Na całym świecie ludzie masowo przestają jeść awokado. Znamy powód

Awokado, choć jest owocem cenionym za swoje prozdrowotne właściwości, ma również swoją mroczną stronę. Gatunek ten jest bardzo zasobożerny, a jego uprawa ma negatywny wpływ na środowisko naturalne. Co więcej, za produkcją awokado kryją się dramaty wielu ludzi, a nawet działalność karteli narkotykowych.

Dlaczego wiele osób rezygnuje z jedzenia awokado?Dlaczego wiele osób rezygnuje z jedzenia awokado?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Niewiele produktów spożywczych zdołało osiągnąć tak spektakularny sukces jak awokado, owoc pochodzący z wiecznie zielonego drzewa z Meksyku. Jednak pomimo jego popularności, coraz więcej osób i restauracji, szczególnie w zachodniej Europie, decyduje się na rezygnację z jego spożywania. Dlaczego tak się dzieje?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy podałam te burgery, wszyscy oniemieli z zachwytu. Lepszych nie znajdziesz na mieście

Avokadon't. Dlaczego ludzie rezygnują z jedzenia awokado?

Pomimo licznych zalet awokado budzi wiele kontrowersji. Powstał nawet ruch "avokadon't", którego członkowie sprzeciwiają się spożywaniu tego gatunku owoców. Przyczyną takiego stanu rzeczy są przerażające kulisy jego uprawy.

Największe problemy dotyczą awokado pochodzącego z Meksyku i Chile, które są największymi producentami tego owocu na świecie. Wraz ze wzrostem popytu na awokado rośnie także zainteresowanie jego uprawą. Aby zaspokoić globalne zapotrzebowanie, niszczone są lasy, które są zastępowane plantacjami awokado. To prowadzi do degradacji siedlisk zwierząt i erozji gleby. Dodatkowo w procesie uprawy używa się dużej ilości pestycydów, które przedostając się do gleby, powietrza i wody, negatywnie wpływają na faunę i florę oraz zdrowie rolników i mieszkańców okolicznych obszarów.

W ostatnich latach uprawa awokado stała się bardziej opłacalna niż produkcja kokainy. W rezultacie wiele plantacji awokado w Meksyku zostało przejętych przez kartele narkotykowe, co przyczyniło się do licznych ofiar (również śmiertelnych) wśród rolników, którzy nie chcieli podporządkować się nowym właścicielom. Warunki pracy na takich plantacjach są często porównywane do niewolnictwa.

Produkcja awokado jest zasobożerna
Produkcja awokado jest zasobożerna © Pixabay

Kontrowersje związane z uprawą awokado

Produkcja awokado jest bardzo zasobożerna. Na wyprodukowanie 1 kg awokado potrzeba aż 600 litrów wody, podczas gdy do wyprodukowania 1 kg jabłek wystarczy zaledwie 1 litr. W rezultacie rosnąca liczba plantacji awokado prowadzi do wyczerpywania naturalnych zasobów wody, co jest szczególnie widoczne w Chile.

Dlatego też, podczas zakupów, warto zwracać szczególną uwagę na pochodzenie owoców. Powinniśmy sięgać po awokado pochodzące z Hiszpanii lub Izraela, a unikać tych z Chile i Meksyku. Można również szukać produktów oznaczonych jako "Fair Trade".

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯