Babcia zawsze przykrywa patelnię durszlakiem. Śmiałem się, ale wypróbowałem trik i nie żałuję

Smażenie to popularna metoda przygotowywania potraw, ale może być ona również uciążliwa, zwłaszcza jeśli chodzi o sprzątanie po jej zakończeniu. Pryskający tłuszcz to prawdziwy koszmar dla każdej gospodyni domowej. Na szczęście istnieje prosty sposób, aby temu zaradzić - wystarczy użyć durszlaka.

Babcia zawsze przykrywa patelnię durszlakiem. Wypróbowałam ten trik i nie żałuję.Babcia zawsze przykrywa patelnię durszlakiem. Wypróbowałam ten trik i nie żałuję.
Źródło zdjęć: © Pyszności.pl | Pyszności.pl
Marcin Michałowski

Kuchnia niejednokrotnie kryje w sobie tajemnice, które czynią codzienne gotowanie łatwiejszym i przyjemniejszym zajęciem. Jednym z takich trików, który odmienia proces smażenia, jest użycie durszlaka. Babcia zawsze przykrywała patelnię durszlakiem, a ja postanowiłam przetestować ten kuchenny sekret. Efekty mnie zaskoczyły, a pryskający tłuszcz przestał być problemem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarta w wytrawnym wydaniu zachwyca smakiem i pięknie się prezentuję! Czego chcieć więcej?

Durszlak na patelni - rozwiązanie twoich problemów

Smażenie potraw może być wyzwaniem, zwłaszcza przy pryskającym tłuszczu. Kotlety smażone czy placki ziemniaczane często sprawiają, że kuchnia zamienia się w pole bitwy, gdzie każda kropla tłuszczu ma swoje miejsce. Durszlak na patelni to jednak prosty trik, który pozwala uniknąć tego kulinarnego chaosu.

Jeśli znużeni jesteście czyszczeniem kuchenki po smażeniu, wypróbujcie ten niepozorny, a zarazem skuteczny sposób mojej babci. Postawcie duży, metalowy durszlak do góry nogami na naczyniu, na którym smażycie.

Dlaczego durszlak jest lepszy od zwykłej pokrywki?

Wykorzystanie durszlaka jako "pokrywki" ma kilka zalet:

  • Zapewnia ochronę przed pryskającym tłuszczem,
  • Umożliwia oddawanie ciepła i wilgoci w postaci pary wodnej,
  • Nie powoduje duszenia potraw,
  • Jest bezpieczny w użyciu.

Moje wrażenia są pozytywne. Durszlak skutecznie zatrzymuje pryskający tłuszcz, dzięki czemu kuchnia pozostaje czysta. Dodatkowo potrawy, które smażę z użyciem durszlaka, są chrupiące i soczyste.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie