Dla doświadczonych grzybiarzy są lepsze niż prawdziwki. Mało kto wie, że w ogóle są jadalne

Jeśli jeszcze nie byłeś na grzybach, to najwyższa pora to zmienić. Podczas spacerów warto rozglądać się nie tylko za borowikami, maślakami czy kaniami, ale również niepozornymi gąskami. Wiele osób omija je z daleka, uznając, że są niejadalne.

Gąski zielone - PysznościGąski zielone - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Zbieranie grzybów wymaga odpowiedniej spostrzegawczości i wiedzy, bo nie brakuje gatunków podobnych do siebie, ale różniących się tym, czy są jadalne, czy trujące. Wśród nich jest gąska zielona, która na targach potrafi kosztować niemałe pieniądze. Wiele osób stroni od jej zbierania, uznając ją za grzyba trującego. To jednak smaczny okaz, warty uwagi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najczęściej mylone grzyby jadalne i trujące. Na to koniecznie zwróć uwagę

Jak rozpoznać gąskę zieloną?

Gąska zielona, popularnie zwana zielonką, to jeden z najbardziej rozpoznawalnych grzybów rosnących w naszych lasach. Jej łagodny smak i charakterystyczny wygląd sprawiają, że jest naprawdę warta uwagi. Podczas zbierania zachować trzeba jednak czujność, jak zresztą przy wszystkich innych grzybach.

Gąska zielona
Gąska zielona © Adobe Stock

Najbardziej charakterystyczną cechą gąski zielonej jest jej barwa – zazwyczaj zielonkawo-żółta. Kapelusz młodych owocników jest wypukły, z czasem staje się bardziej płaski, a nawet lekko wklęsły. Jej miąższ jest biały lub lekko żółtawy, nie zmienia koloru po przekrojeniu. Ma przyjemny, lekko mączny zapach i łagodny smak. To właśnie odróżnia ją od trującej, intensywnie żółtej gąski siarkowej, która odstrasza nieprzyjemnym zapachem.

Blaszki gąski zielonej są gęste, przyrośnięte do trzonu lub lekko zbiegające, w kolorze jasnożółtym. To właśnie kolor jest jedną z najważniejszych cech odróżniających gąskę zieloną od innych gatunków.

Pamiętaj - jeśli nie masz 100 proc. pewności, nie jedz grzyba. Swoje zbiory możesz skonsultować z pobliską stacją sanitarno-epidemiologiczną. Mykolog rozwieje wszelkie wątpliwości.

Zabierz gąski do domu

Gąski, które najczęściej znajdziemy w lasach sosnowych, często ukryte są pod liśćmi i igłami. Zazwyczaj rosną grupami, więc warto dokładnie obejrzeć miejsce, w którym znaleźliśmy pierwszy grzyb.

"Rosną w ubogich borach sosnowych, na piaszczystych wzniesieniach, pokrytych porostami. Bardzo trudno je znaleźć, bo są często prawie całkowicie zagrzebane w piasku i ściole tak, że widać tylko wierzch ich kapeluszy" - pisze Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Poznaniu na swoim facebookowym profilu.
Gąska zielona
Gąska zielona © Adobe Stock | LFRabanedo

Świetnie sprawdza się zarówno smażona na maśle z cebulką i dodatkiem ulubionych ziół, jak i duszona w śmietanie z ziemniakami. Można ją również marynować, co pozwala cieszyć się jej smakiem przez cały rok. Delikatny, lekko orzechowy smak gąski zielonej doskonale komponuje się z potrawami mięsnymi, ale równie dobrze smakuje w daniach wegetariańskich, np. w risotto czy zapiekankach.

Wybrane dla Ciebie

Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę