PoradyBiała piana na dżemie. Mało kto wie, o czym to faktycznie świadczy

Biała piana na dżemie. Mało kto wie, o czym to faktycznie świadczy

Zbliża się tłusty czwartek, więc w ruch idą domowe przetwory – marmolada owocowa, dżem truskawkowy, konfitura z wiśni lub dzikiej róży. Niektóre już przygotowywane są z myślą o karnawałowych słodkościach. Niepokój pojawia się z chwilą odkręcenia słoika. W końcu istnieje ryzyko zepsucia. Strach w oczach rośnie, kiedy na powierzchni dżemu zauważasz białą pianę. Na szczęście zazwyczaj nie oznacza ona nic złego.

Biała piana w domowych przetworach może budzić niepokój
Biała piana w domowych przetworach może budzić niepokój
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Biała piana pojawia się już w momencie gotowania owoców na dżem lub konfiturę. Jeśli produkcja przetworów odbywa się zgodnie ze sztuką, to nie ma powodów do obaw. Piana nie jest złym objawem, jeśli owoce są czyste, a w garnku nie pozostały resztki płynu do mycia naczyń. Taką pianę możesz usunąć, zanim przełożysz dżem do słoików. Jeśli pozostanie w środku, zobaczysz ją również po otwarciu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dżem truskawkowy z gorzką czekoladą

Co oznacza biała piana na powierzchni dżemu?

Biała piana w przetworach owocowych to nic innego jak pęcherzyki powietrza, które w wyniku podgrzewania dżemu przedostają się na jego powierzchnię. Taką pianę możesz zebrać przy pomocy łyżki cedzakowej. Jednak żal ją wyrzucać, ponieważ również ona zawiera pyszny smak owoców. Możesz przełożyć ją do innego naczynia, podgrzać na wolnym ogniu lub w mikrofalówce i spożyć w ciągu kilku najbliższych dni.

Piana jednak w niczym nie przeszkadza – pod warunkiem, że zawartość słoika ma przyjemny, owocowy zapach. Jeśli jednak z wewnątrz wydobywa się kwaśny zapach alkoholu, to znak, że owoce sfermentowały. Wtedy dżem nie nadaje się do spożycia. Podobnie jak przetwory z widoczną pleśnią – niestety, nie wystarczy ją zdjąć. Należy wyrzucić całą zawartość słoika.

Jak zapobiec zepsuciu domowych przetworów?

Najtrudniej jest z przetworami, które nie zawierają cukru lub soli – te składniki działają konserwująco, zapobiegając fermentacji i powstawaniu pleśni. Jednak i na to jest rada. Podstawą jest dbałość o higienę podczas gotowania dżemu. Nie jest wskazane smakowanie przetworów i odkładanie łyżki z powrotem do garnka, ponieważ w ten sposób przenosisz bakterie z jamy ustnej do dżemu.

Uważność należy zachować również podczas przygotowywania słoików na dżem. Powinny być czyste i suche. Nakrętki nie mogą być wyszczerbione, ponieważ ewentualne nieszczelności mogą spowodować przepływ powietrza. Wtedy rozpocznie się proces fermentacji. Jeśli chcesz ponownie wykorzystać słoik po przetworach, otwieraj je z myślą o tym, aby nie uszkodzić nakrętki.

domowe przetworydżemkonfitura

Wybrane dla Ciebie