Do tej pory uchodził za roślinę ozdobną. Jego owoce to odżywcza bomba

Jest cierpki, ma wyrazisty kolor i świetnie sprawdzi się do wielu potraw. Znają go na Bliskim Wschodzie, używają na Sycylii, ale w Polsce wciąż pozostaje w cieniu innych przypraw. Sumak to nie tylko świetny dodatek do mięs i warzyw, ale również odżywcza bomba.

Sumak to niedoceniany w Polsce owocSumak to niedoceniany w Polsce owoc
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sumak to przyprawa pochodząca z jagód krzewu o tej samej nazwie, należącego do rodziny nanerczowatych. Rośnie głównie na obszarach śródziemnomorskich, Bliskim Wschodzie oraz w niektórych regionach Azji. Krzew sumaka wytwarza charakterystyczne, czerwone owocostany, które po wysuszeniu i zmieleniu na proszek nabierają intensywnej, lekko kwaskowatej i cierpkiej nuty smakowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kisiel gryczany z cebulką. Przepis na podlaski przysmak

Owoce sumaka

Wprowadzony do Europy w XVII wieku sumak, szybko zdobył uznanie jako roślina ozdobna. Jego odporność na zmienne warunki klimatyczne oraz atrakcyjny wygląd przez cały rok, szczególnie dzięki efektownym owocostanom, sprawiły, że stał się popularnym elementem ogrodów i parków.

Sumak octowiec rozrasta się błyskawicznie
Sumak octowiec rozrasta się błyskawicznie © Adobe Stock

Rdzenni Amerykanie dostrzegli walory sumaka wiele lat temu, wykorzystując jego owoce do napojów o kwaskowatym smaku. Po wysuszeniu i rozdrobnieniu stają się one często używaną przyprawą w kuchni bliskowschodniej, którą warto wprowadzić także do swojej kuchni.

Sumak obowiązkowo pojawia się w koszyczku z przyprawami w Libanie, Turcji, Syrii czy Iranie. Warto zaprosić go również do naszych kuchni.

Zdrowotna bomba witaminowa

Sumak, choć często kojarzony głównie jako aromatyczna przyprawa dodająca potrawom wyjątkowego smaku, to również roślina o bogatych właściwościach leczniczych, które znane są od wieków. Dawniej napary stosowano na ból gardła, biegunkę i brak apetytu. Współczesne badania potwierdzają te efekty, wykazując działanie ściągające, moczopędne i przeciwzapalne. Sumak pomaga zmniejszyć wydzielanie soków trawiennych, co jest korzystne przy biegunkach i innych dolegliwościach żołądkowo-jelitowych.

Sumak
Sumak © Adobe Stock | Nedim Bajramovic

Sproszkowane owoce są źródłem antyoksydantów, w tym witaminy C, co wspiera odporność organizmu, chroni przed stanami zapalnymi i neutralizuje wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie i choroby, w tym nowotwory oraz choroby serca.

Sumak może również pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy, co jest szczególnie ważne dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością.

Do czego wykorzystać sumak?

Kwaśny i rześki smak tej przyprawy świetnie sprawdzi się przy tłustych mięsach, takich jak baranina czy wieprzowina. Można dodać go również do drobiu, jagnięciny czy owoców morza, a dodany do jajecznicy podkręci jej smak.

Po sumak powinni sięgnąć również ci, którym przeszkadza zapach cebuli w sałatkach. Sumak całkiem nieźle go zneutralizuje, nie zabijając przy tym smaku samego warzywa. Może wzbogacić także farsze z ryżu lub soczewicy oraz podkreślić smak pieczonych ziemniaków.

Sumak to wielozadaniowa przyprawa
Sumak to wielozadaniowa przyprawa © Pexels

W połączeniu z jogurtem, solą i koperkiem, tworzy smaczny dip do surowych warzyw czy grillowanych mięs. Mieszając go z oliwą, uzyskamy sos do sałatek lub marynatę do sera feta, a dodany do hummusu podkręci smak pasty.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi