PoradyNigdy nie mocz w nim suszonych grzybów. Natychmiast się rozpadną i stracą cały smak

Nigdy nie mocz w nim suszonych grzybów. Natychmiast się rozpadną i stracą cały smak

Błąd podczas moczenia suszonych grzybów - Pyszności; foto: Canva
Błąd podczas moczenia suszonych grzybów - Pyszności; foto: Canva
19.12.2022 15:26

Suszone grzyby to ważny element wielu różnych dań. Ostatnie czego byśmy chcieli to stracenie - gdzieś po drodze - ich cudownego smaku. A właśnie to może spowodować pewien popularny błąd podczas moczenia suszonych grzybów.

Podczas okresu świątecznego popyt na suszone grzyby wzrasta niebotycznie. Nic w tym dziwnego. Postny czas to idealna okazja do użycia tego niesamowicie aromatycznego produktu. Zupy, sosy, czy oczywiście farsze - sposobów na wykorzystanie suszonych grzybów jest multum. A zasada jest jedna i, w teorii, bajecznie prosta. Za wszelką cenę nie stracić smaku grzybów.

Bo w końcu cały proces ususzania grzybów polega właśnie na dłuższym zachowaniu ich wyjątkowego smaku. Dlaczego więc zdarza się go później ,,zgubić"? Prawdopodobnie chodzi o błąd popełniany podczas moczenia grzybów.

Błąd podczas moczenia suszonych grzybów - Pyszności; foto: Canva
Błąd podczas moczenia suszonych grzybów - Pyszności; foto: Canva

Jak namaczać suszone grzyby?

Zanim suszone grzyby trafią do potrawy, muszą zostać namoczone. Istnieją trzy szkoły tej czynności: moczenie grzybów w wodzie ciepłej, zimnej lub w mleku.

Najpopularniejszą metodą jest użycie ciepłej wody. Ten zabieg przyspiesza nieco proces namaczania w stosunku do użycia wody zimnej. Mimo wszystko trzeba na to poświęcić około 4 godzin.

Kiedyś dość często do namaczania suszonych grzybów używało się mleka. Osolone, delikatnie podgrzane mleko sprawia, że grzyby stają się jeszcze bardziej delikatne i rozpływające się w ustach.

Błąd podczas moczenia suszonych grzybów - Pyszności; foto: Canva
Błąd podczas moczenia suszonych grzybów - Pyszności; foto: Canva

Błąd podczas moczenia suszonych grzybów

Jak się człowiek spieszy, to się diabeł cieszy. Zwłaszcza w kuchni. Chociaż istnieje wiele sposobów na ułatwianie sobie życia podczas gotowania, to raczej lepiej jest przyjąć ogólną zasadę, że pośpiech to dla kucharza zawsze zły doradca.

Ponieważ podgrzana woda odrobinę przyspiesza proces namaczania grzybów, może komuś wpaść do głowy, że doskonałym patentem na skrócenie czasu moczenia, jest zalanie grzybów wrzątkiem. To zdecydowanie zły pomysł, a często uskuteczniany.

Zalane wrzątkiem grzyby nie staną się ,,bardziej delikatne", tylko totalnie się rozpadną. A nawet jeśli uda im się przetrwać, stracą większość swojego unikalnego smaku i aromatu. Różne sosy czy farsze mogą być niearomatyczne. Ale na pewno nie te grzybowe.

Obejrzyj też ten przepis na śledzie pod pierzynką. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także