PrzepisBotwina na zimę. Dzięki temu przepisowi nawet ze słoika będzie smakować jak latem

Botwina na zimę. Dzięki temu przepisowi nawet ze słoika będzie smakować jak latem

Botwina na zimę to najlepszy przetwór, jaki możesz zrobić! - Pyszności; foto: Adobe
Botwina na zimę to najlepszy przetwór, jaki możesz zrobić! - Pyszności; foto: Adobe
19.07.2023 20:57, aktualizacja: 26.09.2023 13:45

Mówi się, że diabeł tkwi w szczegółach. To porzekadło sprawdza się w przypadku przygotowania przetworów z botwiny. Tu nie ma miejsca na pomyłki, ani na odmierzanie "na oko". Tylko odpowiednie proporcje sprawią, że przez całą zimę będziesz mógł się cieszyć tym produktem. Tak się składa, że dysponujemy idealnym przepisem. 

Sezonem wiosenno-letnim korzystamy z darów natury nie tylko na bieżąco. Rozsądne gospodynie wiedzą, że po niektóre warzywa i owoce warto sięgać również zimą i dlatego przygotowują z nich przetwory. A właśnie wybija ostatnia godzina, by przyrządzić je z botwinki. Czas się kończy, dlatego lepiej z tym nie zwlekać.

Botwina - jak zrobić z niej przetwór? - Pyszności; foto: Canva
Botwina - jak zrobić z niej przetwór? - Pyszności; foto: Canva

Podczas gdy w lipcu w słoikach królują ogórki kiszone i różnego rodzaju nalewki, a w sierpniu — dżemy z jabłek i malin, tak przełom wiosny i lata to idealny moment na przygotowanie przetworów z botwiny. Sezon na te zdrowe i lubiane liście i łodygi buraka ćwikłowego powoli się kończy, a przecież i zimą każdy domownik z chęcią przekąsi zupę z botwinki. Nie ma wyjścia, trzeba działać! Ale uwaga: tylko na bazie odpowiednich proporcji. Dokładnie takich, jak w poniższym przepisie.

Botwina w słoikach na zimę

Składniki:

         
  • 4 duże pęczki botwiny razem z buraczkami,
  • 1 pęczek koperku,
  • główka czosnku,
  • 2 litry wody,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 6 łyżek octu.

Sposób przygotowania:

Botwina, buraczki, koperek i czosnek i przetwór gotowy - Pyszności; foto: Canva
Botwina, buraczki, koperek i czosnek i przetwór gotowy - Pyszności; foto: Canva
       
  1. Niezależnie od tego, jakie przetwory przygotowujesz, zawsze z najpierw zadbaj o to, by słoiki, w których je umieścisz, były odpowiednio oczyszczone i wyparzone. To zasada numer jeden!
  2. Botwinę i buraczki dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Liście posiekaj, a bulwy zetrzyj na tarce.
  3. Czas na przygotowanie zalewy. Wodę, sól, cukier i ocet zagotuj w garnku. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Dno wyparzonych słoików wyłóż teraz liśćmi botwiny i startymi burakami. Na nie wysyp posiekany koperek i po dwa ząbki czosnku. Składniki powinny być ułożone dosyć ciasno.
  5. Teraz do słoików wlej ostudzoną zalewę. Mocno zakręć wieczka, a następnie pasteryzuj przez 15 minut we wrzątku. Przechowuj w chłodnym miejscu pozbawionym wilgoci.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także