Babcia nie marynowała. Zalewała grzyby tym płynem, zakręcała słoik i zachowywały wszystkie właściwości

Wracasz z lasu z koszami, które wypełnione są grzybami? Wiadomo, że wszystkich nie da się wykorzystać do bieżących potraw. Trzeba przygotować z nich zapasy na zimę. Suszenie, mrożenie, marynowanie to dobrze znane sposoby. A może wypróbujesz grzyby w solance? To sprawdzony sposób mojej babci.

Kiszone grzyby Kiszone grzyby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Leśne grzyby świeże w potrawach są pyszne, ale gdy mamy ich nadmiar trzeba zabierać się za przetwory. I to szybko po powrocie do domu, bo grzybów nie powinno się długo przechowywać, maksymalnie do dwóch dni. Najczęstsze metody to suszenie i mrożenie. Trochę zapomniane jest zalewanie grzybów solanką. A ten prosty sposób mojej babci warto znać. Dzięki niemu grzyby zachowują swój naturalny smak i aromat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Jak zrobić grzyby w słoiku bez octu?

Przepis na grzyby w słoiku bez octu przyda się, kiedy chcemy zakonserwować świeżo przyniesione z lasu borowiki, koźlarze, podgrzybki lub kurki. Można też w ten sposób przechowywać maślaki, ale trzeba pamiętać o usunięciu skórki z ich kapeluszy. Swoje walory smakowe zachowają również rydze w solance. Grzyby solone na zimę w słoikach mogą zyskać jeszcze więcej smaku. Wystarczy doprawić zalewę czosnkiem, zielem angielskim czy liściem laurowym, to typowe przyprawy do grzybów. Gdy chcesz przełamać smak, użyj rozmarynu, tymianku czy estragonu.

Ważne! Grzyby w solance przydadzą się do wielu różnych potraw, od zup po pierogi i sosy. Przed użyciem wystarczy je wypłukać lub wymoczyć, żeby pozbyć się nadmiaru soli.

Grzyby w solance

Składniki:

  • 2 kg świeżych grzybów,
  • 1 l wody
  • 300 g soli

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby dokładnie przebierz, oczyść i umyj. Gotuj w dużym garnku przez ok. 15 minut, a następnie odcedź i włóż do wyparzonych słoików.
  2. W rondelku zagotuj wodę z solą, mieszaj tak długo, aż kryształki się rozpuszczą.
  3. Zalej grzyby solanką i zakręć słoiki. Pasteryzuj przez 30 minut, a następnie odstaw do ostygnięcia.

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu