Chrupiące krokodylki. Nieważne, ile słoików zrobisz, i tak będzie mało
Takie ogórki w tym roku przygotuję jako pierwsze. Krokodylki zawsze najszybciej znikają. Znajomi pytają o nie na każdej imprezie. Za tym sukcesem stoi pyszna, lekko pikantna zalewa z posmakiem czosnku i chili.
Ogórki można przygotowywać na wiele sposobów, ale ten według mnie jest jednym z najlepszych. Krokodylki to połówki niewielkich ogórków marynowane w octowo-olejowej zalewie z dodatkiem chili i czosnku. Dzięki temu ogórki są wyraziste, słodko-pikantne z octową nutą. Są idealnym dodatkiem do kanapek, świetnie zaostrzają smak. Podaje je także jako przekąskę na spotkaniach czy imprezach. Świetnie pasują do wędlin czy serów i zawsze są chwalone.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów
Na ich smak ma wpływ zalewa
Żeby krokodylki miały swój oryginalny smak, bardzo ważna jest zalewa. Powinna być dobrze doprawiona. Do krokodylków przygotowuję olejowo-octową zalewę, do której nie żałuję czosnku, doprawiam ją też pikantną papryczką chili. Jeśli wolisz łagodniejsze smaki, użyj ich oszczędniej. Pamiętaj też, że ogórki będą krokodylkami, jeśli w słoiku wylądują przekrojone wzdłuż na pół.
Jakie ogórki wybrać?
Do marynowania trzeba wybrać odpowiednie ogórki, które zachowują odpowiedni smak i teksturę. Najlepiej sprawdzają się gruntowe. Powinny być świeże, jędrne i nieuszkodzone. Ważne jest, aby były one niewielkich rozmiarów, co zapewnia równomierne marynowanie i zachowanie chrupkości.
Ogórki krokodylki
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych małych lub średnich,
- 500 g cukru,
- 370 ml octu,
- 8 łyżek oleju roślinnego,
- 3 łyżki soli,
- 1 główka czosnku,
- 1,5 łyżeczki papryczki chili,
- 1 łyżeczka pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Ogórki zalej zimną wodą i odstaw na 60 minut. Po tym czasie dokładnie je wymyj i osusz.
- Następnie przekrój ogórki wzdłuż na pół. Posyp je solą, wymieszaj i odstaw na 6 godzin, by puściły wodę.
- Po tym czasie odlej wodę z ogórków. Do warzyw dodaj przyprawę chili, pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj wszystko.
- Przygotuj zalewę: wodę, z octem, cukrem i olejem zagotuj. Następnie zalej jeszcze gorącą zalewą ogórki i odstaw je na całą noc, by zalewa ostygła.
- Następnego dnia ogórki przełóż do wyparzonych słoików razem z zalewą.
- Gotowe słoiki zakręć i pasteryzuj przez 15 minut.
- Kiedy ostygną, odstaw je w chłodne, zaciemnione miejsce.