Bardzo boimy się tego owocu. Nie mamy pojęcia, jak wielkim jest skarbem

Na pomarańczowe owoce z popularnego drzewka przyjdzie nam jeszcze poczekać. Jednak już teraz warto zmienić swoje nastawienie. Owoce świetnie prezentują się nie tylko w pracy plastycznej maluchów, ale także na talerzu – do mięsa, pasztetów i serów. Surowe mogą być toksyczne, ale po odpowiedniej obróbce stają się niezwykle wartościowe dla organizmu.

Przepis na konfiturę z jarzębiny warto zapisać na jesieńPrzepis na konfiturę z jarzębiny warto zapisać na jesień
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W Polsce drzewa jarzębiny pospolitej znajdują się w każdym parku. Twarde pomarańczowe owoce pojawiają się już z końcówką sierpnia, zwiastując nadchodzącą jesień. Pamiętam, jak będąc małą dziewczynką, robiłam z nich korale i w ten sposób ćwiczyłam precyzję oraz zdolności matematyczne. Czasem mama z jarzębiny robiła nalewkę, ale wiele owoców się marnowało, bo mało kto wiedział, co można z nich zrobić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosta tarta budyniowa z rabarbarem na letni deser. Bez dokładki się nie obędzie

Surowe owoce są trujące

Jarzębina jest pełna wartości odżywczych – zawiera dużo witamin C, A i E. W ten sposób wspiera odporność organizmu, dba o zdrowy wzrok i młody wygląd skóry, wpływa również korzystnie na kondycję włosów i paznokci. Dzięki zawartości pektyn owoce jarzębiny wspomagają również procesy trawienne. Zapewniają uczucie sytości i oczyszczają jelita z toksyn.

Jednak surowe koraliki są bezpieczne jedynie dla ptaków, często stanowiąc ich pożywienie. U ludzi taka przekąska może powodować szereg przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego – od nudności i silnego bólu brzucha po wymioty czy biegunkę. Wszystkiemu winny jest kwas parasorbowy, który może powodować podrażnienie układu pokarmowego, a w większej ilości nawet uszkodzenie nerek.

Kluczowa jest obróbka termiczna

Dopiero po ugotowaniu lub zamrożeniu owoców niebezpieczny kwas parasorbowy ulega przekształceniu w nieszkodliwy dla zdrowia kwas sorbowy. Dzięki dodatkom innych owoców i przypraw jarzębina nabiera słodkiego smaku, a jednocześnie zachowuje wysoki poziom kwasowości. Przygotowany z niej dżem lub konfitura śmiało może konkurować z żurawiną do oscypka lub pasztetu.

Przepis na konfiturę z jarzębiny

Jarzębinę na przetwory najlepiej zbierać pod koniec sezonu, czyli na przełomie września i października. Owoce warto zamrozić na 2-3 dni, aby skutecznie zlikwidować nieprzyjemną goryczkę.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałej jarzębiny jadalnej,
  • 600 g cukru,
  • 0,5 kg jabłek,
  • 0,5 kg gruszek,
  • 100 ml wody,
  • 1 łyżka startego imbiru.

Wykonanie:

  1. Zamrożoną jarzębinę przelej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Następnie odcedź owoce i przełóż do garnka z grubym dnem. Dodaj cukier i pół szklanki wody. Smaż przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając jarzębinę, aby się nie przypaliła.
  2. Jabłka i gruszki dokładnie umyj i obierz. Wykrój gniazda nasienne, po czym pokrój owoce w niewielką kostkę i dodaj do jarzębiny. Wrzuć także starty imbir. Całość wymieszaj i smaż przez ok. 2-3 godziny. Pamiętaj o mieszaniu co kilka minut.
  3. Gorącą konfiturę przełóż do czystych i wyparzonych słoików. Dokładnie zakręć, a po ostudzeniu pasteryzuj w garnku z gotującą się wodą lub w piekarniku.

Przepis za: browin.pl

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo