Ciasto marchewkowe - szybki, prosty i tani deser dla całej rodziny
Ciasto marchewkowe to jedno z ulubionych ciast w naszym domu. Jego przygotowanie jest naprawdę proste i wychodzi za każdym razem. Dziś zdradzę Ci mój sprawdzony przepis.
W prawie każdą sobotę nasza mama przygotowywała pyszne domowe ciasto. Jego aromat unosił się przez cały dzień w domu i zwiastował coś pysznego. Ciasto nie musiało być skomplikowane ani pracochłonne. Jednym z takich prostych ciast był marchewkowiec. Postanowiliśmy odświeżyć nieco ten przepis i stworzyliśmy idealne ciasto dla całej rodziny. Przepis na ciasto marchewkowe, który polecamy, jest bardzo prosty. Idealne ciasto marchewkowe powinno być przede wszystkim wilgotne. Jak osiągnąć taki efekt? Sekretem jest dodanie owoców do ciasta. Nie tylko sprawia, że struktura ciasta jest o wiele ciekawsza, to na dodatek bardzo wzbogaca smak. Wybierz ananasy lub jabłka- sprawdzą się tutaj znakomicie.
Przepis na ciasto marchewkowe krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Ciasto marchewkowe- składniki
1-3 marchewki (w zależności od wielkości)
1 puszka ananasa
1/3 szklanki wiórków kokosowych
1/3 szklanki orzechów pekan
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
3 jaja
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki oleju
domowy lukier do dekoracji
Przepis na proste i tanie ciasto
Zacznij od przygotowania marchewki. My zrobiliśmy to przy pomocy Zoodlera, ale możesz też zrobić to ręcznie, na tarce. W dużej misce połącz ze sobą mąkę pszenną i pełnoziarnistą. Możesz też użyć tylko mąki pszennej, jeśli tylko wolisz. Do mąki dodaj też sodę oczyszczoną, cynamon i sól i wymieszaj całość.
W osobnej misce przygotuj mokre składniki. . Zmiksuj ze sobą jajka i cukier. Po chwili dodaj olej. Następnie połącz ze sobą składniki mokre i suche. Dodaj zoodlowaną marchewkę, pokrojonego w kostkę ananasa, wiórki kokosowe i posiekane orzechy pekan. Całość dokładnie wymieszaj. Zamiast ananasów możesz użyć też jabłek. Orzechy pekan możesz zastąpić orzechami włoskimi, laskowymi lub migdałami.
Przełóż mieszankę do formy do pieczenia, po czy wstaw do piekarnika na 45 minut (temp. 170 stopni Celsjusza). Przy pomocy patyczka sprawdź, czy ciasto będzie już upieczone. Ostudzone ciasto polej lukrem domowej roboty. Możesz też przełożyć ciasto serkiem śmietankowym ubitym z masłem i cukrem pudrem.
Smacznego!