Bez podważania zakrętki i stukania. Tak odkręcisz bez wysiłku zassany słoik

Przetwory zawekowane na zimę to luksus. W szczelnie zamkniętych słoikach możesz zatrzymać smak pomidorów dojrzewających w lipcu czy śliwek we wrześniu. Domowe konfitury i warzywne sosy przygotowane samodzielnie są o wiele tańsze i często także zdrowsze niż podobne produkty ze sklepu. Problem pojawia się przy otwieraniu. Mocno zassane wieczka skutecznie zapobiegają zepsuciu zawartości, ale są zmorą, gdy musisz szybko otworzyć słoik.

Odkręcanie przetworów często kończy się zniszczeniem nakrętkiOdkręcanie przetworów często kończy się zniszczeniem nakrętki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Dlaczego tak trudno odkręcić słoik z domowymi przetworami? To zasługa procesu pasteryzacji. Gdy dobrze zakręcony słoik z gorącą zawartością stygnie, pod nakrętką zmniejsza się ciśnienie. Schłodzona wewnątrz warstwa powietrza nie napiera się już z taką samą siłą na ścianki słoika. Tworzy się podciśnienie, którego widocznym efektem jest zassana, wklęsła pokrywka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grzybki w occie od Magdy Gessler. Polacy ocenili smak i cenę

Najczęstsze sposoby na otwieranie słoików

Kiedy nie jesteś w stanie odkręcić słoika w dłoniach, prawdopodobnie pierwszą rzeczą, po którą sięgasz, jest wilgotna ściereczka. Materiał zwiększa tarcie między dłońmi a pokrywką, co może ułatwić zadanie. Jednak w przypadku mocno zawekowanych przetworów, często nie jest to wystarczająca pomoc.

W ruch idą sztućce – noże stołowe, trzonki od łyżek lub łyżeczek. Niestety, taka metoda często skutkuje uszkodzeniem zarówno sztućców, jak i wieczka, a nawet słoika. Wypaczona pokrywka nie nadaje się już do ponownego wykorzystania. Poprzez powstałe nieszczelności będzie przenikać powietrze do kolejnych przetworów, powodując zepsucie tak misternie przygotowanych musów z dyni czy przecierów pomidorowych. Co więcej, ukruszone drobinki szkła mogą dostać się do żywności, stwarzając zagrożenie dla zdrowia.

Jak skutecznie otworzyć słoik bez wysiłku i ryzyka uszkodzenia pokrywki?

Dobrą, choć mniej popularną, metodą jest włożenie pokrywki pod gorący strumień wody. Rozgrzane metalowe wieczko spowoduje ponowną zmianę ciśnienia wewnątrz słoika, a co za tym idzie, ułatwi jego odkręcenie. Jednak również przy tej metodzie należy zachować ostrożność.

Zbyt duża różnica temperatur może spowodować pęknięcie szkła. Nie zanurzaj więc słoika w gorącej wodzie prosto po wyjęciu go z lodówki. Poczekaj, aż ogrzeje się do temperatury pokojowej, a następnie włóż na chwilę do wrzątku.

Jeśli nie masz dostępu do gorącej wody w kranie, zanurz słoik odwrócony wieczkiem do dołu w garnku z gorącą wodą. Pamiętaj o rękawicy kuchennej lub owiń słoik ściereczką, aby zapobiec poparzeniu.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty