Do tej pory uchodził za roślinę ozdobną. Jego owoce to odżywcza bomba

Jest cierpki, ma wyrazisty kolor i świetnie sprawdzi się do wielu potraw. Znają go na Bliskim Wschodzie, używają na Sycylii, ale w Polsce wciąż pozostaje w cieniu innych przypraw. Sumak to nie tylko świetny dodatek do mięs i warzyw, ale również odżywcza bomba.

Sumak to niedoceniany w Polsce owocSumak to niedoceniany w Polsce owoc
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sumak to przyprawa pochodząca z jagód krzewu o tej samej nazwie, należącego do rodziny nanerczowatych. Rośnie głównie na obszarach śródziemnomorskich, Bliskim Wschodzie oraz w niektórych regionach Azji. Krzew sumaka wytwarza charakterystyczne, czerwone owocostany, które po wysuszeniu i zmieleniu na proszek nabierają intensywnej, lekko kwaskowatej i cierpkiej nuty smakowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kisiel gryczany z cebulką. Przepis na podlaski przysmak

Owoce sumaka

Wprowadzony do Europy w XVII wieku sumak, szybko zdobył uznanie jako roślina ozdobna. Jego odporność na zmienne warunki klimatyczne oraz atrakcyjny wygląd przez cały rok, szczególnie dzięki efektownym owocostanom, sprawiły, że stał się popularnym elementem ogrodów i parków.

Sumak octowiec rozrasta się błyskawicznie
Sumak octowiec rozrasta się błyskawicznie © Adobe Stock

Rdzenni Amerykanie dostrzegli walory sumaka wiele lat temu, wykorzystując jego owoce do napojów o kwaskowatym smaku. Po wysuszeniu i rozdrobnieniu stają się one często używaną przyprawą w kuchni bliskowschodniej, którą warto wprowadzić także do swojej kuchni.

Sumak obowiązkowo pojawia się w koszyczku z przyprawami w Libanie, Turcji, Syrii czy Iranie. Warto zaprosić go również do naszych kuchni.

Zdrowotna bomba witaminowa

Sumak, choć często kojarzony głównie jako aromatyczna przyprawa dodająca potrawom wyjątkowego smaku, to również roślina o bogatych właściwościach leczniczych, które znane są od wieków. Dawniej napary stosowano na ból gardła, biegunkę i brak apetytu. Współczesne badania potwierdzają te efekty, wykazując działanie ściągające, moczopędne i przeciwzapalne. Sumak pomaga zmniejszyć wydzielanie soków trawiennych, co jest korzystne przy biegunkach i innych dolegliwościach żołądkowo-jelitowych.

Sumak
Sumak © Adobe Stock | Nedim Bajramovic

Sproszkowane owoce są źródłem antyoksydantów, w tym witaminy C, co wspiera odporność organizmu, chroni przed stanami zapalnymi i neutralizuje wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie i choroby, w tym nowotwory oraz choroby serca.

Sumak może również pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy, co jest szczególnie ważne dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością.

Do czego wykorzystać sumak?

Kwaśny i rześki smak tej przyprawy świetnie sprawdzi się przy tłustych mięsach, takich jak baranina czy wieprzowina. Można dodać go również do drobiu, jagnięciny czy owoców morza, a dodany do jajecznicy podkręci jej smak.

Po sumak powinni sięgnąć również ci, którym przeszkadza zapach cebuli w sałatkach. Sumak całkiem nieźle go zneutralizuje, nie zabijając przy tym smaku samego warzywa. Może wzbogacić także farsze z ryżu lub soczewicy oraz podkreślić smak pieczonych ziemniaków.

Sumak to wielozadaniowa przyprawa
Sumak to wielozadaniowa przyprawa © Pexels

W połączeniu z jogurtem, solą i koperkiem, tworzy smaczny dip do surowych warzyw czy grillowanych mięs. Mieszając go z oliwą, uzyskamy sos do sałatek lub marynatę do sera feta, a dodany do hummusu podkręci smak pasty.

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟