Jeśli będziesz jeść surowy czosnek z miodem na pusty żołądek, właśnie to stanie się w Twoim ciałem

Czosnek jest absolutnym liderem, jeśli chodzi o rośliny lecznicze. Oczywiście, nie bez powodu!

Jego liczne zalety znane są ludziom już od bardzo dawna.

Starożytni Egipcjanie używali go np. do wzmocnienia sił niewolników przy budowie piramid oraz pili sok z niego, aby uchronić się przed pasożytami.

Grecy jedli czosnek, aby zwiększyć w sobie odwagę, a Rzymianie w celu poprawy stanu układu sercowo-naczyniowego, zaburzeń żołądkowo-jelitowych oraz złagodzenia bólu stawów.

Arabowie stosowali tę wspaniałą roślinę do leczenia ran i owrzodzeń. Z kolei w średniowieczu czosnek stanowił podstawę leczenia przeciwepidemicznego.

I jak się okazuje, wszystko to było jak najbardziej słuszne!

Naukowcy przeprowadzali na czosnku naprawdę wiele badań i wszystko wskazuje na to, że ta niezwykła roślina potrafi naprawdę wiele:

  • zapobiega miażdżycy, zawałom czy chorobie niedokrwiennej serca
  • obniża poziom cholesterolu i ciśnienia krwi
  • łagodzi ugryzienia owadów oraz katar sienny,
  • leczy przeziębienia oraz zakażenia grzybicze,
  • wzmacnia odporność,
  • eliminuje toksyny.

Czosnek w połączeniu z imbirem oraz cebulą może pomagać w detoksykacji organizmu po chemioterapii.

Jeśli chcielibyście poprawić swoje zdrowie, ale niekoniecznie lubicie charakterystyczny, mocny smak tej rośliny, możecie połączyć ją z miodem.

Oto bardzo prosty przepis na syrop czosnkowo – miodowy:

Składniki:

  • 2 surowe ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżka miodu

Surowy czosnek rozgnieść i drobno posiekać, następnie odczekać 15 minut i dodać do miodu.

Tak przygotowany syrop należy spożywać na czczo.

Codzienne stosowanie tej mieszanki przez 7 dni wzmocni odporność oraz pomoże w osiągnięciu optymalnego stanu zdrowia.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×