więcej mąki i wymieszaj.
Możesz wlać odrobinę oleju na patelnię, przy pierwszym naleśniku.

Obrazek

Problem 8: Za rzadki budyń

Budyń miał być gęsty, ale wyszło całkiem inaczej? Dodaj do niego odrobinę mąki ziemniaczanej i intensywnie zamieszaj. Pomoże też odłożenie go do lodówki.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników