Rosną na drzewie i wielu myśli, że są niejadalne. Błąd, bo to jedne z najsmaczniejszych grzybów

W polskich lasach można znaleźć słynne grzyby mun, ale nie budzą one większego zainteresowania. W Azji wykorzystuje się do wielu potraw, my najczęściej sięgamy po suszone. Może warto to zmienić i przekonać się do uszaków?

Uszakiem warto się zainteresować. Uszakiem warto się zainteresować.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  DGP

Uszaki wzięły swą nazwę od nietypowego wyglądu owocników, który w połączeniu z chrząstkową teksturą przywołuje na myśl małżowinę uszną. Do grzybów mun zalicza się dwa blisko ze sobą spokrewnione gatunki: uszaka bzowego oraz uszaka gęstowłosego. Rosną one na pniach drzew, przypominając swoim wyglądem huby, dlatego nie każdy odważy się ich spróbować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj miodowo-czosnkowe ziemniaczki. Nawet najlepszy kotlet zejdzie na drugi plan

Gdzie szukać uszaka bzowego?

Uszaki można spotkać głównie na drzewach liściastych, gdzie pojawiają się od jesieni aż do późnej zimy. Wiele osób omija je, zakładając, że są niejadalne, jednak to błędne przekonanie. Te grzyby idealnie nadają się do przygotowywania zimowych potraw i dań kuchni azjatyckiej.

Uszak bzowy występuje powszechnie w polskich lasach, gdzie można go znaleźć przez cały rok. Wybierając się na grzybobranie, warto jednak zwrócić uwagę na warunki atmosferyczne. Uszak bzowy nie przepada za słabą wilgotnością. Wówczas jego owocniki kurczą się, przez co są niemal niedostrzegalne. Po deszczu rozwijają się na nowo.

Jak je rozpoznać? Zazwyczaj są brązowe lub ciemnobrązowe, a ich kapelusz, pokryty delikatnym meszkiem, jest miły w dotyku. Starsze okazy często zmieniają barwę od dołu na białą. Polskie grzyby mun są znane także jako uszak judaszowy lub ucho judaszowe.

Dlaczego warto jeść uszaki bzowe i jak je wykorzystać?

Polskie grzyby mun to nie tylko smakowity dodatek do potraw, ale również źródło wielu korzystnych dla zdrowia składników. Wspomagają odporność dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i antybakteryjnym. Zawierają witaminy z grupy B oraz minerały takie jak żelazo, selen, wapń, miedź, magnez i cynk.

Uszaki można przygotować na wiele sposobów. Idealnie nadają się do marynowania w różnych zalewach, zwłaszcza pikantnych, na wzór azjatyckiej kuchni. Można je smażyć, dusić, używać jako bazy do sosów czy sałatek. Świetnie uzupełniają dania takie jak makarony czy zapiekanki, zastępując pieczarki.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat