WAŻNE
TERAZ

Biało-Czerwoni nie oczarowali. Przeciętny mecz w Chorzowie

Chrupiące krokodylki. Nieważne, ile słoików zrobisz, i tak będzie mało

Takie ogórki w tym roku przygotuję jako pierwsze. Krokodylki zawsze najszybciej znikają. Znajomi pytają o nie na każdej imprezie. Za tym sukcesem stoi pyszna, lekko pikantna zalewa z posmakiem czosnku i chili.

KrokodylkiSłynne krokodylki zawsze znikają jako pierwsze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Ogórki można przygotowywać na wiele sposobów, ale ten według mnie jest jednym z najlepszych. Krokodylki to połówki niewielkich ogórków marynowane w octowo-olejowej zalewie z dodatkiem chili i czosnku. Dzięki temu ogórki są wyraziste, słodko-pikantne z octową nutą. Są idealnym dodatkiem do kanapek, świetnie zaostrzają smak. Podaje je także jako przekąskę na spotkaniach czy imprezach. Świetnie pasują do wędlin czy serów i zawsze są chwalone.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów

Na ich smak ma wpływ zalewa

Żeby krokodylki miały swój oryginalny smak, bardzo ważna jest zalewa. Powinna być dobrze doprawiona. Do krokodylków przygotowuję olejowo-octową zalewę, do której nie żałuję czosnku, doprawiam ją też pikantną papryczką chili. Jeśli wolisz łagodniejsze smaki, użyj ich oszczędniej. Pamiętaj też, że ogórki będą krokodylkami, jeśli w słoiku wylądują przekrojone wzdłuż na pół.

Jakie ogórki wybrać?

Do marynowania trzeba wybrać odpowiednie ogórki, które zachowują odpowiedni smak i teksturę. Najlepiej sprawdzają się gruntowe. Powinny być świeże, jędrne i nieuszkodzone. Ważne jest, aby były one niewielkich rozmiarów, co zapewnia równomierne marynowanie i zachowanie chrupkości.

Ogórki krokodylki

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych małych lub średnich,
  • 500 g cukru,
  • 370 ml octu,
  • 8 łyżek oleju roślinnego,
  • 3 łyżki soli,
  • 1 główka czosnku,
  • 1,5 łyżeczki papryczki chili,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki zalej zimną wodą i odstaw na 60 minut. Po tym czasie dokładnie je wymyj i osusz.
  2. Następnie przekrój ogórki wzdłuż na pół. Posyp je solą, wymieszaj i odstaw na 6 godzin, by puściły wodę.
  3. Po tym czasie odlej wodę z ogórków. Do warzyw dodaj przyprawę chili, pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj wszystko.
  4. Przygotuj zalewę: wodę, z octem, cukrem i olejem zagotuj. Następnie zalej jeszcze gorącą zalewą ogórki i odstaw je na całą noc, by zalewa ostygła.
  5. Następnego dnia ogórki przełóż do wyparzonych słoików razem z zalewą.
  6. Gotowe słoiki zakręć i pasteryzuj przez 15 minut.
  7. Kiedy ostygną, odstaw je w chłodne, zaciemnione miejsce.

Wybrane dla Ciebie

Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu
Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu