Do tej pory uchodził za roślinę ozdobną. Jego owoce to odżywcza bomba
Jest cierpki, ma wyrazisty kolor i świetnie sprawdzi się do wielu potraw. Znają go na Bliskim Wschodzie, używają na Sycylii, ale w Polsce wciąż pozostaje w cieniu innych przypraw. Sumak to nie tylko świetny dodatek do mięs i warzyw, ale również odżywcza bomba.
Sumak to przyprawa pochodząca z jagód krzewu o tej samej nazwie, należącego do rodziny nanerczowatych. Rośnie głównie na obszarach śródziemnomorskich, Bliskim Wschodzie oraz w niektórych regionach Azji. Krzew sumaka wytwarza charakterystyczne, czerwone owocostany, które po wysuszeniu i zmieleniu na proszek nabierają intensywnej, lekko kwaskowatej i cierpkiej nuty smakowej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Owoce sumaka
Wprowadzony do Europy w XVII wieku sumak, szybko zdobył uznanie jako roślina ozdobna. Jego odporność na zmienne warunki klimatyczne oraz atrakcyjny wygląd przez cały rok, szczególnie dzięki efektownym owocostanom, sprawiły, że stał się popularnym elementem ogrodów i parków.
Rdzenni Amerykanie dostrzegli walory sumaka wiele lat temu, wykorzystując jego owoce do napojów o kwaskowatym smaku. Po wysuszeniu i rozdrobnieniu stają się one często używaną przyprawą w kuchni bliskowschodniej, którą warto wprowadzić także do swojej kuchni.
Sumak obowiązkowo pojawia się w koszyczku z przyprawami w Libanie, Turcji, Syrii czy Iranie. Warto zaprosić go również do naszych kuchni.
Zdrowotna bomba witaminowa
Sumak, choć często kojarzony głównie jako aromatyczna przyprawa dodająca potrawom wyjątkowego smaku, to również roślina o bogatych właściwościach leczniczych, które znane są od wieków. Dawniej napary stosowano na ból gardła, biegunkę i brak apetytu. Współczesne badania potwierdzają te efekty, wykazując działanie ściągające, moczopędne i przeciwzapalne. Sumak pomaga zmniejszyć wydzielanie soków trawiennych, co jest korzystne przy biegunkach i innych dolegliwościach żołądkowo-jelitowych.
Sproszkowane owoce są źródłem antyoksydantów, w tym witaminy C, co wspiera odporność organizmu, chroni przed stanami zapalnymi i neutralizuje wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie i choroby, w tym nowotwory oraz choroby serca.
Sumak może również pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy, co jest szczególnie ważne dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością.
Do czego wykorzystać sumak?
Kwaśny i rześki smak tej przyprawy świetnie sprawdzi się przy tłustych mięsach, takich jak baranina czy wieprzowina. Można dodać go również do drobiu, jagnięciny czy owoców morza, a dodany do jajecznicy podkręci jej smak.
Po sumak powinni sięgnąć również ci, którym przeszkadza zapach cebuli w sałatkach. Sumak całkiem nieźle go zneutralizuje, nie zabijając przy tym smaku samego warzywa. Może wzbogacić także farsze z ryżu lub soczewicy oraz podkreślić smak pieczonych ziemniaków.
W połączeniu z jogurtem, solą i koperkiem, tworzy smaczny dip do surowych warzyw czy grillowanych mięs. Mieszając go z oliwą, uzyskamy sos do sałatek lub marynatę do sera feta, a dodany do hummusu podkręci smak pasty.