NewsyPogotowie kulinarne - czyli czym zagęścić sos

Pogotowie kulinarne - czyli czym zagęścić sos

Pogotowie kulinarne - czyli czym zagęścić sos
Frania
08.04.2019 08:36, aktualizacja: 06.01.2020 21:47

W kuchni może pojawić się wiele pytań i rozterek. Czym zagęścić sos, jak uratować przesoloną zupę, czy w końcu jak wyczyścić przypaloną patelnię.

Dziś pomogę rozwiązać Ci pierwszy z problemów, dzieląc się sprawdzonymi trikami, z którymi uratujesz sos za każdym razem. A wszystko to za sprawą produktów, które zawsze warto mieć w swojej kuchni.

#1 Zasmażka

Obraz

Najbardziej znaną, a zarazem najczęściej stosowaną metodą jeszcze przez nasze babcie jest zasmażka. Aby ją przygotować i jednocześnie zagęścić sos, potrzebujesz łyżkę masła i mąki. Oba składniki łączysz na patelni i dodajesz stopniowo do sosu.

#2 Masło

Obraz

Jeśli nie chcesz dodawać do sosu zasmażki, zawsze możesz dodać po prostu samo masło. Twój sos nabierze wtedy maślanego posmaku. Jeśli lubisz właśnie takie smaczki, to rozwiązanie jest wręcz idealne dla Ciebie.

#3 Mąka

Obraz

Możesz również zrezygnować z masła i do zbyt płynnego sosu dodać po prostu odrobinę mąki. W tym przypadku nie dodajemy produktu bezpośrednio do sosu. Najpierw łączymy produkt z odrobiną płynnej mieszanki i dopiero wtedy przelewamy ją do garnka z sosem.

#4 Mąka ziemniaczana

Obraz

A skoro już o mące mowa, również ziemniaczana odmiana pomoże zagęścić sos. Najpierw należy rozprowadzić niewielką ilość tego produktu w odrobinie zimnej wody i dopiero potem dodać ją do sosu.

#5 Serek śmietankowy

Obraz

I na koniec trik z serkiem śmietankowym, który także sprawi, że nasz sos z pewnością zgęstnieje. Co więcej, wykorzystując ten patent, nadasz mu dodatkowego smaku ?

Trików kulinarnych nigdy za wiele, dlatego musisz koniecznie zapoznać się także z tymi genialnymi poradami.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także