Chrupiące krokodylki. Nieważne, ile słoików zrobisz, i tak będzie mało

Takie ogórki w tym roku przygotuję jako pierwsze. Krokodylki zawsze najszybciej znikają. Znajomi pytają o nie na każdej imprezie. Za tym sukcesem stoi pyszna, lekko pikantna zalewa z posmakiem czosnku i chili.

KrokodylkiSłynne krokodylki zawsze znikają jako pierwsze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Ogórki można przygotowywać na wiele sposobów, ale ten według mnie jest jednym z najlepszych. Krokodylki to połówki niewielkich ogórków marynowane w octowo-olejowej zalewie z dodatkiem chili i czosnku. Dzięki temu ogórki są wyraziste, słodko-pikantne z octową nutą. Są idealnym dodatkiem do kanapek, świetnie zaostrzają smak. Podaje je także jako przekąskę na spotkaniach czy imprezach. Świetnie pasują do wędlin czy serów i zawsze są chwalone.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów

Na ich smak ma wpływ zalewa

Żeby krokodylki miały swój oryginalny smak, bardzo ważna jest zalewa. Powinna być dobrze doprawiona. Do krokodylków przygotowuję olejowo-octową zalewę, do której nie żałuję czosnku, doprawiam ją też pikantną papryczką chili. Jeśli wolisz łagodniejsze smaki, użyj ich oszczędniej. Pamiętaj też, że ogórki będą krokodylkami, jeśli w słoiku wylądują przekrojone wzdłuż na pół.

Jakie ogórki wybrać?

Do marynowania trzeba wybrać odpowiednie ogórki, które zachowują odpowiedni smak i teksturę. Najlepiej sprawdzają się gruntowe. Powinny być świeże, jędrne i nieuszkodzone. Ważne jest, aby były one niewielkich rozmiarów, co zapewnia równomierne marynowanie i zachowanie chrupkości.

Ogórki krokodylki

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych małych lub średnich,
  • 500 g cukru,
  • 370 ml octu,
  • 8 łyżek oleju roślinnego,
  • 3 łyżki soli,
  • 1 główka czosnku,
  • 1,5 łyżeczki papryczki chili,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki zalej zimną wodą i odstaw na 60 minut. Po tym czasie dokładnie je wymyj i osusz.
  2. Następnie przekrój ogórki wzdłuż na pół. Posyp je solą, wymieszaj i odstaw na 6 godzin, by puściły wodę.
  3. Po tym czasie odlej wodę z ogórków. Do warzyw dodaj przyprawę chili, pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj wszystko.
  4. Przygotuj zalewę: wodę, z octem, cukrem i olejem zagotuj. Następnie zalej jeszcze gorącą zalewą ogórki i odstaw je na całą noc, by zalewa ostygła.
  5. Następnego dnia ogórki przełóż do wyparzonych słoików razem z zalewą.
  6. Gotowe słoiki zakręć i pasteryzuj przez 15 minut.
  7. Kiedy ostygną, odstaw je w chłodne, zaciemnione miejsce.
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀