11 pomocnych trików od zawodowych kucharzy. Z ich pomocą uratujesz każdą potrawę!
06.10.2020 14:02
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Mówi się, że architekci przykrywają swoje błędy bluszczem, a kucharze majonezem. Niestety, nie wszystko da się pokryć grubą warstwą sosu, żeby zamarkować wpadkę. Przygotowaliśmy dla Ciebie coś lepszego: małą ściągę ze sprawdzonymi sposobami, które uratujesz nieudany obiad.
Problem 1: Twarde mięso
Czy kiedykolwiek kupiłeś mięso, które wyglądało naprawdę dobrze, ale po ugotowaniu stało się twarde i trudne do przeżucia? Jeśli Twoja odpowiedź brzmi „tak”, nie martw się. Oto kilka sztuczek, dzięki którym za każdym razem uzyskasz delikatny i smaczny kawałek.
- Użyj owoców: pomoże Ci jabłko, ananas, mango i gruszka . W razie potrzeby obierz owoce, a następnie pokrój w cienkie plasterki. Ugotuj mięso pokryte plasterkami owoców. Soki owocowe świetnie "rozluźniają" twarde kawałki mięsa
- Użyj alkoholu: na 1 kg mięsa dodaj łyżkę wódki lub pół kieliszka wytrawnego wina i duś. Alkohol świetnie zmiękcza włókna, co nadaje miękkości
- Użyj coli: przed smażeniem namocz mięso w Coca-Coli na zaledwie 10 minut. Następnie wyjąć mięso z marynaty, lekko wysuszyć i podsmażyć z czarnym pieprzem. Użyj tej metody, aby nadać swoim daniom mięsnym pyszny smak. I jeszcze jedna premia: ten przepis nadaje się do dość grubych plasterków.
Problem 2: Przesolona zupa
Najłatwiej jest oczywiście dodać więcej wody i dłużej gotować zupę. Niestety, ten sposób ma swoje wady, bo bardzo często tracimy przez to na smaku.
- Wrzuć torebkę ryżu: ryż jest świetnym absorbentem, który pochłonie nadmiar soli
- Surowy ziemniak: stara jak świat i sprawdzona sztuczka. Wrzuć surowego, obranego (i oczywiście umytego) ziemniaka. Wyjmij przed podaniem zupy.
- Pomocne będą też białka jaj: wrzuć białko (bez żółtka) do zupy. Gotuj, aż się zetnie i wyjmij z wywaru.
- Śmietana i jogurt: jeśli wciąż zupa będzie za słona, dodaj do niej jogurt lub śmietanę. Złagodzą one słony smak
Problem 3: Za mocny smak cebuli
Ostry smak niedogotowanej/niedopieczonej cebuli nie każdemu przypadnie do gustu. Wystarczy pokroić cebulę tak jak zwykle i włożyć ją do miski z zimną wodą. To pomoże Ci pozbyć się gorzkiego smaku.
Problem 4: Przypalone mięso
Czasami wystarczy chwila nieuwagi i nasz kawałek mięsa przypala się z jeden strony. Przełóż jedzenie do innego naczynia i przykryj wilgotną szmatką, żeby pozbyć się zapachu spalenizny. Możesz też dodać odrobinę gorącego mleka.
Problem 5: Przesolone mięso
Gdy tylko zauważysz, że mięso jest przesolone: sięgnij po wino. Bynajmniej po to, żeby ukoić nerwy :) Wlej pół kieliszka wytrawnego wina i gotuj, aż wyparuje.
Jeśli gotujesz mięso w towarzystwie innych warzyw- dorzuć cukinię lub pomidory. Te warzywa również wyciągną nadmiar soli, a przy okazji wzbogacą danie.
Problem 6: Zbyt szybko stygnie jedzenie
Jeśli w domu szykuje Ci się większa impreza, a obiad serwujesz do stołu - podgrzej talerze. Dzięki temu potrawa na nich dłużej będzie ciepła.
Podobna rada jest, gdy serwujesz zimne przekąski: 5 minut w zamrażarce i gotowe!
Problem 7: Przywierające naleśniki
Twoje naleśniki przywierają do patelni i za nic w świecie nie chcą się obrócić? Problemem może być zbyt rzadkie ciasto. Dodaj po prostu trochę więcej mąki i wymieszaj.
Możesz wlać odrobinę oleju na patelnię, przy pierwszym naleśniku.
Problem 8: Za rzadki budyń
Budyń miał być gęsty, ale wyszło całkiem inaczej? Dodaj do niego odrobinę mąki ziemniaczanej i intensywnie zamieszaj. Pomoże też odłożenie go do lodówki.