Ciasto tak dobre, że można się wzruszyć. Smak przypomni babcine wypieki

To ciasto jest klasykiem polskich wypieków. Często gościło na stołach podczas rodzinnych imprez, zachwycając podniebienia zaproszonych gości. Warto odświeżyć pamięć i sięgnąć po przepis sprzed lat. Do dziś nie brakuje fanów tego wypieku.

Pleśniak nosi również nazwę SkubaniecPleśniak nosi również nazwę Skubaniec
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Pleśniak, znany również jako skubaniec, to proste połączenie kruchego spodu, lekko cierpkiego dżemu porzeczkowego oraz słodkiej, chrupiącej bezy. Przed laty pieczono go znacznie częściej, ale dziś coraz więcej osób zapomina o tym smacznym i prostym cieście. Zdecydowanie warto odświeżyć pamięć, wyciągnąć blaszkę i upiec deser, który obudzi w nas wspomnienie babcinych wypieków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki z mięsem i soczewicą. Ich smak jest nie do podrobienia

Przepis na ciasto Pleśniak

Nazwa "pleśniak" może wydawać się nieco nietypowa, zwłaszcza że deser nie zawiera nic, co byłoby związane z pleśnią. Nazwa ta nawiązuje do wyglądu warstwy bezowej, która ma delikatną, białą strukturę. Alternatywnie, pleśniak bywa nazywany również "skubańcem" lub "strzępieńcem" ze względu na technikę przyrządzania - ciasto kruche skubie się i wykłada na spód oraz na ubitą bezę.

Pleśniak
Pleśniak © materialy prywatne

To klasyk, który często gości w babcinym zeszycie z przepisami. Chociaż dziś coraz więcej osób stawia na serniki baskijskie czy nowoczesne ciasta z kremem, to Pleśniak zdecydowanie zasługuje na uwagę. Znakomicie sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach, specjalnych okazjach, czy też w roli zwykłego, weekendowego podwieczorku.

Składniki:

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki cukru drobnego,
  • 4 żółtka,
  • 250 g zimnego masła,
  • 3 łyżki ciemnego kakao,

Dodatkowo:

  • 220 g cukru drobnego,
  • 4 białka,
  • 350 g dżemu z czarnej porzeczki.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełóż masło, dodaj mąkę, szczyptę soli, cukier biały oraz wanilinowy, proszek do pieczenia i żółtka. Zagnieć ciasto.
  2. Oddziel 1/3 powstałego ciasta, dodaj kakao i zagnieć.
  3. Owiń folią spożywczą zarówno ciemne, jak i jasne ciasto i wstaw do lodówki na godzinę.
  4. Białka ubij na sztywną pianę, dodając do nich stopniowo cukier.
  5. Formę o wymiarach ok. 25 × 35 cm wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Jasną częścią wyłóż spód ciasta i posmaruj dżemem.
  7. Wyłóż pianę na ciasto, a na wierzch zetrzyj ciemne ciasto.
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40-45 minut.

Po upieczeniu uchyl drzwiczki i pozostaw ciasto do ostygnięcia. Następnie podziel na porcje i delektuje się pysznym deserem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej