PoradyTen posiłek jemy na śniadanie często. To najgorszy wybór, bo czujemy się po nim senni

Ten posiłek jemy na śniadanie często. To najgorszy wybór, bo czujemy się po nim senni

Czy tost na śniadanie jest zdrowy? - Pyszności; Foto Canva.com
Czy tost na śniadanie jest zdrowy? - Pyszności; Foto Canva.com
12.01.2023 18:00

Planując zjeść pożywne śniadanie, bardzo często sięgamy po tosty. Przygotowujemy je z wieloma pysznymi dodatkami - na słodko lub na słono, z dodatkiem ulubionych wędlin i serów. Czy tost na śniadanie jest zdrowy? Postanowiliśmy to sprawdzić i okazuje się, że to dość dyskusyjny temat.

Czy tost na śniadanie jest zdrowy? Zastanów się, zanim po niego sięgniesz!

Warto po raz kolejny podkreślić, że nasze śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w przeciągu całego dnia. Niestety, ale większość z nas o nim zapomina lub odsuwa na dalszy plan. Ci, co je spożywają, najczęściej sięgają po tosty i białe pieczywo. Pomimo tego, że jest to podstawa naszych kanapek lub dodatek do takich dań, jak jajecznica, to ich spożywanie nie do końca jest dobre dla naszego zdrowia. Zastanawiając się nad tym, czy tost na śniadanie jest zdrowy, musisz wziąć pod uwagę fakt, że pszenna wersja nie jest dobrym rozwiązaniem z kilku powodów.

Tosty z szynką - Pyszności
Tosty z szynką - Pyszności

Pszenne tosty i chleb mają w sobie zdecydowanie mniej błonnika pokarmowego i składników mineralnych, które zostały usunięte podczas obróbki ziarna. Najmniej takich elementów zawierają właśnie tosty i pieczywo sprzedawane w foliowym opakowaniu. W takich przypadkach, dobrze jest sięgnąć po tosty i pieczywo pełnoziarniste, które są zdecydowanie zdrowszym rozwiązaniem.

W jaki sposób na nasze zdrowie wpływa spożywanie białego pieczywa?

Skoro już znasz odpowiedź na pytanie, czy tost na śniadanie jest zdrowy, to warto przyjrzeć się kilku ważnym kwestiom, które są obecne, jeśli lubisz właśnie ten rodzaj pieczywa. Przede wszystkim, warto mieć na uwadze fakt, że takie pieczywo zawiera w sobie dużą ilość soli, która przyczynia się do rozwoju groźnych chorób. Szczególnie, że do chleba, czy tostów dodajemy wędlinę i ser żółty, które również zawierają w sobie dużą ilość soli. W takiej sytuacji, wskazane jest, by sięgać po pieczywo pełnoziarniste.

Pieczywo - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Pieczywo - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Pamiętaj, że białe pieczywo powoduje, że przybywa nam dodatkowych kilogramów, ze względu na dużą ilość węglowodanów, cukrów i konserwantów w pieczywie, co powoduje odkładanie się tłuszczów w organizmie. Taki rodzaj tostów nie zawiera żadnych cennych składników odżywczych, dlatego godzinę po ich zjedzeniu znowu czujemy się głodni i senni.

Do pełnoziarnistego pieczywa, idealnym dodatkiem będzie pasztet z mięsa z rosołu. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także