Rosną na drzewie i wielu myśli, że są niejadalne. Błąd, bo to jedne z najsmaczniejszych grzybów

W polskich lasach można znaleźć słynne grzyby mun, ale nie budzą one większego zainteresowania. W Azji wykorzystuje się do wielu potraw, my najczęściej sięgamy po suszone. Może warto to zmienić i przekonać się do uszaków?

Uszakiem warto się zainteresować. Uszakiem warto się zainteresować.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  DGP

Uszaki wzięły swą nazwę od nietypowego wyglądu owocników, który w połączeniu z chrząstkową teksturą przywołuje na myśl małżowinę uszną. Do grzybów mun zalicza się dwa blisko ze sobą spokrewnione gatunki: uszaka bzowego oraz uszaka gęstowłosego. Rosną one na pniach drzew, przypominając swoim wyglądem huby, dlatego nie każdy odważy się ich spróbować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj miodowo-czosnkowe ziemniaczki. Nawet najlepszy kotlet zejdzie na drugi plan

Gdzie szukać uszaka bzowego?

Uszaki można spotkać głównie na drzewach liściastych, gdzie pojawiają się od jesieni aż do późnej zimy. Wiele osób omija je, zakładając, że są niejadalne, jednak to błędne przekonanie. Te grzyby idealnie nadają się do przygotowywania zimowych potraw i dań kuchni azjatyckiej.

Uszak bzowy występuje powszechnie w polskich lasach, gdzie można go znaleźć przez cały rok. Wybierając się na grzybobranie, warto jednak zwrócić uwagę na warunki atmosferyczne. Uszak bzowy nie przepada za słabą wilgotnością. Wówczas jego owocniki kurczą się, przez co są niemal niedostrzegalne. Po deszczu rozwijają się na nowo.

Jak je rozpoznać? Zazwyczaj są brązowe lub ciemnobrązowe, a ich kapelusz, pokryty delikatnym meszkiem, jest miły w dotyku. Starsze okazy często zmieniają barwę od dołu na białą. Polskie grzyby mun są znane także jako uszak judaszowy lub ucho judaszowe.

Dlaczego warto jeść uszaki bzowe i jak je wykorzystać?

Polskie grzyby mun to nie tylko smakowity dodatek do potraw, ale również źródło wielu korzystnych dla zdrowia składników. Wspomagają odporność dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i antybakteryjnym. Zawierają witaminy z grupy B oraz minerały takie jak żelazo, selen, wapń, miedź, magnez i cynk.

Uszaki można przygotować na wiele sposobów. Idealnie nadają się do marynowania w różnych zalewach, zwłaszcza pikantnych, na wzór azjatyckiej kuchni. Można je smażyć, dusić, używać jako bazy do sosów czy sałatek. Świetnie uzupełniają dania takie jak makarony czy zapiekanki, zastępując pieczarki.

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯