Burger w zupełnie nowej odsłonie. Zamiast wkładać do bułki, układam kotleta na sałatce

Hamburger to jeden z ulubionych fast foodów, chętnie jadany na całym świecie, także w Polsce. Nie budzi on jednak sympatii dietetyków i specjalistów od zdrowego odżywiania. Co zatem powinni zrobić miłośnicy tego specjału? Przyrządzić pyszną sałatkę z… burgerem.

Sałatka z burgeremSałatka z burgerem
Źródło zdjęć: © Getty Images | LauriPatterson

Dziś już nie wiadomo gdzie i kiedy narodził się hamburger. Już w opublikowanej w Anglii w 1747 r. książce kucharskiej "The Art of Cookery Made Plain and Easy" Hannah Glasse pojawił się przepis na kiełbaskę hamburską zapieczoną w tostowym chlebie, jednak prawdopodobnie dopiero na początku XIX wieku odkryto, że smacznym i pożywnym posiłkiem może być również kotlet wołowy podany w ciepłej bułce. Chętnie jadali go pasażerowie podróżujący z Europy do Nowego Jorku na statkach należących do Hamburg America Line i stąd miała wziąć się nazwa potrawy.

Dziś hamburgery jada się na całym świecie, serwują je niezliczone food trucki, bary i restauracje, są chętnie przyrządzane także w domach. Nic dziwnego, że pojawiają się liczne "wariacje" na temat tego specjału. Jedną z najciekawszych jest popularna w Stanach Zjednoczonych sałatka z burgerem, czyli danie opierające się na produktach, które zazwyczaj znajdziemy wewnątrz bułki. Jak ją przygotować?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te bułeczki zrobisz na bazie pysznego warzywa. Idealne na drugie śniadanie do szkoły i pracy

Mięso, ale jakie?

Ważnym elementem sałatki jest oczywiście burger, najlepiej wołowy, z mielonego antrykotu, łopatki lub rostbefu.

Warto pamiętać, że dobrej jakości wołowina to produkt o sporych wartościach odżywczych. Dostarcza wartościowego białka, witamin z grupy B (zwłaszcza B6, usprawniającej metabolizm i poprawiającej odporność oraz B12, która przeciwdziała niedokrwistości) i cennych składników mineralnych (szczególnie żelaza, potasu, magnezu i cynku) regulujących procesy przemiany materii, optymalizujących działanie systemu nerwowego, odżywiających kości, decydujących o właściwym funkcjonowaniu mięśni czy stawów.

Wołowina jest też bogatym źródłem sprzężonego kwasu linolowego (CLA), pomagającego oczyszczać organizm z toksyn i redukującego tkankę tłuszczową.

Przepis na sałatkę z burgerem

Przygotowanie sałatki rozpoczynamy oczywiście od usmażenia burgerów. Mieloną wołowinę (pół kilograma) doprawiamy przyprawą do burgerów lub po prostu solą i świeżo mielonym pieprzem, ręcznie mieszamy, dzielimy na cztery porcje, z których formujemy kotleciki. Wykładamy je na patelnię z rozgrzanym tłuszczem (olejem rzepakowym albo z awokado) i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony, powinny być zarumienione z zewnątrz i lekko różowe w środku.

W tym czasie przyrządzamy sos do sałatki. Najlepiej oczywiście burgerowy – w misce mieszamy majonez (pół szklanki), ketchup (1/4 szklanki), musztardę (2 łyżki), czosnek i cebulę w proszku, a także mielony pieprz (po pół łyżeczki)

Świetnie sprawdzi się też sos ranczerski. Majonez, kwaśną śmietanę oraz maślankę (po pół szklanki każdego z produktów) mieszamy na gładką masę, po czym dodajemy drobniutko posiekaną natkę pietruszki (3 łyżki), koperek i szczypiorek (po 1,5 łyżki), sproszkowany czosnek (pół łyżeczki), cebulę w proszku (1/4 łyżeczki), ocet jabłkowy i sos worcestershire (po pół łyżeczki). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, na koniec doprawiając drobną solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem, czarnym lub kolorowym. Możemy też dodać odrobinę soku świeżo wyciśniętego z cytryny.

Gdy burgery trochę ostygną, możemy dokończyć sałatkę. Na czterech miskach układamy porwaną sałatę lodową, pokrojoną w cienkie plasterki cebulę czerwoną, przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz plasterki ogórków konserwowych. Posypujemy tartym serem, np. cheddarem, a na szczycie układamy burgera. Gotowe!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Zamiast zwykłej sałatki śledziowej przygotowuję tę z burakami. Znika w okamgnieniu
Zamiast zwykłej sałatki śledziowej przygotowuję tę z burakami. Znika w okamgnieniu
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯