PoradyDlaczego schabowe wychodzą twarde? Nie popełniaj już podstawowych błędów

Dlaczego schabowe wychodzą twarde? Nie popełniaj już podstawowych błędów

Kotlet schabowy - Pyszności / Źródło: canva.com
Kotlet schabowy - Pyszności / Źródło: canva.com
Agnieszka
13.06.2022 14:16

Z radością przygotowujesz swoje ulubione schabowe. Najlepiej smakują z ziemniaczkami i surówką. Na samą myśl cieknie ci ślinka. Jednak po usmażeniu okazuje się, że są twarde jak kamień! Co poszło nie tak? Dlaczego schabowe czasami wychodzą twarde?

Kotlet schabowy - idealna konsystencja

Kotlet schabowy - Pyszności
Kotlet schabowy - Pyszności

Kotlety schabowe z dodatkiem ziemniaczków i surówki to wspaniały pomysł na obiad. Idealne kotlety schabowe są delikatne, kruche i soczyste. Niestety nie zawsze nam takie wychodzą. Twardy kotlet to zmora dla każdego amatora sztuki kulinarnej. Nie dość, że jest ciężki do pogryzienia, to również niesmaczny. Jak w takim razie uzyskać prawidłową konsystencję schabowego?

Dlaczego kotlety wychodzą twarde?

Okazuje się, że diabeł tkwi w szczegółach. Twardy kotlet schabowy często jest wynikiem nieodpowiedniego przygotowania mięsa. Poniżej przedstawiamy kilka czynności, o których warto pamiętać.

  • Marynowanie
Kotlet schabowy - Pyszności
Kotlet schabowy - Pyszności

Jeśli nie marynujemy schabu, to możemy być pewnie, że wyjdzie twardy. W związku z tym, przed smażeniem mięsa należy zanurzyć go na całą noc np. w mleku z cebulą. W internecie znajdziemy wiele ciekawych pomysłów na marynatę. Warto z nich skorzystać. Marynowanie mięsa dodatkowo rewelacyjnie wzbogaci jego smak.

  • Rozbijanie
Kotlety schabowe - Pyszności
Kotlety schabowe - Pyszności

Mięso na schabowe powinno być dobrze rozbite. Kotlet schabowy powinien być dosyć cienki. Grube mięso wymaga długiego smażenia. W konsekwencji staje się suche i twarde. Pamiętajmy, aby mięso rozbijać równomiernie z obu stron! Dzięki temu unikniemy jedzenia surowych części w gotowym kotlecie.

  • Smażenie
Kotlet schabowy w majonezie - Pyszności
Kotlet schabowy w majonezie - Pyszności

Ażeby kotlety były miękkie i soczyste, należy je smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Zazwyczaj do smażenia używamy oleju. Jednak nie jest to dobry wybór. Okazuje się, że najlepiej użyć smalcu. Jeśli go nie posiadamy, to możemy dodać masła klarowanego lub tłuszczu gęsi. Dzięki temu nasz schabowy wyjdzie rewelacyjnie!

Okazuje się, że nie tak ciężko przygotować dobrego kotleta. Pamiętając o tych kilku prostych czynnościach, twój kotlet schabowy już zawsze wyjdzie miękki!

Jeśli masz ochotę na pyszne dewolaje z mozzarellą, to koniecznie wypróbuj nasz przepis. Ta potrawa to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także