Botwina na zimę. Dzięki temu przepisowi nawet ze słoika będzie smakować jak latem

Mówi się, że diabeł tkwi w szczegółach. To porzekadło sprawdza się w przypadku przygotowania przetworów z botwiny. Tu nie ma miejsca na pomyłki, ani na odmierzanie "na oko". Tylko odpowiednie proporcje sprawią, że przez całą zimę będziesz mógł się cieszyć tym produktem. Tak się składa, że dysponujemy idealnym przepisem. 

ObrazekBotwina na zimę to najlepszy przetwór, jaki możesz zrobić! - Pyszności; foto: Adobe

Sezonem wiosenno-letnim korzystamy z darów natury nie tylko na bieżąco. Rozsądne gospodynie wiedzą, że po niektóre warzywa i owoce warto sięgać również zimą i dlatego przygotowują z nich przetwory. A właśnie wybija ostatnia godzina, by przyrządzić je z botwinki. Czas się kończy, dlatego lepiej z tym nie zwlekać.

Obrazek
Botwina - jak zrobić z niej przetwór? - Pyszności; foto: Canva

Podczas gdy w lipcu w słoikach królują ogórki kiszone i różnego rodzaju nalewki, a w sierpniu — dżemy z jabłek i malin, tak przełom wiosny i lata to idealny moment na przygotowanie przetworów z botwiny. Sezon na te zdrowe i lubiane liście i łodygi buraka ćwikłowego powoli się kończy, a przecież i zimą każdy domownik z chęcią przekąsi zupę z botwinki. Nie ma wyjścia, trzeba działać! Ale uwaga: tylko na bazie odpowiednich proporcji. Dokładnie takich, jak w poniższym przepisie.

Botwina w słoikach na zimę

Składniki:

         
  • 4 duże pęczki botwiny razem z buraczkami,
  • 1 pęczek koperku,
  • główka czosnku,
  • 2 litry wody,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 6 łyżek octu.

Sposób przygotowania:

Obrazek
Botwina, buraczki, koperek i czosnek i przetwór gotowy - Pyszności; foto: Canva
       
  1. Niezależnie od tego, jakie przetwory przygotowujesz, zawsze z najpierw zadbaj o to, by słoiki, w których je umieścisz, były odpowiednio oczyszczone i wyparzone. To zasada numer jeden!
  2. Botwinę i buraczki dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Liście posiekaj, a bulwy zetrzyj na tarce.
  3. Czas na przygotowanie zalewy. Wodę, sól, cukier i ocet zagotuj w garnku. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Dno wyparzonych słoików wyłóż teraz liśćmi botwiny i startymi burakami. Na nie wysyp posiekany koperek i po dwa ząbki czosnku. Składniki powinny być ułożone dosyć ciasno.
  5. Teraz do słoików wlej ostudzoną zalewę. Mocno zakręć wieczka, a następnie pasteryzuj przez 15 minut we wrzątku. Przechowuj w chłodnym miejscu pozbawionym wilgoci.
Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Nie śmietana i nie boczek. Włosi robią carbonarę z innych produktów
Nie śmietana i nie boczek. Włosi robią carbonarę z innych produktów
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀