Dieta Grażyny Wolszczak nie jest dla każdego. Aktorka wyeliminowała jeden składnik

Dieta Grażyny Wolszczak polega głównie na wyeliminowaniu jednego składnika. Aktorce udało się zgubić osiem kilogramów bez przechodzenia na rygorystyczną dietę i teraz 64-latka może poszczycić się zgrabną figurą i zdrowym wyglądem. Jakie zmiany wprowadziła w swoim jadłospisie, że kilogramów zaczęło ubywać? Jak sama przyznaje, wystarczyło jedno badanie, by dowiedzieć się, co wyeliminować z diety. Poznaj sekret figury Grażyny Wolszczak.

ObrazekDieta Grażyny Wolszczak. Aktorka wyeliminowała jeden składnik z jadłospisu - Pyszności; Fot. Pexels; Instagram: Grażyna Wolszczak (screenshot)

Diety gwiazd często należą do bardzo rygorystycznych. Menu Victorii Beckham nie zmieniło się od 25 lat, kobieta zrezygnowała z kawy, alkoholu, mięsa i nabiału, a na co dzień je ryby i warzywa na parze. Kinga Rusin również wykluczyła z diety mięso i nabiał, a podstawą jej jadłospisu są warzywa i owoce. Dziennikarka stara się także nie jeść przetworzonej żywności oraz unika mąki i cukru, a także dba o to, by pić przynajmniej dwa litry wody lub ziołowych herbat dziennie.

Dieta Grażyny Wolszczak. Wystarczyło jedno badanie

Dieta Grażyny Wolszczak jest - zdawałoby się - dużo mniej restrykcyjna. 64-latka jak ognia unika głodówek i rygorystycznych diet. Aktorka nie kryje, że uwielbia jeść, dlatego też jej sposób żywienia oparł się na wyeliminowaniu tylko jednego składnika: glutenu. Decyzja ta okazała się kluczem do zgubienia kilku kilogramów i uzyskania nienagannej figury. Aktorka przyznaje, że nie jest uczulona na gluten, a ma nietolerancję pokarmową. Dowiedziała się tego, po zrobieniu prostego badania. To drugi raz, kiedy Wolszczak przeszła na tę dietę. Za pierwszym razem, kiedy zrezygnowała z produktów zawierających gluten, zgubiła osiem kilogramów.

Dieta bezglutenowa - na czym polega?

Dieta bezglutenowa polega na wykluczeniu z codziennego menu żywności zawierającej gluten - białka obecnego w niektórych zbożach, takich jak pszenica, żyto, jęczmień, owies. Jest zwykle stosowana przez osoby z celiakią - chorobą autoimmunologiczną, która prowadzi do uszkodzeń jelit i trudności wchłaniania składników odżywczych. Taki sposób żywienia jest również odpowiedni dla osób z nietolerancją lub alergią na gluten. Ich menu wymaga wykluczenia wielu produktów spożywczych, takich jak chleb, ciasta, makarony czy płatki śniadaniowe.

Ta specyficzna dieta opiera się na spożywaniu produktów naturalnie bezglutenowych: mięsa, ryb, warzyw, owoców, orzechów, nasion, a także specjalnie przygotowanych zamienników glutenu: mąki z cieciorki, ryżowej, jaglanej, kukurydzianej czy ziemniaczanej.  Warto jednak pamiętać, że nie jest to sposób żywienia zalecany dla osób bez uzasadnionej przyczyny, ponieważ może doprowadzić do niedoborów składników odżywczych: błonnika, witamin z grupy B i żelaza, które są obecne w produktach zbożowych i zawierających gluten.

Zobacz również prosty przepis na chleb z trzech składników, bez mąki i zakwasu: 

Wybrane dla Ciebie
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem
Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem
Dodaj łyżkę do masy. Placki będą mięciutkie i delikatne jak chmurka
Dodaj łyżkę do masy. Placki będą mięciutkie i delikatne jak chmurka