Falafel i hummus to nie wszystko. Prawdziwy raj dla smakoszy

Izrael przyciąga turystów spektakularnymi zabytkami, pięknymi plażami oraz… znakomitą kuchnią, która jest smakowitą mieszanką tradycji żydowskich i arabskich. Czego warto spróbować podczas pobytu w Jerozolimie albo Tel Awiwie?

FalafelFalafel
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Szakszuka

Egzotyczna nazwa przysmaku wywodzi się z języka arabskiego (oznacza "wielki bałagan"), gdyż jego korzeni należy szukać w północnej Afryce lub na Bliskim Wschodzie. Dziś szakszukę kojarzymy głównie z Izraelem, gdzie potrawa jest serwowana niemal w każdym lokalu. Szczególną popularność zaczęła zdobywać w latach 90., między innymi za sprawą potomka uchodźców z Trypolisu, Bino Gabso, który stworzył słynną restaurację "Dr Shakshuka" w Jaffie. Prostą potrawę, często jadaną na śniadanie, przyrządza się z pomidorów, papryki i czosnku, doprawionych kuminem i podsmażonych, pod koniec z wbitymi jajkami.

Falafel

Kolejny specjał pochodzący z kuchni bliskowschodniej, zaadaptowany przez Izraelczyków, którzy dziś uznają go za swoje tradycyjne danie. Bez wątpienia smażone kulki z ciecierzycy lub bobu, doprawione aromatycznymi przyprawami, w Tel Awiwie czy Jerozolimie smakują wybornie. Serwuje się je zwykle w picie, z warzywami oraz sosem, często na bazie sezamowej pasty tahini.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To najsmaczniejsze frytki, jakie jadłam. Zamiast ziemniaków sięgam po inne warzywo

Szawarma

Potrawa, którą możemy zjeść także w polskich restauracjach (w naszym kraju zazwyczaj bywa nazywana szoarmą), ale nigdzie na smakuje tak dobrze jak w Izraelu. Jej podstawę stanowią skrawki mięsa, zwykle kurczaka, baraniny lub jagnięciny, okrawane długim nożem z obracającego się, pionowego rożna. Podaje się je najczęściej z chlebkiem pita oraz rozmaitymi sosami, np. na bazie jogurtu. Tajemnicą smaku szawarmy jest nie tylko dobrej jakości mięso, ale również jego wcześniejsze zamarynowanie i doprawienie.

Sałatka jerozolimska

Arabowie nazywają ją "arabską", zaś Żydzi "izraelską", jednak najczęściej stosuje się określenie sałatka jerozolimska. Jej przygotowanie jest bardzo proste – wystarczy pokroić pomidory, ogórki, cebulę i czosnek, zmieszać, doprawić posiekaną miętą oraz natką pietruszki, na koniec skrapiając dressingiem z oleju sezamowego i soku z cytryny. Sałatkę często posypuje się pestkami granatu.

Baba ganoush

Pasta, którą w Izraelu serwują zarówno skromne bary, jak i luksusowe restauracje. Świetnie smakuje z chlebkiem pita, ale również jako dodatek do grillowanego mięsa czy warzyw. Bazę baba ghanoush stanowi miąższ upieczonego wcześniej bakłażana wymieszany z pastą tahini (przygotowuje się ją z prażonych ziaren sezamu), a także różnymi aromatycznymi dodatkami, m.in. czosnkiem, sokiem z cytryny, posiekaną natką pietruszki i kminem rzymskim.

Baba ganoush
baba, ganoush © Adobe Stock

Czulent

Współczesna kuchnia izraelska czerpie z dawnych tradycji żydowskich, czego przykładem jest czulent, potrawa spożywana niegdyś tyko w szabat. Danie świetnie znosi długą obróbkę termiczną, dlatego przyrządza się ją w piątek po południu i pozostawia w piekarniku na całą noc. To rodzaj gulaszu z mięsa (zazwyczaj wołowiny), fasoli, cebuli i kaszy jęczmiennej lub jaglanej, niekiedy z dodatkiem jajka na twardo.

Baklawa

Pyszny deser znany też w kuchni tureckiej, greckiej, perskiej czy bałkańskiej, niezwykle popularny również w Izraelu. Klasyczną baklawę przygotowuje się z listkowego ciasta filo, które przekłada się warstwami pokrojonych orzechów (włoskich lub migdałów) z cukrem lub miodem. Całość zapieka się, a potem kroi w romby, trójkąty, kwadraty i inne kształty, następnie polewając lukrem lub syropem z wody, cukru i soku cytrynowego. Wierzch posypuje się drobno tłuczonymi, niesolonymi orzeszkami pistacjowymi.

Charoset

Słodka, brązowa pasta przyrządzana z owoców i orzechów, tradycyjnie podawana w czasie wieczerzy sederowej (pierwszy wieczór święta Paschy obchodzonego na pamiątkę wyzwolenia Izraelitów z niewoli egipskiej). W tradycji aszkenazyjskiej charoset przyrządza się z tartych jabłek, orzechów włoskich i słodkiego wina, czasem z dodatkiem miodu i podaje na surowo. W tradycji sefardyjskiej potrawę zazwyczaj gotuje się. W deserze pojawiają się też owoce charakterystyczne dla Bliskiego Wschodu, jak figi, daktyle czy kasztany jadalne.

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe