PoradyBiszkopt już nigdy nie opadnie. Z tym babcinym trikiem wyjdzie puszysty jak chmurka

Biszkopt już nigdy nie opadnie. Z tym babcinym trikiem wyjdzie puszysty jak chmurka

Dzięki tej metodzie upieczesz idealny biszkopt - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Dzięki tej metodzie upieczesz idealny biszkopt - Pyszności; Fot. Adobe Stock
19.06.2023 10:14

Biszkopt to baza do wielu ciast i deserów. Idealny, czyli miękki, ale też nie za suchy oraz puszysty jak chmurka przyrządzisz, stosując się do sprawdzonej metody naszych babć. To proste i genialne rozwiązanie pozwoli ci uniknąć przykrych niespodzianek. Zobacz sztandarowy przepis na biszkopt z 6 jaj, który zawsze się udaje. Pamiętaj, by trzymać się wymienionych zasad.

Takich niespodzianek nie lubi nikt. Pieczołowicie przygotowany biszkopt pięknie urósł, ale opadł, tworząc zakalcowaty blat? Nie zniechęcaj się. Sprawdź, czy postępujesz zgodnie z zasadami oraz wypróbuj starą, sprawdzoną metodę naszych babć na idealny biszkopt. Wystarczy, że podczas przyrządzania ciasta poświęcisz kilka minut więcej na przygotowanie masy z żółtek. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Patent na puszysty biszkopt. Już nigdy nie opadnie

Jak przyrządzić biszkopt, by ładnie wyrósł i nie opadł? Zapomnij o proszku do pieczenia! Trzymaj się tych zasad i zastosuj babciną metodę, a już nigdy nie zapłaczesz nad płaskim biszkoptem. Po pierwsze, wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową (jajka więc najlepiej jest wyjąć z lodówki na ok. dwie godziny przed użyciem). Pamiętaj też, by pianę z białek ubijać w czystej i całkowicie suchej misce.

Mąkę przesiewaj do masy stopniowo i wolno oraz delikatnie staraj się ją wmieszać za pomocą łopatki. Chodzi o to, by piana z jajek zachowała napowietrzoną strukturę. W trakcie pieczenia ciasta nie otwieraj piekarnika. Wyjątkiem jest sytuacja, kiedy wierzch biszkoptu spiecze się zbyt mocno — wtedy trzeba przykryć go folią. Jedną z najbardziej popularnych metod na  uzyskanie równego, nieopadającego ciasta jest rzucenie nim o podłogę czy blat (z wysokości ok. 60 cm), jeszcze w blaszce, świeżo po upieczeniu. Po tej czynności nie zapomnij wsadzić ciasta do wyłączonego piekarnika, by ostygło.

Babciną metodą na wilgotny i puszysty biszkopt jest przyrządzenie pulchnej masy z żółtek. Zazwyczaj dodaje się je pojedynczo do ubitych białek. Ten trik zaś podpowiada, by ubić żółtka z cukrem na puszystą pianę. Tak przygotowane należy dodać do ubitych na sztywno białek jaj. Dzięki temu masa jajeczna będzie jeszcze bardziej napowietrzona. To z kolei sprawi, że po upieczeniu biszkopt stanie się bardziej puszysty i nie opadnie.

Delikatny biszkopt z sześciu jaj - Pyszności; foto: Canva
Delikatny biszkopt z sześciu jaj - Pyszności; foto: Canva

Przepis na biszkopt z 6 jaj, który zawsze się udaje

Składniki:

  • 6 jajek (rozmiar M)
  • 200 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszaj ze skrobią, a całość następnie przesiej przez sito.
  2. Oddziel żółtka od białek. Żółtka dokładnie ubij z połową cukru, aż masa stanie się gęsta i pulchna.
  3. Białka ubij na sztywno. Kiedy piana będzie prawie gotowa, dosypuj do niej po łyżce cukru, by nadać całości jeszcze większej sztywności. Ubijaj, aż piana zacznie błyszczeć.
  4. Masę z białek partiami dodawaj do masy żółtkowej i mieszaj całość delikatnie tak, by nie zniszczyć puszystej konsystencji.
  5. Następnie, również partiami i delikatnie, dodawaj mąkę. W międzyczasie dodaj wodę.
  6. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia i zaciśnij obręcz.
  7. Ciasto przelej do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (grzałka góra-dół) do suchego patyczka.
  8. Ciasto studź w wyłączonym piekarniku.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także