Czy rosół szkodzi? Lekarka nie ma wątpliwości i wskazuje, kto nie powinien go jeść

Rosół rosołowi nierówny. Dr Ewa Jakubowska, znana w social mediach jako twórczyni kanału "gdyjedzenieszkodzi", podpowiada, jak przyrządzić odżywczy wywar, który pozytywnie wpłynie na pracę organizmu. Niestety, rosół nie jest zupą dla każdego. Są osoby, które mogą doświadczać nieprzyjemnych dolegliwości po zjedzeniu bulionu. Jakich i dlaczego? O tym rozprawia dr Jakubowska.

ObrazekRosół może szkodzić - Pyszności

Dr Ewa Jakubowska to specjalistka chorób wewnętrznych i nefrologii. Kobieta prowadzi bloga - gdyjedzenieszkodzi.pl - o chorobach zależnych od glutenu, diecie bezglutenowej oraz dietetycznym leczeniu i profilaktyce chorób przewlekłych. Na swoim profilu na Instagramie udostępniła wpis, w którym szeroko omawia kwestie związane z negatywnymi skutkami, jakie niektórzy mogą odczuwać po zjedzeniu rosołu. To niezwykle pouczająca lektura.

Kto nie powinien jeść rosołu?

Lekarka tłumaczy, dlaczego niektórzy mogą źle się czuć po rosole oraz kto powinien unikać jedzenia tej zupy. Podkreśla, by przede wszystkim znać pochodzenie kości, na których gotowany jest wywar. Tłumaczy, że te zawierają metale ciężkie, które mogą przechodzić do wody i taki rosół, spożywany systematycznie, zwiększa pule obciążających organizm toksyn. Kolejną kwestią jest wysoka zawartość histaminy w rosole. Osoby z jej nietolerancją mogą odczuwać nieprzyjemne dolegliwości po zjedzeniu wywaru.

Specjalistka dodaje, że do objawów nietolerancji histaminy zalicza się bóle głowy, świąd skóry, wysypkę, bóle brzucha i biegunki, objawy lękowe. Jak instruuje lekarka, zazwyczaj nietolerancja histaminy współistnieje z nieszczelną barierą jelitową. Jeśli więc doświadczasz wyżej wymienionych objawów po jedzeniu rosołu, zrezygnuj z niego na jakiś czas i jednocześnie zajmij się przyczynami występowania dolegliwości.

Obrazek
Pyszności - Fot. Getty Images

Lęk, niepokój, zmęczenie po zjedzeniu rosołu? To możliwe

Dr Jakubowska wskazuje również, że obecność glutaminy w rosole może negatywnie wpłynąć na układ nerwowy organizmu, konkretniej na neuroprzekaźniki. Lekarka tłumaczy, że z glutaminy powstają: działający pobudzająco glutaminian, jak i wyciszający GABA. Neuroprzekaźniki te w zdrowym mózgu znajdują się w stanie równowagi. Natomiast - jak przekazuje dr Jakubowska - kiedy glutaminianu jest za dużo, może pojawić się lęk, depresja, niepokój czy trudność z koncentracją, ból głowy, zaburzenia snu, zmęczenie czy niski próg odczuwania bólu.

"Dodatkowym źródłem glutaminianu jest glutaminian sodu obecny w niektórych przyprawach do rosołu. Jeśli dodajemy je do rosołu, mogą dominować efekty działania glutaminianu" - ostrzega lekarka.

I tłumaczy:

"Jeśli więc doświadczasz powyższych objawów po jedzeniu rosołu, w pierwszej kolejności zrezygnuj z przypraw i innych produktów zawierających glutaminian, a jeśli problem nie ustąpi, skoncentruj na leczeniu nieszczelnej bariery jelitowej i często z nią współistniejącej - nieszczelnej bariery krew - mózg".

Jak ugotować odżywczy rosół?

Specjalistka tłumaczy, że rosół jest bogaty w kolagen oraz cenne pierwiastki i witaminy oraz stanowi niezwykle odżywcze źródło glutaminy. Ta zaś jest pomocna w uszczelnianiu bariery jelitowej - stanowi paliwo dla komórek nabłonka jelitowego. Jak przygotować odżywczy rosół? Dr Jakubowska podaje kilka wskazówek, dotyczących przyrządzania takiego wywaru.

"Wystarczy zalać kości wodą, dodać włoszczyznę, ocet jabłkowy, przyprawy i zioła, a następnie wolno gotować przez minimum 8 godzin. Warto utrzymywać niską temperaturę gotowania, aby nie zdenaturować zawartych w rosole białek (w tym kolagenu)" - podpowiada lekarka.

Dodaje, że dobrej jakości rosół przyjmuje postać galarety po schłodzeniu. Warto wiedzieć też, że wywar można mrozić (warto wcześniej go poporcjować). Rosół świetnie sprawdza się jako samodzielny napój lub baza do innych zup czy sosów.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej