Polacy omijają, bo myślą, że są niejadalne. Uduszone na masełku smakują jak kanie
Te grzyby są często spotykane w lasach, ale nie budzą zainteresowania. Tymczasem czernidłaki kołpakowate są jadalne i bardzo łatwo je przygotować. Wystarczy się do nich przekonać. Są bardzo smaczne i bardzo nietrwałe.
06.10.2024 17:29
Czernidłak kołpakowaty należy do rodziny pieczarkowatych. Jest jadalny i ceniony przez wielu smakoszy. W naszych lasach bardzo łatwo go znaleźć od kwietnia do listopada.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie tylko w lesie
Czernidłak kołpakowaty ukrywa się także pod innymi nazwami, jak bedłka kołpak czy czubajka. Najczęściej można go spotkać w przydrożnych rowach, łąkach, polanach, pastwiskach oraz brzegach rzek. Rośnie także w lasach iglastych i liściastych. Nadaje się także do uprawy w przydomowych ogródkach. Czernidłak kołpakowaty rośnie bardzo szybko. Ale to także niezwykle delikatny gatunek grzyba, który psuje się w ekspresowym tempie.
Ważne! W przypadku tego grzyba niezwykłe jest, że proces jego dojrzewania może trwać tylko jeden dzień, a jego rozkład zaledwie kilka godzin! Dlatego czernidłak jest po prostu leśnym rarytasem!
Jak go rozpoznać
Czernidłak kołpakowaty przypomina z wyglądu kanię, ale ma postrzępiony kapelusz i charakterystyczne łatki. Jest cały biały, zwykle dorasta do 20 cm. Młode osobniki mają jajowaty kształt i są zamknięte od dołu. W miarę wzrostu brzegi odrywają się u wywijają ku górze. Kapelusz dojrzałego osobnika ma średnicę ok. 3-6 cm. Od spodu kapelusza znajdują się gęste blaszki. U młodych osobników białe, z wiekiem różowieją, a następnie czernieją.
Na grzybobraniu trzeba pamiętać, że grzyb bardzo szybko się rozpuszcza, dlatego trzeba go jak najszybciej oczyścić i poddać obróbce cieplnej. Pozostawiony nawet na kilka godzin w lodówce i tak zamieni się w czarną maź.
Nie zakłócać smaku
Do jedzenia nadają się tylko młode grzyby, białe i zamknięte (nie mogą posiadać żadnych śladów czernienia). Starsze owocniki w ciągu kilku godzin rozpływają się i nie nadają się do spożycia. Smak tych grzybów niektórzy porównują z ... cielęciną. Jest lekko słodki. Nadaje się do gotowania i smażenia, a także do sosów.
Szczególnie polecany jest do prostych dań, takich jak na przykład czernidłak kołpakowaty podsmażony na maśle. Jednak nie należy dodawać mocnych przypraw i czosnku, by nie zakłóciły oryginalnego smaku grzyba.