Chcesz poprawić wyniki? Jedz i nie żałuj sobie, pomoże utrzymać cukier w ryzach
Utrzymanie właściwego poziomu cukru we krwi to kluczowy element zdrowego stylu życia, zwłaszcza dla osób z cukrzycą lub zagrożonych poważną chorobą. Pomóc może w tym dobrze zbilansowana dieta. Po jakie produkty warto sięgać?
31.07.2024 19:27
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kasza gryczana
Kasza wytwarzana z obłuskanych nasion gryki zwyczajnej od wieków gości w polskiej kuchni. Nasi przodkowie cenili ją ze względu na walory kulinarne, ale również właściwości prozdrowotne. Produkt dostarcza potężnej dawki błonnika pokarmowego, niezwykłe ważnego dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego oraz stabilizacji poziomu cukru we krwi – spowalnia trawienie i wchłanianie cukrów, co zapobiega nagłym wzrostom glukozy we krwi po posiłku.
Soczewica
W naszej diecie nie powinno zabraknąć roślin strączkowych, bogatych nie tylko w błonnik, ale również białko, które pomaga w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Spożywanie np. soczewicy może poprawić wrażliwość na insulinę, czyli zdolność reagowania komórek na działanie tego ważnego hormonu (gdy jest na właściwym poziomie, po zjedzeniu posiłku trzustka uwolni optymalną ilość insuliny).
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rukola
Warzywo, zwane także rokiettą siewną, należy wprawdzie do roślin kapustowatych, ale jest kojarzone przede wszystkim z sałatami. O rukoli nie powinniśmy zapominać, jeśli chcemy ustabilizować poziom cukru. Jest niskokaloryczna, za to bogata w cenny błonnik, dlatego warto dodawać ją do sałatek czy kanapek.
Jabłka
Osoby pragnące osiągnąć optymalny poziom cukru we krwi powinny jak najczęściej sięgać po produkty o niskim indeksie glikemicznym, które są wolniej trawione i wchłaniane, co sprzyja stabilizacji stężenia glukozy. Świetny przykład stanowią choćby jabłka, równocześnie będące bogatym źródłem błonnika oraz cennych witamin i minerałów.
Oliwa z oliwek
Wartości odżywcze oliwy z oliwek (zwłaszcza uzyskiwanej z pierwszego tłoczenia na zimno, określanej jako "extra vergine") nie podlegają dyskusji. To prawdziwa skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych czy witaminy E, dzięki którym produkt wzmacnia odporność i układ krążenia. Badania naukowe wykazały też, że regularne spożywanie oliwy ma pozytywny wpływ na trzustkę, która optymalizuje stężenie cukru we krwi.
Maślanka
Jest produktem ubocznym uzyskiwanym w procesie wytwarzania masła, powstającym w efekcie oddzielenia tłuszczu od "zmaślonej" śmietany, jednak w niczym nie ujmuje to jej smaku czy wartości odżywczych. Maślanka ma niski indeks glikemiczny, za to jest bogata w białko i probiotyki, które wspierają zdrowie jelit. To sprawia, że może być naszym sprzymierzeńcem w walce o ustabilizowanie poziomu cukru.
Zobacz także
Orzechy włoskie
Tłuszcze spowalniają trawienie węglowodanów, co pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi. Dlatego warto sięgać po zdrowe źródła tłuszczów nienasyconych, na przykład orzechy włoskie, które mają także niski indeks glikemiczny, jednocześnie dostarczając dużo białek i błonnika.
Awokado
Jeśli zależy nam na ustabilizowaniu poziomu cukru we krwi, wprowadźmy do jadłospisu owoc wiecznie zielonego drzewa pochodzącego z Meksyku. Awokado jest bogate w tłuszcze nienasycone, a także błonnik, witaminy i minerały. Jego zaletą są nie tylko wartości odżywcze, ale również uniwersalność – sprawdza się zarówno w deserach, jak i daniach wytrawnych.
Sardynki
Ryby morskie dostarczają solidnej porcji nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, ale także białka, które pomaga w stabilizacji poziomu cukru we krwi, ponieważ jego trawienie jest wolniejsze niż np. węglowodanów. Dlatego warto sięgnąć po sardynki.
Cynamon
Przyprawę pozyskiwaną z kory cynamonowca – wiecznie zielonego drzewa, którego ojczyzną jest Cejlon – od wieków doceniania się nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również właściwości prozdrowotne. Badania naukowe wykazały, że cynamon może poprawić wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.
Kurkuma
Przygotowując posiłki, warto doprawiać je pochodzącą z południowej Azji przyprawą, która nadaje daniom żółtego koloru i dość intensywnego aromatu. Kurkuma od wieków jest też ceniona za właściwości lecznicze. Zawdzięcza je przede wszystkim kurkuminie, która wykazuje działanie przeciwzapalne i może wspomagać kontrolę poziomu cukru we krwi.