Polacy omijają, bo myślą, że są niejadalne. Uduszone na masełku smakują jak kanie

Te grzyby są często spotykane w lasach, ale nie budzą zainteresowania. Tymczasem czernidłaki kołpakowate są jadalne i bardzo łatwo je przygotować. Wystarczy się do nich przekonać. Są bardzo smaczne i bardzo nietrwałe.

Smak tych grzybów może zadziwiać!Smak tych grzybów może zadziwiać!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Czernidłak kołpakowaty należy do rodziny pieczarkowatych. Jest jadalny i ceniony przez wielu smakoszy. W naszych lasach bardzo łatwo go znaleźć od kwietnia do listopada.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zakręcone chipsy ziemniaczane. Nie można powstrzymać się od chrupania

Nie tylko w lesie

Czernidłak kołpakowaty ukrywa się także pod innymi nazwami, jak bedłka kołpak czy czubajka. Najczęściej można go spotkać w przydrożnych rowach, łąkach, polanach, pastwiskach oraz brzegach rzek. Rośnie także w lasach iglastych i liściastych. Nadaje się także do uprawy w przydomowych ogródkach. Czernidłak kołpakowaty rośnie bardzo szybko. Ale to także niezwykle delikatny gatunek grzyba, który psuje się w ekspresowym tempie.

Ważne! W przypadku tego grzyba niezwykłe jest, że proces jego dojrzewania może trwać tylko jeden dzień, a jego rozkład zaledwie kilka godzin! Dlatego czernidłak jest po prostu leśnym rarytasem!

Jak go rozpoznać

Czernidłak kołpakowaty przypomina z wyglądu kanię, ale ma postrzępiony kapelusz i charakterystyczne łatki. Jest cały biały, zwykle dorasta do 20 cm. Młode osobniki mają jajowaty kształt i są zamknięte od dołu. W miarę wzrostu brzegi odrywają się u wywijają ku górze. Kapelusz dojrzałego osobnika ma średnicę ok. 3-6 cm. Od spodu kapelusza znajdują się gęste blaszki. U młodych osobników białe, z wiekiem różowieją, a następnie czernieją.

Na grzybobraniu trzeba pamiętać, że grzyb bardzo szybko się rozpuszcza, dlatego trzeba go jak najszybciej oczyścić i poddać obróbce cieplnej. Pozostawiony nawet na kilka godzin w lodówce i tak zamieni się w czarną maź.

Nie zakłócać smaku

Do jedzenia nadają się tylko młode grzyby, białe i zamknięte (nie mogą posiadać żadnych śladów czernienia). Starsze owocniki w ciągu kilku godzin rozpływają się i nie nadają się do spożycia. Smak tych grzybów niektórzy porównują z ... cielęciną. Jest lekko słodki. Nadaje się do gotowania i smażenia, a także do sosów.

Szczególnie polecany jest do prostych dań, takich jak na przykład czernidłak kołpakowaty podsmażony na maśle. Jednak nie należy dodawać mocnych przypraw i czosnku, by nie zakłóciły oryginalnego smaku grzyba.

Wybrane dla Ciebie
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥