WAŻNE
TERAZ

Dwulecie Koalicji 15 października. Prof. Antoni Dudek: To Tusk jest problemem

Ulubiona przekąska Amerykanów w nowej wersji. Szybko zrobisz w domu

Co powstanie, gdy w bułce do burgerów podamy sprytnie przyrządzoną parówkę? Curly hot-dog. Autorem tej potrawy jest Jacques Pepin, słynny szef kuchni, o którym często mówi się, że „nauczył Amerykanów gotowania”. Jaki jest jego przepis na proste, smaczne i pożywne danie?

ObrazekPyszności - Fot. Getty Images
Katarzyna Gileta

Hot-dog to bez wątpienia jeden z najpopularniejszych fast foodów, znany chyba w każdym zakątku świata. Jego nieodzownym składnikiem jest parówka. Jej historia rozpoczęła się prawdopodobnie pod koniec XV wieku, we Frankfurcie nad Menem. Lokalni rzeźnicy, na czele z Johannem Georghehnerem, zaoferowali klientom podłużne kiełbaski z mięsa wieprzowego, wciśnięte w cienkie jelito gęsie. Ze względu na charakterystyczny kształt nazwali je dachshund, czyli „jamnik”.

Gdy kilka wieków później niemieccy imigranci przybyli do Ameryki, przywieźli ze sobą również parówki. Jeden z nich, Charles Feltman, otworzył w 1871 roku w nowojorskiej dzielnicy Coney Island pierwszą budkę z dachshundem w bułce maślanej. Niebawem danie nazwane hot-dogiem zawojowało całe Stany Zjednoczone, a później także inne kontynenty.

Potrawa często jest poddawana modyfikacjom. Autorem jednej z najciekawszych okazał się Jacques Pepin, pochodzący z Francji szef kuchni, autor licznych książek i programów telewizyjnych. Pracując w słynnej restauracji Howard Johnson’s w Queens Village, zaproponował gościom danie, które nazwano curly hot-dog (curly oznacza po angielsku zakręcony, co nawiązuje do kształtu odpowiednio przyrządzonej parówki). Szybko okazało się wielkim sukcesem.

Jak przyrządzić w domu curly hot-doga?

Parówki, ale jakie?

Podstawą potrawy jest oczywiście parówka, jednak powinna być ona jak najlepszej jakości. Unikajmy najtańszych produktów, w których mięso stanowi niewielki procent, a zastępuje je np. MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie z kurcząt czy świń, oznaczające po prostu odpady – ścięgna, chrząstki, szpik, tłuszcz, błony, skrzydła, rozdrobnione kości, a nawet pióra czy pazury. Takie „specjały” nie powinny być spożywane, jeśli znajdujemy się na diecie, ale także przez osoby starsze czy dzieci.

Zrezygnujmy też z parówek nafaszerowanych substancjami chemicznymi i polepszaczami smaku, np. budzącym kontrowersje glutaminianem sodu, oskarżanym o zwiększanie ryzyka otyłości, uszkadzanie komórek mózgowych oraz wywoływanie różnych reakcji uczuleniowych. Wędliny często kryją w sobie także solidną dawkę fosforanów, które zaburzają równowagę organizmu, pogarszając wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza, czego konsekwencją bywa np. osteoporoza.

Obrazek
Pyszności - Fot. Getty Images

Na szczęście w sklepach znajdziemy także parówki z naprawdę dobrym składem, zawierające np. tylko mięso wieprzowe z szynki, wodę, glukozę, aromaty, sól, przyprawy, białko kolagenowe i sok z owoców aceroli.

Drugim ważnym elementem curly hot doga jest bułka do burgerów. Zrezygnujmy z pieczywa produkowanego z oczyszczonej mąki pszennej, pozbawionego wartościowych składników odżywczych i bogatego w sztuczne dodatki. Lepiej sięgnąć po bułki z mąki pełnoziarnistej, dostarczającej dużej dawki usprawniającego działanie układu pokarmowego błonnika oraz minerałów, zwłaszcza fosforu, magnezu, żelaza i cynku.

Curly hot-dog – jak to zrobić

Zgodnie z zaleceniami Jacquesa Pepina zaczynamy od przyrządzenia „wsadu warzywnego”. Ogórka kiszonego lub małosolnego kroimy w drobną kostkę. Będziemy też potrzebować pokrojonego w ten sposób pomidora (1/4 szklanki), posiekanej cebuli cukrowej (1/4 szklanki), pokrojonej w plasterki szalotki (2 łyżki), keczupu (łyżka), ostrego sosu chili (łyżka), soli i cukru (duża szczypta). Wszystkie składniki mieszamy w miseczce i odstawiamy do lodówki, na godzinę.

Za pomocą ostrego noża przecinamy dwie parówki wzdłuż, do połowy. Następne wykonujemy poprzeczne nacięcia – na każdej kiełbasce powinno ich być około 12.  Na patelni rozgrzewamy olej (rzepakowy, arachidowy). Przekładamy parówki i smażymy przez około 3-4 minuty, przewracając je, by się przyrumieniły ze wszystkich stron. Dzięki nacięciom kiełbaski powinny się zwinąć i stworzyć kółka.

W międzyczasie opiekamy bułkę, aż będzie chrupiąca. Na każdej połówce układamy parówkę, a w środku umieszczamy mieszankę warzywną. Curly hot-dog gotowy!

Autor: Rafał Natorski

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty