Bardzo boimy się tego owocu. Nie mamy pojęcia, jak wielkim jest skarbem

Na pomarańczowe owoce z popularnego drzewka przyjdzie nam jeszcze poczekać. Jednak już teraz warto zmienić swoje nastawienie. Owoce świetnie prezentują się nie tylko w pracy plastycznej maluchów, ale także na talerzu – do mięsa, pasztetów i serów. Surowe mogą być toksyczne, ale po odpowiedniej obróbce stają się niezwykle wartościowe dla organizmu.

Przepis na konfiturę z jarzębiny warto zapisać na jesieńPrzepis na konfiturę z jarzębiny warto zapisać na jesień
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W Polsce drzewa jarzębiny pospolitej znajdują się w każdym parku. Twarde pomarańczowe owoce pojawiają się już z końcówką sierpnia, zwiastując nadchodzącą jesień. Pamiętam, jak będąc małą dziewczynką, robiłam z nich korale i w ten sposób ćwiczyłam precyzję oraz zdolności matematyczne. Czasem mama z jarzębiny robiła nalewkę, ale wiele owoców się marnowało, bo mało kto wiedział, co można z nich zrobić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosta tarta budyniowa z rabarbarem na letni deser. Bez dokładki się nie obędzie

Surowe owoce są trujące

Jarzębina jest pełna wartości odżywczych – zawiera dużo witamin C, A i E. W ten sposób wspiera odporność organizmu, dba o zdrowy wzrok i młody wygląd skóry, wpływa również korzystnie na kondycję włosów i paznokci. Dzięki zawartości pektyn owoce jarzębiny wspomagają również procesy trawienne. Zapewniają uczucie sytości i oczyszczają jelita z toksyn.

Jednak surowe koraliki są bezpieczne jedynie dla ptaków, często stanowiąc ich pożywienie. U ludzi taka przekąska może powodować szereg przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego – od nudności i silnego bólu brzucha po wymioty czy biegunkę. Wszystkiemu winny jest kwas parasorbowy, który może powodować podrażnienie układu pokarmowego, a w większej ilości nawet uszkodzenie nerek.

Kluczowa jest obróbka termiczna

Dopiero po ugotowaniu lub zamrożeniu owoców niebezpieczny kwas parasorbowy ulega przekształceniu w nieszkodliwy dla zdrowia kwas sorbowy. Dzięki dodatkom innych owoców i przypraw jarzębina nabiera słodkiego smaku, a jednocześnie zachowuje wysoki poziom kwasowości. Przygotowany z niej dżem lub konfitura śmiało może konkurować z żurawiną do oscypka lub pasztetu.

Przepis na konfiturę z jarzębiny

Jarzębinę na przetwory najlepiej zbierać pod koniec sezonu, czyli na przełomie września i października. Owoce warto zamrozić na 2-3 dni, aby skutecznie zlikwidować nieprzyjemną goryczkę.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałej jarzębiny jadalnej,
  • 600 g cukru,
  • 0,5 kg jabłek,
  • 0,5 kg gruszek,
  • 100 ml wody,
  • 1 łyżka startego imbiru.

Wykonanie:

  1. Zamrożoną jarzębinę przelej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Następnie odcedź owoce i przełóż do garnka z grubym dnem. Dodaj cukier i pół szklanki wody. Smaż przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając jarzębinę, aby się nie przypaliła.
  2. Jabłka i gruszki dokładnie umyj i obierz. Wykrój gniazda nasienne, po czym pokrój owoce w niewielką kostkę i dodaj do jarzębiny. Wrzuć także starty imbir. Całość wymieszaj i smaż przez ok. 2-3 godziny. Pamiętaj o mieszaniu co kilka minut.
  3. Gorącą konfiturę przełóż do czystych i wyparzonych słoików. Dokładnie zakręć, a po ostudzeniu pasteryzuj w garnku z gotującą się wodą lub w piekarniku.

Przepis za: browin.pl

Wybrane dla Ciebie

Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne