Babcia pokazała mi, jak zrobić klarowny wywar na galaretę. Sposób jest banalnie prosty

Galareta wieprzowa, drobiowa czy wegetariańska? Wszystkie one rządzą się podobnymi prawami. Jedno z nich dotyczy estetyki, a za nią niewątpliwie odpowiedzialny jest zagęszczony bulion. W jaki sposób uzyskać efekt jego klarowności? To bardzo proste, ale samemu trudno na to wpaść.

Galareta będzie smakowicie klarowna. Wystarczy prosty trikGalareta będzie smakowicie klarowna. Wystarczy prosty trik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Paredniankina

Żeby galareta wyszła pyszna, nie można skupiać się jedynie na mięsie, ale również na wywarze, w którym później rozpuszczamy żelatynę. To ważna zasada, bez której przestrzegania efekt okaże się niesatysfakcjonujący. A co zrobić, żeby zagęszczony wywar stworzył idealnie klarowną, przezroczystą galaretę? Tu trzeba zastosować pewien babciny trik...

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta obłędna rolada schabowa z ziemniaczanymi łódeczkami smakuje jak z najlepszej restauracji

Galareta niczym rosół

Nietypowo wyglądające dania, takie jak galareta, nie smakują wszystkim. Według mnie stoją za tym dwie przyczyny. Po pierwsze, do niektórych potraw trzeba dojrzeć. Po drugie, jeśli i ty należysz do osób, które nie przepadają za świąteczną galaretą, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że kiedyś po prostu spróbowałeś jej niesmacznej wersji.

Z niewiadomych przyczyn niektórzy kucharze zapominają, że dobra galareta to doprawiona galareta. Nie ma tu mowy o żadnych półśrodkach. Nie można darować sobie kilku składników, przypraw i ziół aromatyzujących wywar, a następnie liczyć na pozytywny efekt. Co to, to nie. I jeszcze jedno: galareta powinna być elegancko przezroczysta. Jak to zrobić?

Jeśli galareta nie wyjdzie czysta jak łza, nie będzie wyglądała już tak apetycznie
Jeśli galareta nie wyjdzie czysta jak łza, nie będzie wyglądała już tak apetycznie © Canva | Dar1930

Galareta czysta jak zła

Istnieją dwie sprawdzony metody klarowania wywaru na galaretę. Oba są niezłe, przy czym jeden jest nieco bardziej "łopatologiczny", a drugi — cwany. Pierwszy polega na przecedzeniu wywaru przez sito wypełnione gazą. Dopiero później dodaje się do niego żelatynę oraz pokrojone mięso i warzywa.

Drugi patent, pochodzący prosto od babci, zakłada użycie białek kurzych jaj. Należy ubić je na średnio sztywną pianę, którą następnie trzeba wyłożyć na wierzch wywaru. Piana bez problemu zbierze wszystkie szumowiny i nieczystości z zupy. Na koniec musimy się jej pozbyć — ostrożnie, najlepiej łyżką cedzakową. Dzięki temu zabiegowi przecedzanie przyniesie jeszcze lepszy efekt, a galareta będzie przezroczysta jak nigdy!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀